A Nagy Vegetáriánus Kihívásra beérkezett receptek

Feltettem az eddig beérkezett recepteket és fotókat. Ha jön újabb, természetesen bővítem. Próbáltam ABC sorrendben, remélem, sikerült 🙂

 

 

Adéle (http://cuisineadele.blogspot.com)

Zöldségleves

Hozzávalók (4 tányér leveshez):

2 szál sárgarépa

2 vékony szál fehérrépa

1 kisebb darab zeller

kevés olaj (bio repce)

1 mokkáskanálnyi teljes kiőrlésű bio búzaliszt

1 jókora csokor friss petrezselyem

1 bio zöldségleveskocka

kb. 2 mokkáskanálnyi pirospaprika

frissen őrölt bors

só (himalaya)

 

Opcionális – a nokedlihez

teljes kiőrlésű bio búzaliszt

1 tojás

kevés olaj

só (himalaya)

bors

friss petrezselyem

Elkészítés:

A gyökérzöldségeket megtisztítom, megmosom, felkarikázom. Egy nagyobbacska fazékban kevés olajat hevítek és rádobom a zöldséget. Nagy lángon kevergetem, pirítom. Ha már kellemesen illatoznak a zöldségek, kis lángra veszem a gázt, lefedem az edényt és kb. 15 perc alatt puhára párolom a répákat. Ezután megszórom a liszttel, átkeverem. Rászórom a pirospaprikát, átforgatom, s felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Beledobom a zellert, a leveskockát, frissen őrölt borsot tekerek rá – mehet bele egy fél zöldpaprika is, az íze kedvéért, amit a végén kihalászok majd belőle, én ezúttal nem tettem bele – sózom (ezzel óvatosan a leveskocka miatt!). Megvárom, míg felforr – vigyázok, nehogy kifusson! – kislángra veszem alatta a gázt, lefedem – de a fedőt úgy helyezem a fazékra, hogy kis rést hagyok, amin a felesleges gőz eltávozik – és úgy 20-25 percig főzöm.

Amíg a leves fő, összevágom a petrezselymet, s ha nokedli is kerül bele, ezt is elkészítem. A nokedli készítés igazán nagyon egyszerű: csak mindent jó alaposan össze kell keverni, úgy hogy jó masszív állagú, már-már kemény tésztát kapjak. Mikor úgy gondolom, hogy a leves megfőtt és éppen nokedlikészítős hangulatom van, nagy lángra váltok és a lobogva forró levesbe kiskanállal beleszaggatom a nokedliket és pár perc alatt készre főzöm őketaz illatos-zöldséges lében. Majd elzárom a gázt, belekeverem az apróra vágott illatos petrezselymet és még forrón tányérokba szedem.

 

adele

 

Sárgabarackos gombóc reformosan

Hozzávalók (kb. 15-20 db kisebb gombóchoz):

700 g gyorsan fővő sárga “Ella” burgonya

300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

kb. 40 g bio növényi margarin

10-15 db pici, érett sárgabarack

fahéj

nádcukor

tönkölymorzsa

olaj

A krumplit héjában megfőzzük. Meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a liszttel és a margarinnal, sózzuk. A liszt mennyiségét aszerint még emelhetjük, hogy ne legyen túl puha és lágy a tésztánk, hanem inkább kicsit keményebb, hogy jól tudjuk nyújtani, és ne főjön szét. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. Beletesszük a félbe/ negyedbe vágott, kimagozott barackokat, megszórjuk mindegyik barackot egy csipetnyi fahéjjal és gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, amikor feljöttek, onnan még 4-5 percig főzzük. Olajban pirított zsemlemorzsára szedjük, abban megforgatjuk, és szolidan megszórjuk fahéjas nádcukorral.

 

 

 

 

 

Bartók B. Virág

A mai napra az alábbi étkek készültek:

Meggyleves (fahéj, kardamom, vanília, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, citrom, tejszín, méz, cukor, vanília pudinggal sűrítve)

 

Tejfölben sült újkrumpli (tejfölös, tejes habarás, hing, majoranna, só, bors, pici chilli rá a főtt, hámozott burgonyára, be a sütőbe)

 

Töltött padlizsán (cukkini, padlizsán, fehérrépa olajon, paradicsom, hing feta sajt, ez vissza a padlizsánba, sütőben összesütni, semmi fűszer és semmi só!)

Avokádókrém  (banánnal turmixba, pici cirtomlé, fahéj, vanília, tejszín, méz, pisztácia, vagy mogyoró darabok)

 

 

 

Benzsi – Sweet home (http://benzsi.blogspot.com)

 

Kókuszkrém

Hozzávalók:

1 l kókusztej

0,5 csésze barna nádcukor

4 ek. kukorica keményítő

víz

A kókusztejet feltettem melegedni, beleöntöttem a cukrot. Ha valaki nem találná elég édesnek, most kóstolja meg és tegyen még hozzá ízlése szerint. Közben egy tálban a kukorica keményítőt kikevertem annyi hideg vízzel, hogy egy folyós masszát kapjak. Vigyázat, nem kell hozzá túl sok, nem úgy működik, mint a liszt. Egy darabig úgy néz ki, mintha nem történne semmi, aztán meg hirtelen feloldódik. Mikor a tej felmelegedett, beleöntöttem az elkevert keményítőt és egy picit még kevergettem, míg besűrűsödik. Fontos, hogy a krémünk ne forrjon, mert az megváltoztatja a krém állagát. És már készen is vagyunk! Felhasználhatjuk melegen, mondjuk babapiskótát leöntve, vagy mint én hidegen, palacsinta töltelékeként. 

 

 

Brokkoli besamel mártásban

Hozzávalók:
3 közepes, de inkább nagy fej brokkoli (rózsáira szedve)
10 dkg barna rizsliszt
5 dkg pálmazsír
0,5 dl olaj
0,5 l natur rizstej
0,5 l víz
1 tk. hing
1,5 tk. mustár
szerecsendió
feketebors
veganatura ételízesítő

15 dkg reszelt mozzarella sajt

A brokkolit fűszeres vízben majdnem puhára főztem. Nem jó túlságosan megfőzni, mert akkor nagyon sok vizet magába szív, ami a sülés közben kijön a brokkoliból és eláztatja az egész ételt. Közben a pálmazsírt felolvasztottam, hozzátettem az olajat, mikor forró lett, beleszórtam a lisztet és megpirítottam. A rizstejet és a vizet felmelegítettem és folytonos kevergetés mellett, fokozatosan a rántáshoz öntöttem. Kell egy kis ideig főzni, mire kellőképpen besűrűsödik. Közben ízesítettem a hinggel, szerecsendióval, borssal, sóval és a mustárral. Ha nem a nevezetes alkalomra készítettem volna, hing helyett valószínűleg fokhagymát használok, de érdemes kipróbálni ezt az indiai fűszert, mert bár az illata nem túl bizalomgerjesztő, az íze annál jobb. Miután ezzel megvoltam, egy tűzálló tálban leraktam egy réteg brokkolit, (ha a főzővizét nem sikerült kellőképpen megsózni, itt még lehet rászórni pici sót), megöntöztem a besamellel és ezt addig ismételtem, míg tartottak a hozzávalók. Tetejére mártás került, még meglocsoltam egy pici olíva olajjal és reszeltem rá mozzarellát. Bár a mártásból kimaradt a sajt, azért a tetejéről nem akartam lespórolni.
Hideg sütőbe tettem, majd hőlégkeverésen 160 C-on 40 percig sütöttem. 

 

 

 

 

 

Brigitta (gyöngyhajú)


Köleskolbász burgonyával

Hozzávalók:

3 db nagyobb, héjában főtt burgonya

1 cs „füstölt kolbász” (köles- csemege kukoricával, ezt készen lehet kapni a Herba házban, vagy Reform és bio boltban)

3 dl kefir

3-4 e kanál ghí

1 cs petrezselyem

vegeta

Elkészítése:

 A héjában főtt burgonyát apró kockára vágom, forró ghíre teszem, meghintem vegetával és jól átsütöm. Majd összekeverem a köles kolbászt a kefirrel, s a burgonyára öntöm. Jól átforrósítom, megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Nagy adag salátát kínálok hozzá. Ez a mennyiség 3-4 személynek elegendő!!

