Fűszeres almadzsem

Fűszeres almadzsem

Egy nagy adag almát kaptam a héten, ezt dolgoztam fel a mai napon. A harmadát eltettem, jó lesz télen elrágcsálni, ami a német (?) mondás szerint az orvos távoltartásának biztos módja. A harmadából almadzsem készült, a maradékból pedig kompót került üvegekbe és...
Csokoládés meggylekvár

Csokoládés meggylekvár

Hívhatjuk Feketeerdő dzsemnek vagy csokis meggylekvárnak. Az íze mennyei! Főzés közben isteni illatot árasztott, és a csokoládé ellenére a színe is megmaradt, magam sem értem, hogyan (nem, nem felejtettem el beletenni…). Hozzávalók: 2 kg kimagozott meggy 2 dkg...
Sütőtök-narancs-alma lekvár

Sütőtök-narancs-alma lekvár

Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet ez az illatozó, télies lekvár, amely egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 50 dkg sütőtökpép 2 kg alma 1 db citrom 4 db narancs 1 ek reszelt friss gyömbér 1 nagyobb fahéjrúd 15 dkg barnacukor 2 ek pektin A sütőtököt...
Alma ivólé befőzőautomatával

Alma ivólé befőzőautomatával

Nemrég történt, hogy a piacon 65 Ft-ért árulták a kiselejtezett, de még használható alma kilóját. Vettem is 6 kilót, hogy végre kipróbálhassam a Weninger befőzőautomata ivólé készítő betétjét. A működése roppant egyszerű: az automata maga olyan, mint egy jó nagy...
Gulyáskrém házilag

Gulyáskrém házilag

A gulyáskrém a magyaros ételekben kiválthatja a bolti ételízesítőt, de akár kenyérre is kenhetjük, ha úgy tartja kedvünk. Lehet tésztaszósz, vagy kelt sós tekercs tölteléke. Esetleg papucs orrán pamutbojt… Hozzávalók: 1,5 kg kápia paprika 1 kg paradicsompaprika...
Káposzta savanyítás

Káposzta savanyítás

A savanyú káposzta ecet nélkül, tejsavas erjesztéssel készül. Fahordóban, műanyag edényben, vagy kerámia hordóban készíthetjük. Hagyományosan fahordóba teszik, és gumicsizmával tapossák, hogy a káposzta megtörjön, és levet engedjen. Hozzávalók (10 literes kerámia...
Az idei eperdzsem

Az idei eperdzsem

Miután megkaptam a már említett Weninger befőzőautomatát a lekvárfőző betéttel együtt, nagyon vártam, hogy beköszöntsön a szezonja. A héten aztán szert tettem 12 kg eperre, melynek köszönhetően az elmúlt napokban elkészült az idei eperdzsem. Már régebben elhatároztam,...
Eper-rebarbara csatni

Eper-rebarbara csatni

A csatni az indiai konyha közismert mártása. Csípős, ugyanakkor édes szósz, amely leggyakrabban gyümölcsből készül. A nyugaton átvett változatokkal ellentétben nem kell bele sem ecet, sem Worchester-szósz, sőt, még kínai 5 fűszer keverék sem. A rebarbara és az eper...
Eper befőtt

Eper befőtt

Elkezdtem üvegekbe zárni a nyarat. Ebből a mennyiségből 4 üveg (7,2 dl-es) eper befőtt lett. Ízesítéshez használhatunk nádcukrot, mézet, édesítőszert, de akár el is hagyhatjuk. Hozzávalók: 1,5-2 kg friss eper 4 ek nyírfacukor (ízlés szerint) Az epret kicsumáztam és...
Bodzaszörp – most befőzőautomatával

Bodzaszörp – most befőzőautomatával

A befőzőautomata függővé teszi az embert. Utánaolvas, recepteket gyűjt, fűszerezéseket talál ki és várja, hogy megjelenjen egy új gyümölcs a piacon, amit aztán üvegekbe zárhat, hogy a hideg télben nyári ízeket idézzen. A jól bevált bodzaszörp receptemet készítettem...
Házi finomságok befőzőautomatával

Házi finomságok befőzőautomatával

…avagy a befőzés egyszerű, gyors módja, tartósítószer és cukor nélkül Mindenkinek vannak emlékei gyerekkorából, amikor a nagymamák és az anyukák a nyári hónapok alatt egész nap a konyhában álltak, hogy eltegyenek télire egy-egy gyümölcsöt, zöldséget. Rengeteg...
Fekete bodza-alma dzsem

Fekete bodza-alma dzsem

Ugyan már a fekete bodza szezon végén járunk, sikerült szednem egy keveset, és almával kiegészítve csodaszép színű dzsem készült belőle. Azontúl, hogy a bodzának intenzív, kellemes íze van, kitűnő vértisztító is. A népi gyógyászat nagyon sok betegségre használja....
Babos zakuszka

Babos zakuszka

Már tavaly is csináltam, de valahogy kiment a fejemből, hogy fel is tehetném ide. Jó kis szendvicskrém a téli napokra, főleg, amikor már áll néhány hetet, és összérik. Hozzávalók: 50 dkg szárazbab 3 db babérlevél 30 dkg sárgarépa 2 kg kápia 2 dl olaj 1 kk asafoetida...
Sült padlizsánkrém télire

Sült padlizsánkrém télire

Már többféle padlizsánkrémet készítettem az évek során, de úgy vélem, eddig ez a dobogós. Hogy őszinte legyek, nem vagyok teljesen kibékülve ezzel a „megsütjük vason egészben a padlizsánokat, leszedjük a héját” módszerrel. Mégpedig azért, mert a padlizsán legfinomabb...
Itt az ideje a bodzaszörp főzésnek

Itt az ideje a bodzaszörp főzésnek

– Végre virágzik a bodza! Nagyon szeretem a virágokból áradó jellegzetes, édes illatot. Az útszélen lépten-nyomon bodzabokorral találkozhatunk, ami aztán mindig a bodzaszörpöt juttatja eszembe. A hétfői szabadnapot kihasználva el is mentünk, és jó sok...
Sós paprikakrém

Sós paprikakrém

Néhány paradicsom- és paprika készítmény már a kamrában várja a telet. Egy dolog még hátra volt: a sós paprikakrém. Ez egy zseniális ételízesítő, egyszerű az elkészítése, aki teheti, ne hagyja ki. Tehetjük levesekbe, zöldségekből készült pörkölt alapjába,...
Padlizsánkrém télire

Padlizsánkrém télire

A múlt heti befőző napok egyik terméke a padlizsánkrém lett. Kicsit másképp készítettem mint tavaly, és az az igazság, hogy a mostani nekem jobban ízlik. Beüzemeltem a nemrég beszerzett „grillsütőmet”. A nagynénémék Erdélyben jártak a nyáron, és ott látták ezt a...
Paradicsomlé befőzés

Paradicsomlé befőzés

Régen a paradicsom befőzése  végeláthatatlan folyamatnak tűnt, főzés, passzírozás, nem tudom micsoda. Az én módszerem ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb. Bár a lé tartalmazza a magokat, nekem semmi bajom velük, igazán nem zavar. Ebből a paradicsomléből aztán télen...
Csalamádé télire

Csalamádé télire

Az elmúlt két-három nap a befőzés jegyében telt. Ennek következtében szépen lassan megtelnek a spájz polcai. Elsőnek jöjjön a téli csalamádé receptje. Hozzávalók (1 db 3,75 l-es üveghez): 1 közepes fej édeskáposzta 4 db közepes répa 6 db fehérpaprika 6 db közepes...