Kókuszos zöldbab

Kókuszos zöldbab

Hozzávalók: 2 ek kókuszzsír vagy olaj 2 kk fekete mustármag 6-8 curry levél 2 ek kókuszreszelék (friss vagy szárított) 1 ek reszelt friss gyömbér 2 kk őrölt koriander ¼ kk őrölt chili (ízlés szerint) ½ kk kurkuma 70 dkg zöldbab 1,5 kk só 1,5 dl kókuszkrém A zsiradékot...
Krumpli masala

Krumpli masala

Hozzávalók: 4 ek kókuszzsír (ghi vagy olaj) 1,5 kk fekete mustármag ½ kk asafoetida 4-5 curry levél 1 kg krumpli megtisztítva, kockára vágva 2 kk sambar masala ½ kk kurkuma 2 kk só A zsiradékot wokban felhevítjük. Kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Beleszórjuk...
Zöldborsó-krumpli kari

Zöldborsó-krumpli kari

Hozzávalók: 3 db közepes krumpli 60 dkg zöldborsó 3 ek olaj 1 ek reszelt friss gyömbér 3-4 apró szárított chili (ízlés szerint) 2,5 kk őrölt koriander ¾ kk kurkuma 3 babérlevél 4-5 paradicsom reszelve vagy 1 doboz aprított paradicsom 1 dl tejszín (vegánok...
Kesudiós csicseriborsó-krumpli sabji

Kesudiós csicseriborsó-krumpli sabji

Hozzávalók: 4 ek olaj 1,5 kk fekete mustármag 2 kk római kömény 1/3 kk őrölt chilipor (ízlés szerint) ¾ kk kurkuma 6 dkg pirított kesudió apróra vágva 3 közepes krumpli megtisztítva, kockára vágva 40 dkg főtt csicseriborsó 1 kk garam masala 2 kk só egy csokor...
Masala alu-began

Masala alu-began

Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán 2 ek olaj 1 zöld chili ¼ kk asafoetida 1,5 kk kurkuma 2 paradicsom reszelve 1 ek reszelt gyömbér 3 közepes krumpli megpucolva, másfél cm-es kockára vágva 1 kk cukor 2 kk só 1 kk garam masala egy csokor apróra vágott korianderlevél A...
Házisajtos padlizsánraguval töltött tészta

Házisajtos padlizsánraguval töltött tészta

Hozzávalók: 2 padlizsán házisajt 2 l tejből (vagy más, nem olvadós sajt, pl. grillsajt) 2 ek olaj 1/3 kk asafoetida 1 kk őrölt római kömény 1 kk őrölt koriander egy csipet őrölt chili (ízlés szerint) egy csipet őrölt feketebors 1 egész paradicsom konzerv feldarabolva...
Káposzta-csicseriborsó sabji

Káposzta-csicseriborsó sabji

Hozzávalók: 10 dkg csicseriborsó 3 ek olaj 2 kk római kömény 1 zöld chili apróra vágva (ízlés szerint) 1/3 kk asafoetida ½ kk kurkuma 80 dkg káposzta 1,5 kk só egy csokor korianderlevél apróra vágva A csicseriborsót éjszakai áztatás után puhára főzzük. A káposztát...
Brassói vegetáriánus módra

Brassói vegetáriánus módra

Nem, nem szójával 🙂 Hozzávalók: 3 l tejből paneer, házisajt olaj ½ kk asafoetida 1 kávéskanál majoránna 1 kg krumpli só, bors pirospaprika – A krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk. Az összeállt, megkeményedett házisajtot szintén felkockázzuk. Az olajat...
Padlizsános lecsó

Padlizsános lecsó

Használjuk ki a nyarat, amikor ízes-friss zöldségekkel van tele a kert és a piac. Lehet, hogy télen is kapunk paprikát és paradicsomot, de az íze garantáltan nem olyan, mint most. A lecsó ízletes és könnyű ebéd, percek alatt elkészül. Bátran variáljuk más...
Köleses patisszon lecsó