 

 

 

 

Csizmadia Ági

 

Elkészítettem családom örömére egy majdnem lecsót, fűszeres rizzsel.Nagyon egyszerű, hamar el is készíthető és általában hamar el is fogy.

Hozzávalók: 2 db paradicsom hámozva, 2db TV paprika, 1 db kis cukkini, 1db piros chili,egy maréknyi mirelit mexikói zöldségkeverék, 2 ek olívaolaj,csipet só, fél tk római kömény, 1 tk hing, fél tk örölt gyömbér, kis kurkuma, fél tk garam masala, fél tk fekete mustármag, fél tk koriander. Rizs főzve, rajta kevés sáfrány, csipet só, késhegynyi kurkuma.

Egy wokban a magokat az oliva olajon kipattogtatom, teszem a hinget a római köményt, chilit, kicsit pirítom. Ráteszem az összekockázott paradicsomot, paprikárt és cukkinit, zöldségkeveréket. Ha puhultabb, rászórom a többi fűszert és félig lefedem az edényt. Lassú tüzön kb. fél óra alatt készen van.

 

 

 

 

Csocsodalom (csocsodalom.blogspot.com)

 

Krémes Spárgaleves

1/2 kg spárga, 1 centis darabokra vágva
3-4 szem krumpli, hasonló nagyságú kockákra vágva
vega zöldségkeverék (olyan, mint a Vegeta)
20dkg márványsajt

A sajt kivételével mindent beleteszek egy fazékba annyi vízzel, hogy épp ellepje. Puhára főzöm, majd az egészből pürét csinálok egy turmixgépben. Visszateszem a lábasba, belemorzsolom a márványsajtot, és lassan melegítem, amíg a sajt teljesen elolvad. Friss házi sütésű kenyeret ettünk hozzá.

Meggy sorbet

2-3 nagy marék magozott megy
kb 4dl víz
3-4 evőkanál cukor
otthoni fagyigép

A hozzávalókat lábosban felfőzöm, hogy elolvadjon a cukor és a meggy fanyar íze is alábbhagyjon. Ha kihűlt, megint turmixgépben pürét csinálok a meggyekből, majd beleteszem a fagyigépbe. Télen ezt egyébként meg lehet csinálni főzés nélkül egy üveg meggybefőttből is.

 

 

 

Duende (http://szellemafazekban.blogspot.com)

 

Az én sült müzlireceptem

Hozzávalók:

13 dkg vaj,

20 dkg zabpehely,

12 dkg barnacukor,

3 evőkanál méz,

10 dkg mandula,

aszalt sárgabarack,

aszalt vörösáfonya,

kókuszreszelék,

mazsola,

étcsokidarabok,

napraforgómag.

A magokból és gyümölcsökből nem írok mennyiséget, úgy körülbelülre. A vajat, barnacukrot és mézet egy lábosban addig melegítettem, míg teljesen felolvadt minden benne és összekevertem aztán a többi hozzávalóval egy nagy tálban. Egy 20-szor 30-as tepsibe terítettem és kábé 10-15 percig sütöttem.

 

 

 

 

 

 

Dulmina (http://dulmina.blogspot.com)

 

Dulmina kérésére a receptek csak az ő blogján olvashatók, a fenti linken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerti

 

Rebarbarás, fekete ribizlis puding

A rebarbarát, mint a spárgát zöldségpucolóval megpucoltam, hogy ne legyen szálkás. 2-3 centis darabokra vágva kevés cukorral, fahéjjal, citromlével, pár kanál vízzel puhára főztem. Külön fazékban hasonlóan ízesítve megfőztem a fekete ribizlit, összeturmixoltam, leszűrtem, és ismét összeturmixoltam de már a rebarbarával együtt. Visszatettem főni, behabartam egy vaníliás pudinggal. Dísznek egy kis tejszínhab és menta bóbita került rá.

 

 

Spenótos, bazsalikomos tésztaszósz

A friss, megmosott spenótot a fokhagymás olajjal megdinszteltem, apróra vágtam a bazsalikom leveleket, néhány kapribogyót, főzőtejszinnel felengedtem, sok parmezán sajttal, színes borssal megszórtam, ahogy felfőtt elzártam, és még tettem bele friss bazsalikom leveleket. Már csak a durum tésztát kell hozzá kifőzni al dente.

 

 

Kaporszósz apró túrógombóccal, főtt kukorica

A kaporszószt is általában úgy kezdem, hogy hagymát dinsztelek, de ez most elmaradt. Csak az apróra vágott kaprot dinszteltem meg olajon, engedtem fel kevés vízzel, amiben puhára főztem. Sok tejföl és kevés liszt, habarással sűrítettem, kis túrógombócokat főztem bele. 

Andika barátnőmnek, aki engem benevezett, elvitelre megfőztem a tökfőzeléket, mert nagyon szereti. A tököt és az apróra vágott kaprot kevés olajon megdinszteltem, kevés sóval, borssal, citromlével, pici vízzel puhára főztem. Egy paradicsom és egy paprika is főtt benne, „az íze kedvéért.” Sok tejföl+kevés liszt habarással sűrítettem ezt is.

 

Csajos saláta

 

A zsenge spenótból néhány levél, lolo rosso saláta, tölgylevél saláta, rukkola, bazsalikom, őszibarack és egy kis körömvirág. A dresszing kevés méz, kis citromlé, almalé, víz és olivaolaj jól összerázva.

 

 

 

A képek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a szinglik is szoktak főzni. Azért készült ennyi féle, hogy a héten ezeket ebédeljem a munkahelyen. Jó buli volt a Nagy vegetáriánus kihívás!  

 

gerti6

 

 

 

Gláser Kriszta

 

Tavaszi főzelék rozspelyhes-zöldséges lepénykével

A tavaszi-főzelékhez (most készítettem ilyen formában először, nem kis rizikót vállalva vele…) kicsi vajon megpároltam sárgarépát és karalábét majd rádobtam azt a marék borsót, amit a gyerekek még nem szemeztek le a bokrokról, majd egy pár feldarabolt krumplit is, sóztam és puhára pároltam az egészet. Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje, amikor ismét felforrt, tettem bele egy kis tejszínt, petrezselyem zöldjét és egy kanál keményítőt egy kis vízben elkeverve. Felforrt és már kész is lett.

Feltétnek sütöttem hozzá rozspelyhes zöldséges lepénykéket. A rozspelyhet (mert most éppen ehhez volt kedvem, de készítettem már árpa vagy zabpehellyel is) leöntöttem forró vízzel és letakartam, hogy megpuhuljon. Sárgaborsólisztben (de készítettem már csicseriborsóliszttel is) elkevertem sót, borsot, római köményt, őrölt koriandert, kis sütőport és tisztított vizet. Ebbe a palacsinta-tészta sűrűségű masszába tettem aprított piros és tv paprikát, reszelt cukkínit, répát és krumplit (a hagymákat most kihagytam, mert egyébként szoktam tenni bele aprított fokhagymát és új- vagy lilahagymát). Ekkor a már megpuhult pelyhet leszűrtem és a zöldséges masszához adtam. Serpenyőben pici olajon evőkanálnyi adagokban megsütöttem.

 

 

Nagy örömömre mindenkinek ízlett, még a nagyon válogatós kisebbik fiam is evett (igaz a répákat kipiszkálta a főzelékből – a karalábéról meg hallgattam, úgyhogy azt krumpliként megette ). A kicsi lányom még egy tányérral is kért. Hurráááá!

Uzsonnára, közkívánatra kakaós csigát sütöttem.

A tésztához 50 dkg lisztben (mindig vegyesen teszek teljes kiőrlésűt és simát, általában tönkölybúzát), két-három kanál nádcukorral megszórt 4 dkg élesztőre öntök egy kis langyos tejet, hogy felfusson. A folyadék mennyisége összesen 3,5 – 4 dl ez tej (sós recept esetén víz) + olaj, attól függően, hogy a liszt-keverékem milyen arányban teljeskiőrlésű ill. sima, úgy növelem az olaj arányát a tejhez képest (általában 1-1,5 dl az olaj). A liszthez mindig teszek egy kiskanál sót (ha sós a recept, akkor többet) és tojás helyett egy kiskanál őrölt lenmagot. Jól összedagasztom, duplájára kelesztem, kinyújtom és megkenem (jelen esetben) a kakaós „krémmel” (= nádcukor, cukrozatlan kakaó, darabka puha vaj), feltekerem, szeletelem (2-3 cm-esre), megsütöm.

 

 

 

 

 

Gránátalma (http://granatalma.blog.hu)

 

Sült zöldségek és tofu rizstésztával

Hozzávalók:

500 g fürtös koktélparadicsom

1 üveg articsóka (sajnos nem kaptam frisset)

300 g tofu

3 avokádó

300 g rizstészta

só, olívaolaj

A koktélparadicsomokat megmosom és megszárítom, sütőtálra helyezem és meglocsolom olívaolajjal s 250 fokos sütőbe teszem. Egy másik sütőtálra kockázom a tofut és az articsókát, meglocsolom olívaolajjal és ezt is a sütőbe tolom. A rizstésztához felforralom a vizet s kb. 5 perc alatt készre párolom benne a tésztát. Eközben a sütőben készre sülnek a zöldségek. A tányérok közepére készítem a tésztát s rákanalazom a sült tofut és az articsókát, majd az apróra kockázott avokádót s végül a sült paradicsomokat (fürtösen). Kiváló vegetáriánus ebéd s a rizstészta is csupán rizslisztből, vízből és sóból készült (tojás nélkül).

 

 

 

 

 

 

Gombos Lívia

 

Kőrözött

Hozzávalók:  házi túró

házi tejföl

piros paprika

csipetnyi só

kevés kömény és

római kömény

apróra vágott sárga és zöld paprika

 

Zöldborsó leves

Hozzávalók:   

kevés ghí

zöldborsó, sárgarépa, fehér répa, zellergumó, zeller levél, petrezselyem zöld levele, 1 kisebb krumpli

kevés piros paprika, só, bors, koriander, szerecsendió, gyömbér por

A zöldségeket megdinszteltem , majd kevés liszttel, pirospaprikával megszórtam és kicsit megpirítottam, majd vízzel felöntöttem, belszórtam  a fűszereket  kevés sót  és készre főztem.

Mikor kész lett a leves, összekevertem lisztet, búza pelyhet és búzadarát vízzel, kb fél órát pihenni hagytam majd  galuskákat szaggattam a levesbe. A legvégén felaprítottam a petrezselyem zöldet és hozzáadtam.

 

 

Sárgarépás cukkini pörkölt  rizzsel

Hozzávalók:             

sárgarépa,

cukkini,

ghí,

paprika,

paradicsom,

kevés piros fűszerpaprika,

só,

kurkuma por,

zöldfűszerek: majoranna,   oregánó, csombor

Kevés ghít felmelegítettem és hozzáadtam a paprikát, paradicsomot, cukkini és a sárgarépa szeleteket, puhára főztem, majd fűszerpaprikát és az apróra vágott zöld fűszereket is beleszórtam. Kicsit még átforraltam, hogy az ízek egyesüljenek. Főtt rizzsel és kuszkusszal  tálaltam.

 

Rántott cukkini és rántott karfiol                             

Rózsáira szedett karfiolt és a felszeletelt cukkinit beleforgattam előtte tejjel összekevert lisztbe és zsemlemorzsába, majd olajban aranybarnára sütöttem.

 

Szilva csatni

Hozzávalók:        

mirelit szilva,

vaj,

méz,

chili paprika helyett- “Erős Pista” krém,

szegfűszeg por,

fahéj por,

garam masala,

kevés koriander

római kömény por.

Olvasztott vajra  rátettem a szilvát ( ami elötte felolvadt), megpároltam, minimális vizet öntöttem alá, nehogy odaégjen az alja. Közben kevergettem, mikor majdnem szétfőtt az összes szilva darab, 3 teáskanál Erős Pista krémet kevertem hozzá, és a fűszereket. Amikor kicsit kihűlt belekevertem egy kevés mézet.

 

 

 

 

Huffman Szilvi – alias Mályvacsiga

 

Ma ebédre hideget ettünk, saját sütésű kenyeret friss sajttal, paradicsommal, uborkával, répacsíkokkal. A vacsora lasagne volt tojás nélküli tésztából a következő töltelékkel: reszelt káposztát éppen hogy megpároltam, hozzáadtam reszelt cukkinit, sóztam, szerecsendiót szórtam rá. Összekevertem tehéntúrót és juhtúrót, sok kaprot és egy nagy tejfölt és ezeket rétegeztem. A teteje kapott egy maréknyi szezámmagot, ami szépen megpirult.

Mind a hatan lelkesen bekebeleztük az egészet.

 

 

 

Ízlésszindróma (http://izlesszindroma.blogspot.com)


Szezámmagos-fetás újkrumpli egy kis görög, paradicsomos óriás fehérbabbal, olajbogyóval

Hozzávalók:

1/2 kg újburgonya

4-5 evőkanál olívaolaj

só, bors

egy ág friss rozmaring, finomra aprítva/ ezt helyettesítettük az anyukámtól korábban kapott, szárított verzióval, amit mozsárban összemorzsoltunk

4 dkg szezámmag

5 dkg kemény fetasajt (nálunk 3 dkg füstölt gomolya, 3 dkg lágy feta, de ezt csak a tetejére szórva)

csipet chilipehely

A sütőt előmelegítettük 200 fokra. A krumplit alaposan megmostuk, a héját egy kicsit megdörzsöltük és megszárítottuk. Kb. centis karikákra daraboltuk, mert nagyobbacskák voltak, aki kis aranyosakból készíti azt bőven elég csak hosszában ketté vágni. Fagyasztózacskóba pakoltuk a szezámmagot, rozmaringot, sót és borsot, megöntöztük az olívaolajjal és beleszórtuk a krumplikarikákat, alaposan összeráztuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattuk a karikákat, ha csak félbe vágtuk akkor ügyeljük arra, hogy vágott felükkel lefelé nézzenek. 25 percig pirultak az illatos aranyszínű karikák. Tálaláskor rámorzsoltuk a gomolyát és a fetát és megszórjuk chilipehellyel, görög paradicsomos óriás babot ettünk mellé meg egy kis olívabogyót.

Chili és Vanília receptjét próbáltam ki, ami a Nők lapja konyja 2009.3. számában jelent meg.

 

 

 

 

Katakonyha (http://katakonyha.blogspot.com)

 

Gőzgombóc mákkal

Hozzávalók:

500 g finomliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 3,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg olvasztott vaj, pici só

4 evőkanál szilvalekvár

A tányéron: 2,5 dkg olvasztott vaj, darált cukros mák ízlés szerint

Az élesztőt pici cukorral felfuttattam 2 dl tejben. A lisztbe beletettem a cukrot, a sót és az élesztőt, hozzáöntöttem először még 1 dl tejet, majd elkezdtem a géppel dagasztani, hozzáadva a vajat is. Nekem kellett még fél dl tej, hogy puhább, könnyen dagaszható tésztát kapjak. Letakarva félretettem, amíg duplájára nem kelt.

Elővettem, Cserke utasítása szerint 4 részre osztottam, a részeket kicsit kinyújtottam, a közepébe 1 kanál sűrű szilvalekvárt tettem, majd alaposan összecsippentve a széleket gombóccá formáltam, lisztes deszkára tettem, letakartam.