Köleses patisszon lecsó

A „mi van a hűtőben” gondolatsor szülte egytálétel. Jó lett, megtartom. Hozzávalók: 1 ek kókuszzsír vagy olaj ¼ kk asafoetida (vagy hagyma) 3 paprika 1 patisszon 1 kk pirospaprika egy csipet őrölt feketebors 5 paradicsom 1 kk cukor 2 kk só 6 ek köles Előkészítjük a...
A Kollath-reggeli

A Kollath-reggeli

A korábban divatos nézetekkel ellentétben ma már tudjuk, hogy mennyire fontos teljes értékű reggelivel kezdeni a napot. Sokan hallották már, de talán kevesebben próbálták ki a Kollath Werner német orvos nevéhez kötődő Kollath-reggelit, melynek fogyasztói csodákat...
Rakott cukkini

Rakott cukkini

Lecsóval rakott, sajtos cukkini, igazi nyári, könnyű semmiség. Hozzávalók: 2 cukkini 1 ek kókuszzsír (olaj) 4 paprika ¼ kk asafoetida (vagy hagyma, aki azzal főz) 1 kk pirospaprika egy csipet bors 4 paradicsom 1 kk cukor 2 kk só 15 dkg reszelt sajt A cukkinit...
Punjabi chola

Punjabi chola

Néhány napja láttam az Étel, ital, kicsi Vú-n ezt az ételt, Viki megállapította: a legjobb, ami a csicseriborsóval történhet. Eszembe jutott, hogy én is kinéztem már korábban egy Tarla Dalal-féle változatot, amit ezen fellelkesedve meg is csináltam. Jellegét tekintve...
Alu kari

Alu kari

Egyszerű sabji, hiszen semmi más zöldséget nem tartalmaz, csak krumplit. A fűszerezése kicsit bonyolultabb, viszont nagyszerű bizonyítéka annak, hogy egyféle zöldségből is gazdag ízvilággal rendelkező étel készíthető. Hozzávalók: 1 kg krumpli 2 ek szezámmag pirítva 2...
Kelbimbó sabji

Kelbimbó sabji

Sokáig nem voltam meggyőződve arról, hogy valóban kell bimbó. Amióta ismerem ezt a receptet, más a helyzet: ha már kell, akkor csakis ebben a formában. Hozzávalók: 2 ek olaj 1,5 kk fekete mustármag 2 kk urad dhal ½ kk lepkeszegmag 5 curry levél ½ kk asafoetida ¾ kk...
Vegetáriánus sólet

Vegetáriánus sólet

A sólet Steiner Kristóf -féle receptjének Hémangi -féle változata. Csupa jó dologból készül, jó sokáig, készüljünk arra, hogy az éjszaka folyamán 12 órát főzzük. Otthon hangulatú étel, krémes, ízes, kellemesen fűszeres, laktató. Muszáj kipróbálni! Hozzávalók: 2,5 dl...
Dahi bhindi

Dahi bhindi

A napokban gyönyörű okrát kaptam Krisna-völgyből, ebből készült ez a sabji. Csapátit sütöttem hozzá. Hozzávalók: 2 ek olaj 1 kk feketemustármag 1 ek urad dhal ¾ kk római kömény 4 curry levél ½ kk asafoetida ½ kk kurkuma ¼ kk chilipor (ízlés szerint) 50 dkg okra 1...
Gyerekkori ízek: a haluska

Gyerekkori ízek: a haluska

A napokban szilvásgombócot főztem. Eszembe jutott egy gyerekkori kedvencem, amit már évek óta nem ettem. Ez is egy nagymamás étel, amit mindig akkor készítenek nálunk, ha szilvásgombóc vagy más olyan fogás készül, amihez krumplis tészta kell, amiből aztán kicsivel...