Egy nagy lábos (24 cm-es, mély) harmad részébe vizet forraltam, rátettem a szintén magas párolóbetétemet, arra 2 gombócot, lefedtem, 10 perc múlva megnéztem…és nagyot néztem, mert gyönyörű, duci, kész gombócok vigyorogtak ki az edényből:))) (Volt már néhány próbálkozásom gőzgombóc ügyben, amik nem lettek ilyen jók…) Kivettem egy tetejes edénybe, beletettem, majd a másik 2 gombócot is megfőztem.

A tányéron olvasztott vajat csurgattunk és mákot szórtunk rá. 

 

 

 

Zöldséges zöldborsóleves

Hozzávalók:

45 dkg zöldborsó, 2-3 répa, fél karalábé, 1-2 szál zellerzöld, 1 bio húsleveskocka, só, bors, kakukkfű, oregánó, (kevés hagyma, 2 gerezd fokhagyma), 2 ek olaj (vagy ennek megfelelő vaj vagy margarin), 1 kk liszt, 4-5 kis marék levestészta (vagy vajas galuska, grízgaluska…)

A zöldborsót, ha friss, megtisztítom (akkor kb. 1 kg csöves kell belőle), a répát, karalábét kisebb kockákra vágom, (a hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vagdosom). A zsiradékot megforrósítom, hozzáteszem a répát (és a hagymát), kicsit átforrósítom, mehet bele a borsó és a karalábé, borssal megszórom, kavargatom, hogy mindenhol kicsit átsüljenek a darabkák. Akkor megsózom, (hozzáadom a fokhagymát,) kevés vizet öntök alá és fedő alatt majdnem puhára párolom a zöldségeket. Amikor kész, rászórom a lisztet, néhány kavarás után 1 decinyi hideg vízzel engedem fel, majd annyi melegebb vizet öntök rá, hogy kb. dupla annyi legyen, mint a zöldség térfogata. Akkor beleteszem a húsleveskockát, még sót és borsot, valamint a többi fűszert, felforralom. Belefőzöm a tésztát, és késznek nyilvánítom.

 

 

Tökmagos kenőke

 

Hozzávalók:

10 dkg tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj, só, bors, pici chilipor, 2 nagy evőkanál tejföl, 2 nagy evőkanál (házi) joghurt

A tökmagot az olajjal, sóval és borssal az aprítógépemben a lehető legjobban összekaszaboltam, majd hozzákevertem a tejtermékeket és utánaízesítettem. Pirítós kenyérre kentük. Én rukolát tettem még rá, a férjem és a fiam paprikával és paradicsommal ette.

 

 

 

 

KatAnyaka (http://hobbifozocske.blogspot.com)


Spárgás quiche

Hozzávalók:

egy adag leveles tészta a fagyasztóból 

1 csomag zöld spárga ( idén ez volt sajnos az utolsó )

1 dl ricotta ( Siccike útmutatásait követve készült )

2 dl krémsajt ( kb. 3 kis pohár natúr szójajoghurt lecsepegtetve )

15 dkg házilag eltett, üveges, sült kápia paprika, lecsepegtetve

15 dkg natúr vagy füstölt tofu

7 dkg növényi sajt

tengeri só, bors, kakukkfű

A leveles tésztát kinyújtottam és kibéleltem vele egy kerek sütőformát – nem kell kikenni, hisz van zsiradék bőven a tésztában. Egy nagy tálban összekevertem a ricottát, a krémsajtot, a tofut és a fűszereket, majd botmixerrel pürésítettem. Félretettem annyi megmosott spárgát, amennyivel ki tudom majd rakni a quiche tetejét, azután belereszeltem a sajtot a krémbe, beleforgattam a felcsíkozott paprikákat és a maradék spárgát, csinos kis darabokra vágva. A tetejére tettem az egész spárgákat és betoltam a tálat a 180 fokosra előmelegített sütőbe. Először fólia alatt ( 30 perc ), majd nélküle sütöttem a quiche – t még további 15 percig, kisebbre véve a “lángot”.

Ui.: Ha valakinek sikerül „rendes” ricottát csinálnia a szójatejből ( nem olyan híg semmit, mint nekem ), annak a végeredmény sem lesz olyan lágy, mint az én quiche – m. Vagy lehet, hogy azt szimplán ki is hagynám legközelebb … és akkor biztosabb a siker, azaz a szeletelhetőbb végeredmény. Így is tudtam szelni, de olyan rezgősek lettek a kis drágák…

 

 

katanyaka

 

 

 

Kiddy  (http://bakerstreet.freeblog.hu)

 

Rácos-lecsós-köris kuszkusz

Hozzávalók 1 nagyon vagy 2 kevésbé éhes személyre:

fél csésze kuszkusz


1 csésze forró víz 


3 hatalmas paprika


3 nagy paradicsom


1 ek. étolaj


1 kk. őrölt kömény


1 púpozott kk. currypor


1 tk. só


kevéske frissen tekert bors

A forró vizet a kuszkuszra öntjük és lefedjük. A köret készen is van. A paprikát felkockáztam olyan 1×1 cm-es darabokra, persze magmentesítés után. Az étolajat wokba öntöttem, rádobtam a paprikakockákat, megsóztam-borsoztam, és fedő alatt pároltam, közepes lángon. Ezalatt magmentesítettem és felkockáztam a paradicsomokat, majd őket is betereltem a wokba. Ezután rájuk szórtam a köményt. Majd fedő alatt pároltam addig, amíg majdnem teljesen megpuhultak a zöldségek. Egy hirtelen ötlettől vezérelve került currypor az ételbe, de nagyon feldobta. A kuszkuszt tányérba szedtem, rákanalaztam a tetejére ezt a finom zöldséges egyveleget és hamm.

 

 

 

 

Lőrinczi Zsófia


Cukorborsó krémleves

Hozzávalók:

sárgarépa

fehérrépa 

zöldbab

krumpli

zeller

cukorborsó

vegeta

pici tejszín

A zöldségeket apróra vágni, picit olajon megpirítani, hozzá a cukorborsó, vegeta. Vízzel felönteni, főzni, bele zöldségzöldje. Turmixolni, pici tejszín bele, mégegyszer rotty – és kész! Mindig abból a zöldségből készítem, ami éppen van a hűtőben. 

 

 

Tejszínes sajtos krumpli

Hozzávalók:

60 dkg krumplit vékonyra felvágva

20 dkg sajt lereszelve (én füstölt sajttal készítettem)

2 gerezd fokhagyma –  amit most kihagytam, mert hagyma

bors

tejszín

Kivajazott tepsibe zsemlemorzsa, 1 sor krumpli, sajt, só, bors, még egy sor krumpli, sajt, tejszínnel megöntözni, be a sütőbe megsütni. 

A szójafasírtot szilas szójafasírtporból készítettem, mert azt nagyon szeretjük.

Jó móka volt, még nem vettem részt ilyenen!

 

 

 

Makka (http://makkakonyha.blogspot.com)

 

Zöldségek fűszeres bundában

Hozzávalók:

sárgarépa, zeller, karalábé, krumpli hasábokra vágva

brokkoli rózsáira szedve

olaj a sütéshez

kevés liszt a zöldségek meghempergetéséhez

A fűszeres bundához:

1 tk kömény

2 tk fekete mustármag

1 db szárított chili

1 tk egész feketebors

1 csésze liszt

¾ csésze kukoricaliszt

½ tk kurkuma

2 tk só

1½ csésze víz (ha nem veganap van, sör)

A köményt, a mustármagot, a chilit feldarabolva a feketeborssal együtt mozsárban porrá törtem, hozzáadtam a kukoricaliszttel, a sóval és a kurkumával elkevert liszthez. Beleöntöttem a vizet, és simára kevertem. A galuska- és a palacsintatészta közötti állagúnak kell lennie. Félretettem, míg a zöldségeket megtisztítottam és feldaraboltam.

Az olajat egy mélyebb serpenyőben felforrósítottam (kb. 4-5 cm magasan legyen az olaj), közben a zöldségeket – lehetőleg egyszerre sütvén az egyformákat – lisztbe, majd a fűszeres masszába forgattam. Az olajban pirosra sütöttem.

Ha nem ilyen abszolút veganap van, tuti csinálok hozzá valamilyen joghurtos mártogatót, pl. snidlinggel, mentával, 1-2 tk citromlével.

 

 

Kókusztejbe’ rizs

Hozzávalók:

1½ csésze rizs

2 csésze víz

1 csipet só

400 ml kókusztej

1 csésze cukor

2 db egész kardamom

2 cm fahéjdarab

2 ek rózsavíz

5-6 ek eperdzsem

4 ek almás rózsalekvár

1 tk rózsabors a mozsárban megtörve

A rizst a vízzel, a kardamommal, a fahéjjal és a csipet sóval lefedve feltettem főni. Ahogy félig elfőtte a levét, ráöntöttem a kókusztejet, beleöntöttem a cukrot és a rózsavizet, alaposan elkevertem, és olyan alacsony fokozatra kapcsoltam a tűzhelyet, hogy csak duzzadjon a rizs, ne főjön. Továbbra is letakarva. Még elég szottyos volt, amikor teljesen elzártam alatta a tűzhelyet, hagytam langyosra hűlni a fedő alatt.

Poharakba egy réteg rizst raktam, erre 1-2 ek eperdzsemet, amit megszórtam kevés összetört rózsaborssal. Erre megint rizst tettem, aztán következett a rózsás dzsem, majd megint rizs. A tetejére szórtam még kevés rózsaborsot.

 

 

 

 

Mannárium – Ildi (http://mannarium.blogspot.com)

 

Az ebéd:

Rántottam ki (tojásmentes panírral készült) cukkínikarikákat, karalábé- és sajt szeleteket. Köretnek tejszínes zöldséges rizst készítettem.

 

A vacsora:

Mivel délben kevés időm volt, ezért sok zöldség megmaradt,ezeket (cukkíni, karalábé) nagy lyukú reszelőn lereszeltem egy tálba, a maradék sajtot is. Kevertem hozzá lisztet, szezámmagot, tejfölt, köménymagot, zöldfűszereket és sót. Kiolajozott serpenyőben lepénykéket sütöttem belőle.

 

 

 

 

 

Napmátka (http://napmatka.blogspot.com)

 

Fűszeres sült krumpli – Tárkonyos saláta sült cukkinivel

Hozzávalók (2 főre):

2 kisebb cukkini

2ek olaj (én most az aszalt paradicsom olaját használtam)

2dl víz

2ek tárkonyos ecet

egész zöldbors

1tk só

2tk cukor

pár darab koktél- és néhány olajban eltett aszalt paradicsom

2ek petrezselymes olaj 

Elkészítés: a cukkiniket 3mm-es szeletekre, a koktél paradicsomokat pedig félbevágjuk, és egy tálban összeforgatjuk egy csipet sóval és az olajjal. Serpenyőben megsütjük a cukkiniszeletek mindkét oldalát, végül óvatosan a paradicsomdarabokat is. Közben összekeverjük a salátalét: a vízhez adjuk a tárkonyos ecetet, az egész zöldborsot, a cukrot és a sót. Ebbe a fűszeres lébe szedjük a sült zöldségeket. Teszünk rá még néhány szelet aszalt paradicsomot is, és megöntözzük a petrezselymes olajjal. Hagyjuk összeérni az ízeket.

 

 

Sárgabarack sörbet rózsakivonattal

Ehhez az édességhez végre elővettem a napon készült rózsakivonatomat. Elvégre a gyümölcsfáink is a rózsafélékhez tartoznak. Meglepődve és örömmel tapasztaltam, hogy a kivonat íze és illata csak intenzívebb lett, miközben a felhasználásra várakozott.

Hozzávalók (4 főre):

45 dkg kimagozott érett sárgabarack

1tk fahéjas barnacukor

2ek rózsakivonat

1,5dl víz

Elkészítés: A kimagozott barackot (héjastúl) kisebb darabokra vágva a többi hozzávalóval együtt turmixgéppel pürésítjük.

Fagyasztóba tesszük. Háromnegyed óránként a robotgéppel átkeverjük, hogy a jégkristályok összetörjenek benne (legalább kétszer.) Készre fagyasztjuk. (Készülhet fagylaltgépben is.) Ha nincs rózsakivonat, készíthetjük vásárolt rózsasziruppal, rózsavízzel vagy rózsalekvárral is. Ha egyik sem áll rendelkezésre, akkor nyugodtan hagyjuk el, tegyünk hozzá még valamilyen kedvünkre való fűszert.

 

 

 

 

 

Palócprovence (http://palocprovence.blogspot.com)

 

Reggeli: croissant lusta módra és tej

Hozzávalók 24-36 darabhoz

50 dkg liszt

30 + 10 dkg dkg vaj

225 ml víz

1 kiskanál ecet

csipetnyi só

A formázáshoz némi cukor és vaj, esetleg kevés tej

Legegyszerűbb késes robotgéppel készíteni, de persze kézzel is csinálhatjuk, de akkor nagyon gyorsan kell a tésztával dolgozni (hogy ne olvadjon meg benne a vaj). Tehát, a lisztet a felkockázott 30 dkg hideg vajjal és a csipetnyi sóval robotgépbe tesszük és morzsalékos keveréket készítünk belőle. Hozzáadjuk az ecettel elkevert vizet és tovább keverjük egy kicsit a géppel (éppen csak összeálljon!). Gombóccá formázzuk és 1 órára hideg helyre tesszük.

Következhet a hajtogatás. A tésztát 1/2 cm vastagra és fekvő téglalap formára nyújtjuk. A meglágyított (nem kell megolvasztani!) maradék 10 dkg vaj egy kis részével megkenjük. A tészta jobb oldali 1/3 részét jobbról balra hajtjuk, majd a bal oldali 1/3 részét balról jobbra hajtjuk. Így a most már háromrétegű tészta szélessége a harmadára csökken. A tészta tetejét ismét vajazzuk és az alsó harmadát felfelé hajtjuk, majd a felső harmadát lefelé. 90 fokkal elforgatjuk a hajtogatott tésztánkat – mindegy melyik irányba, de jegyezzük meg az irányt és mindig erre forgassuk majd. Az elforgatás után kinyújtjuk a tésztát az eredeti méretére és újra hajtogatjuk az előbbi sorrendben, közben vajazva. Elforgatjuk. Még legalább kétszer hajtogatjuk (lehet többször is, annál levelesebb lesz). Ha nagyon melegedne közben a tészta, tegyük be egy kicsit a hűtőbe. A hajtogatás végén hűtsük legalább 1 órát, de még jobb, ha 1 éjszakát.

A lehűtött tésztát kettéosztjuk és nagyjából kerek formára nyújtjuk. Attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket szeretnénk, egy-egy lapot 12 vagy 16 cikkre vágunk. Megkenjük egy kevés vajjal és megszórjuk némi cukorral. A háromszögek alapjától kezdve felgöngyöljük a tésztát.

A kiflicskék tetejét megkenhetjük egy kevés tejjel és megszórhatjuk cukorral, de ez el is maradhat. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

 

Ebéd: francia karfiol krémleves, paradicsomos – babos krumplisaláta, fenyőmagos zöldbab és cukkini diós vinaigrette-vel

 

Francia krémleves

Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol

1,2 liter zöldséglé (vagy víz és ételízesítő)

2-3 evőkanál burgonyapehely (nem a burgonyapürés!)

bors

szerecsendió

kakukkfű

5 dkg vaj

1,5 dl tejföl

A megtisztított és rózsaira bontott karfiolt puhára főztem a zöldséglében, majd botmixerrel pürésítettem. Fűszereztem, hozzáadtam a vajat, a burgonyapelyhet, végül a tejfölt. Tejföllel és kakukkfűlevélkékkel díszítve tálaltam, de némi Brie sajt sincs kárára. Baguette-tel ettük.

 

 

Paradicsomos-babos krumplisaláta

Hozzávalók:

40 dkg főtt fehérbab (2 db 40 dkg-os fehérbab-konzerv vagy 20 dkg száraz fehérbab megfőzve)

40 dkg újkrumpli

40 dkg paradicsom

1 csokor petrezselyem

1 citrom héja és leve

4 evőkanál extra szűz olívaolaj

tengeri só

frissen őrölt bors

esetleg 1 chilipaprika

Amennyiben szárazbabból készítjük, azt előző este áztassuk be bő vízbe, majd másnap leöblítve, friss vízben főzzük puhára. Babkonzerv esetében szűrjük le a babot és öblítsük át. Az újkrumplit héjában főzzük meg, hagyjuk kicsit kihűlni és daraboljuk fel (előtte meg is hámozhatjuk akár). A paradicsomot is daraboljuk fel, ki is magozhatjuk, sőt, a tökéletességre törekvők meg is hámozhatják (én nem szoktam). A zöldségeket keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá az aprított petrezselymet, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, valamint a chilit, ha használunk. Fűszerezzük és locsoljuk meg az olívaolajjal. Laktató saláta, de köretként is remek.

 

 

Fenyőmagos zöldbab

Hozzávalók:

60 dkg zöldhüvelyű zöldbab

1 maréknyi fenyőmag

2 evőkanál olívaolaj

bors

A fenyőmagot egy száraz serpenyőben enyhén megpirítom, közben folyamatosan kevergetem és egy pillanatra sem hagyom magára, mert nagyon gyorsan megéghet. Amikor már aranyszínű, rögtön átborítom egy tányérba, mert a forró serpenyőben tovább pirulna.

A zöldbabot megtisztítom, de egészben hagyom. Forrásban lévő sós vízbe dobom néhány percre, majd leszűröm. Meglocsolom az olajjal, sózom, borsozom és óvatosan összeforgatom. Megszórom a fenyőmaggal és máris tálalom.

 

 

Cukkini diós vinaigrette-tel

A klasszikus vinaigrette (francia olajmártás) elkészítése nagyon egyszerű, csak azt a szabályt kell megjegyeznünk, hogy 3 rész olajhoz 1 rész ecetet kell adnunk, majd az ízesítőket. Egyszerűsége ellenére megszámlálhatatlan változata van, hiszen attól függően, hogy milyen olajat, ecetet vagy ízesítőt használunk, a kombinációk száma szinte végtelen.

A cukkinihez remekül illik például a diós vinaigrette.

Hozzávalók:

2-3 kisebb cukkini

2 evőkanál olívaolaj

A diós vinaigrette-hez:

6 evőkanál dióolaj

2 evőkanál tárkonyos borecet

frissen őrölt bors

A vinaigrette legegyszerűbb egy pici csavaros tetejű üvegben elkészíteni, amiben a hozzávalókat addig rázzuk, amíg opálos színű elegyet kapunk. Üveg híján egy kis tálkában villa segítségével is összekeverhetjük az olajat és az ecetet.

A zsenge cukkiniket nem kell meghámozni és kimagozni, csak a két végét vágjuk le, majd kockázzuk fel. Forró serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg egy kicsit, de ne puhuljon meg túlzottan. Locsoljuk meg az öntettel és készen is van.

 

 

 

Málnás tortácskák

Hozzávalók

a tésztához:

17,5 dkg finomliszt

5 dkg cukor

1 evőkanál kakaópor

csipetnyi só

12,5 dkg hideg vaj

2 evőkanál jéghideg víz

a krémhez:

25 dkg mascarpone

1 dl tejszín

1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint

10 dkg fehércsoki

a tetejére:

30 dkg málna

A legegyszerűbb késes robotgéppel összeállítani a tésztát (vagy gyors mozdulatokkal kézzel). A vaj és a víz kivételével keverjük el a tészta hozzávalóit, majd dolgozzuk bele a felkockázott vajat is, végül pedig a vizet. A cipóvá formázott tésztát folpackba csomagolva tegyük fél-egy órára a hűtőbe, hadd pihenje ki a fáradalmakat.

A tésztát nyújtsuk ki és a formáknál kicsit nagyobbra szaggassuk ki, majd béleljük ki a formácskákat. Tegyük ismét a hűtőbe őket egy kicsit, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 10-15 perc alatt sülnek meg a tésztakosárkák. A hűtés és a kis méret miatt nem szükséges a vaksütés alkalmazása.

A töltelékhez olvasszuk meg (vízgőz fölött) a fehércsokit és hagyjuk langyosra hűlni. Addig lazítsuk fel a mascarponét a tejszínnel, keverjük ki a porcukorral, majd forgassuk bele a csokit is. A kihűlt kosárkákat töltsük meg a krémmel és rakosgassuk rá a málnát. Mennyei!

 

 

Grillezett sajtsaláta

Hozzávalók

20 dkg salátakeverék

30 dkg grillezhető sajt

5 dkg dió

5 dkg olívabogyó

A vinaigtette-hez:

6 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 evőkanál almaborecet

1 kiskanál magos francia mustár

bors

A tálaláshoz:

bagett

Először elkészítjük az öntetet. A megmosott, leszárított salátaleveleket tányérokra rendezzük, rátesszük a diót és az olajbogyót, meglocsoljuk a vinaigrette-tel. A felszeletelt sajtot grillezzük meg. (A bagettszeleteket is megpiríthatjuk.) Rögtön tálaljuk!

 

 

 

Reni (http://lettudatoskonyha.blogspot.com)

 

Vörös lencse dahl

Hozzávalók:

200 g vörös lencse

2 szál fehérrépa

3 szál petrezselyem

víz

1/2 mk kurkuma

¼ mk hing (asafoetida)

½ mk római kömény

1ek olaj

Elkészítése:

Megmosom a vörös lencsét (nem kell áztatni). Megtisztítom a zöldségeket és a lencsével együtt felteszem főni. Takaréklángra kapcsolom, mert könnyen kifuthat. Mikor puhára főtt (igen gyorsan elkészül), a fűszereket az olajon megfuttatom, majd az ételhez adom és kicsit összefőzöm vele.

 

 

Paradicsomos-padlizsános szabdzsi

Hozzávalók:

50 dkg kukorica (fagyasztott)

50 dkg burgonya

50 dkg padlizsán

1 db paprika

50 dkg paradicsom

1 szál sárgarépa

1 kk római kömény

1 kk édeskömény

1/2 kk görögszéna (lepkeszegmag)

½ kk kurkuma

½ ek pirospaprika

½ kk garam masala

½ kk hing

kevés víz

1 tk só

1 csokor petrezselyem

olaj

Elkészítése:

A padlizsánt kockákra vágom, bő olajban kisütöm, majd félreteszem. Kevés olajon megpirítom a római köményt, az édesköményt és a görögszénát. Ez utóbbit nem hagyom nagyon megpirulni, hanem rögvest hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, a kukoricát, a kurkumát, a sót, a pirospaprikát, a hinget és 10 percig forralom. Hozzáöntök egy kis vizet, majd beleteszem a felszeletelt répát, a paprikát és a burgonyát. Puhulásig főzöm. A végén kerül bele a garam masala és az apróra vágott friss petrezselyem. Pár percig összefőzöm még, majd tálalás előtt keverem hozzá a sült padlizsánt.

 

 

Kendermagos zsemlék

Hozzávalók:

90 dkg liszt (50 dkg teljes kiőrlésű tönköly+25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+15 dkg szójaliszt)

2 púpozott tk só

1 ek méz

4 ek folyékony kovász (házi)

2 dkg élesztő

kb. 6-7 dl langyos víz

2 ek olaj+egy kevés a kenéshez

1 ek kendermag

Elkészítése:

A kovászba belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a mézet és egy kevés langyos vizet. Hagyom „dolgozni” az elegyet.

Összekeverem a liszteket, beleteszem a sót. A felfutott kovász-élesztő elegyét a lisztbe beledolgozom, apránként hozzáadva a langyos vizet. A végén simára dagasztom a beleadagolt olajjal és a kendermaggal. Letakarva kelni hagyom.

Mikor alaposan megkelt, kisebb darabokra vágom és zsemlét formázok a tésztadarabokból. Tetejét kicsit bevágom és ismét kelni hagyom. A zsemléket sütőlemezre sorakoztatom, majd 200 °C-ra melegített sütőben megsütöm, melybe előzetesen egy kis vízzel teli edényt tettem.

 

Karobos-jostás muffin

Hozzávalók:

30 dkg liszt
8 dkg barna cukor
1 tk vaníliás cukor
3 ek karobpor
1 és 1/2 mk szódabikarbóna
½ mk só
80 ml olaj
1 ek citromlé
300 ml víz
josta
tört csoki (karobos)

Elkészítése:

A liszteket összekeverem a karobporral, a sóval és a szódabikarbónával. A cukrokat hozzáadom a langyos olajhoz. A két elegyet összeforgatom, csomómentesre keverem, a vizet apránként hozzáadva.
A végén teszem hozzá a citromlevet.
A muffinformákat kibélelem vagy kikenem zsiradékkal, majd 2/3 részükig töltöm meg a kevert tésztával. Beleteszek 2-3 szem jostát és néhány apróra tört csokit.
180 °C-on nagyjából 20 percig, tűpróbáig, sütöm.
A josta egy bogyós gyümölcs, az egres és a ribizli keveréke, helyette más gyümölcs is használható.

 

 

 

 

Szilvacsatni


Hozzávalók:

25 dkg szilva
½ mk őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
¼ mk őrölt chili paprika
2 ek barna cukor
1 tk olaj

Elkészítése:

A szilvát megmosom, kimagozom, negyedelem.
A fahéjat és a szegfűszeget egy kis edényben az olajon megfuttatom, majd hozzáadom a szilvát. Hagyom párolódni. Mikor kicsit levet ereszt, hozzáadom a cukrot.
A chilit a végén adom hozzá (de előtte a kisebb gyerekek részére kiveszek egy keveset, a csípősség miatt)
A csatni eredetileg ghível (tisztított vaj) készül, valamint ennél jóval csípősebb és édesebb…

 

Révész Katalin

 

Spenótgombóc

Fél kiló spenótot megdarálunk. Lisztet pirítunk. Öt szelet kenyérbelet tejbe áztatunk, majd vágott petrezselyem zöldjével összekeverjük. Vegamix-szel, zöld borssal fűszerezzük.  A darált spenótot, a pirított lisztet és a petrezselymes kenyérbelet összekeverjük.  A masszából gombócokat csinálunk. A gombócokat forró zöldséglevesben kifőzzük, majd kiszedjük, reszelt sajttal és pirított zsemlemorzsával meghintjük.

 

 

 

Rossel Ildikó (http://rosselrecept.blogspot.com)

 

Ebédre sárgaborsós rizottót készítettem.

Hozzávalók:

1,5 bögre rizs

1,5 bögre sárgaborsó

0,5 liter paradicsomszósz

szejtán

zöldfűszer egy csokorral firssen

bors

Ezt mindet jól összefőztem, néha egy kis vizet öntöttem még hozzá, kevergettem, és jó szaftosra hagytam. A szejtánt a fagyasztóból vettem ki és 4 szelet volt, amit még régebben csináltam. Felkockáztam, és az utosó 10 percben még azt is beledobtam.

 

 

Rossa mela – Évi (http://rossamela.blogspot.com)

 

 

Dhalpalacsinta

Hozzávalók:

2 dl barnarizsliszt

1 dl csicseriborsóliszt

1 dl joghurt

1/4 mokkáskanál cayenne bors

a sütéshez olaj

A hozzávalókat annyi (kb. 1 dl) vízzel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak, összekeverem, egy órát állni hagyom. Vékonyan kiolajozott serpenyőben apró palacsintákat sütök belőle (kb. 1/2 dl tésztából készül egy darab).

 

Paradicsomcsatni

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj

1 mokkáskanál chilipehely

3 cm-es darabka gyömbér finomra reszelve

1 mokkáskanál mustármag

2 doboz (2 x 400 g) hámozott paradicsom

A felforrósított olajon megfutattom a chilipelyhet, a gyömbért és a mustármagot. Mikor a mustármag pattogni kezd, hozzáadom a paradicsomot és az egészet sűrűre főzöm.

 

rossamela

 

Fűszeres gyufaburgonya

Hozzávalók:

60 dkg (új)krumpli

1 evőkanál mogyoróolaj

1 teáskanál garam masala

A krumplit alaposan megmosom, megsikálom, de nem hámozom meg, megszárítom, 4 mm széles hasábokra vágom. A krumpli összeforgatom az olajjal és a garam masalával, sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítem, lehetőleg egy rétegben. Kb. 30 perc alatt sütőben megsütöm, közben néha megforgatom.

 

Mentás-citromfüves joghurtos uborka

Hozzávalók:

1 kígyóuborka

4 dl sűrű joghurt

egy csokor fodormenta

1 csokor citromfű

Az uborkát fél centis kockákra, a zöldfűszereket apróra vágom, az egészet összekeverem a joghurttal, behűtöm.

 

 

 

 

Rozs-Nagy Szilvia

Cukkinis quiche

A tésztához:

180 g liszt (fele teljes kiőrlésű – fele finom)

90 g vaj

kb 2 ek víz

A hozzávalókat összegyúrom, majd hűtőbe rakom 1/2 órára.

A töltelékhez:

2 db közepes cukkini durvára reszelve

30 dk Pannóniasajt durvára reszelve

fél kk fehérbors

1 kk őrölt szerecsendió

só 

180 fokos előmelegített sütőben 15 percig elősütöttem a tésztát, majd ráhalmoztam a tölteléket, és újabb 30 percig visszatettem.

Salátával nagyon finom volt.

 

Bulguros fügesülemény

A “tésztához”:

120 g bulgur

csipet só

1 kk őrölt fahéj

3 ek nádcukor

1/2 citrom reszelt héja

5 dkg vaj

2 ek kókusztejpor

A bulgurt kétszeres vízben puhára főztem a sóval, fahéjjal és cukorral. Még melegen hozzákevertem a citromhéjat, kókusztejport és vajat. Mindezt belelapítottam egy tortaformába.

A krémhez:

1 cs aszalt füge

2,5 dl víz

1/2 kk őrölt szegfűszeg

1/4 kk őrölt menta

20-30 dkg cseresznye kimagozva, s durvára vágva

A fügét összeturmixoltam a vízzel, hogy puha krémet kapjak. Hozzákevertem a szegfűszeget s a mentát, s beleforgattam a cseresznyét. Mindezt elsimítottam a bulgur tetején. Egy órára hűtőbe raktam, s tejszínhabbal tálaltam.

 

 

 

Sajtkukac Niki (http://sajtkukac.hu)

 

Mogyoróvajas-szezámos tészta

250 g durumspagetti (persze lehet autentikusabb tésztát is választani)

4 ek mogyoróvaj

2 ek rizsecet

2 ek citromlé/lime-lé

2 ek tamarindpaszta

2 ek szójaszósz

1 ek szezámolaj

1 tk nádcukor

1 chili, kimagozva

kb. 4 ek enyhén megpirított szezámmag

A tésztát sós vízben kifőztem, majd leszűrtem.

A mártáshoz a hozzávalókat összekevertem, majd a még meleg tésztát alaposan összeforgattam vele.

Ha a hagyma éppen nincs tiltólistán, 2-3 szál újhagyma is mehet bele felkarikázva.

 

 

 

 

 

Sajtkukac Orsi (http://sajtkukac.hu)


Serpenyős zöldségegytál (3 főre)

80 dkg közepes újkrumpli

1 kaliforniai paprika (sárga a legjobb – a színhatás miatt)

2 tv paprika

40 dkg cukkini

25 dkg koktélparadicsom

tengeri só

frissen őrölt bors

3 ek bazsalikomos olaj

frissen aprított petrezselyem

A krumplit lesikálom, cikkekre vágom és lefedve párolni kezdem a fűszeres olajon, megsózva egy öblös serpenyőben/wokban. Közben a cukkinit félkör cikkekre vágom, a paprikát félbevágom és felcsíkozom. A paradicsomokat elfelezem, a piciket úgy hagyom. Felaprítom a petrezselymet. Amint a krumpli megpuhult, a fedőt levéve pirítani kezdem. Ha már szép aranybarna színt kapott, hozzáadom a paprikát és a cukkinit, megsózom, fűszerezem (itt adom hozzá a fűszerkockát is), ismét lefedem és pár perc alatt roppanósra párolom. Ha késznek ítélem beleforgatom a paradicsomot, hogy átmelegedjen és a lángról levéve megszórom a petrezselyemmel. Azonnal tálalom. Ehhez az ételhez is remekül használhatóak a már korábban említett Dorot fűszerkockák. A fenti mennyiséghez 2 kockára volt szükség.

 

 

 

 

Seregélyi Tímea

 

Gyümölcsleves

Mindig  friss, idénygyümölcsökből készítem , a levesbe teszek szegfűszeget, fahéjat és 1-2 citromfűlevelet. Cukor helyett pedig általában  mézet használok. A levest mindig rizsliszttel és tejjel sürítem be.

 

Tepszis túrógombóc

Hozzávalók:  fél liter tej, csipet só, 15 dkg kukoricadara (apró szemű), 2 kisdobozos tejföl, cukor vagy méz ízlés szerint, aszalt gyümölcs vagy mazsola szintén ízlés szerint.

A tejel felforraljuk, beletesszük a sót és megfőzzük benne a kukoricadarát. Ha kihűlt, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és egy kivajazott tálba tesszük, a tejfölt elkeverjük a cukorral (mézzel) és az aszalt gyümölccsel vagy mazsolával és a gombócok tetejére öntjük majd forró sütőben sütjük  kb. 30 percig. (A kukoricamasszából nem muszáj gombócokat készíteni, elég csak a tepszibe simítani, és ha megsült, akkor lehet szeletelni, remek sütemény lesz belőle.)

 

 

Szabó Gábor (http://masvelemeny.blogspot.com)

 

Indiai cukkini ragu savanykás magszósszal

Hozzávalók a raguhoz:

1 db közepes cukkini

3 db nagy paprika

3 db paradicsom

1 mk réti kömény

1 mk római kömény

1 mk fekete hagymamag

1 mk görögszénamag

1 mk fekete mustármag

1 ek koriander levél

2 mk kurkuma

1 mk garam masala

1,5 cm gyömbér reszelve

Pici olajon a fűszereket megpattogtattuk, majd hozzáadtuk az apróra vágott zöldségeket. Megszórtuk kurkumával, majd fedő alatt puhára pároltuk.

Hozzávalók a szószhoz:

1 dl napraforgómag előző este beáztatva

1 mk hing

fél citrom leve

1 mk indiai feketesó

ízlés szerint pici gyömbér reszelve

A hozzávalókat elturmixoltuk. Durum penne tésztával (tojásmentes) tálaltuk.

 

 

 

Szalókiné Dr. Németh Mariann (http://drmariann.atw.hu)

 

 

Kétféle túrós buci 

 

Hozzávalók: 

920 ml teljeskiőrlésű bio tönköly búza liszt ( saját kiszitált ) 

300 ml tejsavó 

2 dkg friss élesztő ( kevés tejben oldjuk fel, a 2,5 dl-ből fogjunk ) 

2 ek bio nádcukor 

1/2-3/4 ek konyhasó 

Töltelék1: 
10 dkg házi túró 
5 dkg bio nádcukor ( barna ) 
2 csepp 100% természetes citrom illó olaj 

Töltelék2: 

10 dkg házi túró 

1-2 ek házi tejföl 

ízlés szerint konyhasó ( tapadásgátló adalék nélkül ) 

1 kis csokor friss kapor ( kertünkből ) 

Kenyérsütőgép dagasztó programjával elkészítjük a tésztát. A megkelt tésztát kinyújtjuk, 8×10 cm-es téglalapokra vágjuk, megtöljük a túrós töltelékekel, felhajtjuk, az összeillesztésekkel lefelé kilisztezett tepsibe teszük egymás mellé. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt megsütjük. 

Javaslat: 

Ha puhábban szeretjük, akkor teljeskiőrlésű liszteknél különösen ajánlott a sütő belső terébe egy kisebb edényben vizet helyezni, hogy gőzben sülhessen. Így tovább friss is marad. Ez a modern légkeveréses – gőzbentartós sütőknél is alkalmazható, mert annak hatásfoka nem biztos, hogy felér ezzel a hagyományos módszerrel. 

 

 

 

Szekeres Zsuzsanna

 

Zöldbabos szabdzsi

 

Hozzávalók:

60 dkg zöldbab

30-40 dkg újkrumpli 

2 paradicsom

1 hámozott paradicsom konzerv

1 dl tejszín

kb 0,5 kk kurkuma

kb 0,5 kk gyömbér

kb 0,5 kk fahéj

kb 1 kk római kömény

kicsi csili

0,5 kk garam masala 

kb 1 evőkanál cukor 

A zöldbabot elkezdtem kicsi vízzel és a felvágott 2 paradicsommal párolni. Amikor félig megpuhult hozzátettem a felvágott újkrumplit, a összeturmixolt paradicsomkonzervet és a fúszereket, a sót, és a cukrot és az egészet puhára főztem. Mikor majdnem készen volt, hozzátettem az előzőleg olajon kicsit megpirított paneert, és a tejszínt. Kicsit még főztem és készen is volt. Rizzsel és purival tálaltam.

 

 

 

 

 

 

Turján Ildi

 

ZÖLDSÉGEK BUNDÁBAN

25 dkg csicseriborsóliszt vagy zabpehelyliszt

½ TK sütőpor

2 TK olivaolaj

3 TK őrölt fűszerek (római kömény, gyömbér, kömény, chili, curry, garam masala, stb.)

2 TK só, 1 TK cukor

300 – 500 ml hideg víz

Olaj a sütéshez

Zöldségek (ízlés és idény szerint: sárgarépa, szárzeller, cukkini, padlizsán, karalábé, brokkoli, karfiol…) A hozzávalókból sűrű, palacsinta-jellegű tésztát készítek, 20-30 percig pihentetem.  A megtisztított, megpucolt és felaprított (rózsáira szedett) zöldségeket belemártom, megforgatom és forró olajban kisütöm. Párolt hajdinával, rízzsel kínálom.

 

 

BÉCSI HUSZÁRCSÓK (forrás: Sütemények – Hagyományosat Egészségesen)

35 dkg  teljes kiőrlésű tönkölyliszt

25 dkg növényi margarin

15 dkg nádporcukor

Vanília (vaníliás cukor)

1 (bio)citrom héja

1 csipet só

Díszítés:

Méz

Darált dió (kb. 10 dkg)

Meggy

A hozzávalókból jól formázható tésztát gyúrok, majd golyókat formálok és először vízzel elkevert mézbe, majd cukros darált dióba forgatom. Sütőlapra helyezem és a golyók tetejébe hüvelykujjal mélyedést készítek a meggyszemeknek. Kb. fél óra alatt aranybarnára sütöm.