Spárga lepény

Spárga lepény

Akinek nincs kedve a tésztával bajlódni, bolti leveles tésztából is készítheti. Hozzávalók: 8 dkg vaj 20 dkg liszt 1 kk só 10 dkg krémsajt 2 ek tejföl egy csipet bors egy csipet só 50 dkg spárga A vajból, lisztből és sóból vízzel rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett...
Dhokla

Dhokla

Egyszer azt olvastam egy indiai szakácstól, hogy a dhokla alkalmas arra, hogy néhány pillanatra megfeledkezz a külvilágról. Ebben igazat kell adnom, főleg, ha paradicsom csatnival, zöld csatnival (koriander, menta) vagy kókusz csatnival tálaljuk. A dhoklát idli...
Sajtos perec

Sajtos perec

Kitűnő és mutatós vendégváró, és elkészítése meglehetősen egyszerű, amióta lehet kapni perec szaggatót. Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg vaj 10 dkg füstölt krémsajt kb. 3 ek tejföl 3 kk só fél csomag sütőpor A tetejére: tej szezámmag A hozzávalókat összegyúrjuk és egy...
Medvehagymás-sajtkrémes csiga

Medvehagymás-sajtkrémes csiga

Hozzávalók: 25 dkg liszt 10 dkg vaj 3-4 ek tejföl 2 kk só 1 kk sütőpor A krémhez: 10 dkg natúr krémsajt 10 dkg füstölt krémsajt ¼ kk őrölt feketebors só szükség szerint egy csomag medvehagyma apróra vágva Összegyúrjuk a tésztához valókat, majd összekeverjük a krémet....
Medvehagymás-rozmaringos grissini

Medvehagymás-rozmaringos grissini

Alaprecept, pizzatésztának is felhasználható. Ha grissinit sütünk, ízlés szerint bármivel fűszerezhetjük, készíthetünk hozzá mártogatóst, például tejfölös padlizsánkrémet. A formázása pont úgy történik, mint 4 évesen az óvodában, amikor gyúrmát formáztunk, ezért jó,...
Medvehagymás pogácsa

Medvehagymás pogácsa

A medvehagymáról tudni kell, hogy a nevével ellentétben a liliomfélék családjába tartozik. Számos gyógyászati hatása ismert (vérnyomás csökkentő, vértisztító, C-vitaminban gazdag). A konyhában zöldfűszerként használatos, remek szendvicskrémeket, pogácsákat, leveseket,...
Medu vada

Medu vada

A medu vada tradicionális dél-indiai étel, urad dhalból (fekete lencséből) készül. Ehhez az ízletes és gyorsan elkészülő sós csemegéhez sambart vagy kókuszcsatnit tálalnak.   Hozzávalók: 2,5 dl felezett urad dhal egy kis darab zöld erős paprika (ízlés szerint) 8 curry...
Zöldséges rétes

Zöldséges rétes

Ma feltettem facebookra a zöldségtorta receptjét, és bár nem volt szándékomban, én is kedvet kaptam, hogy megsüssem. Viszont nem akartam bevállalni a tésztával járó sok szénhidrátot, ezért inkább úgy döntöttem, réteslapokba tekerem a zöldséges-túrós tölteléket.  ...
Káposztás pogácsa

Káposztás pogácsa

Főzés szempontjából sűrű nap a mai, babos zakuszka készül, valamint citrom- és chili pickle. Eszembe jutott, hogy sütök egy kis káposztás pogácsát is. Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta 50 dkg liszt 1,5 dl olaj 2 dkg élesztő kb. 1,5 dl tejföl 1 tk. cukor 3 tk só őrölt...
Szezámmagos kelt pogácsa

Szezámmagos kelt pogácsa

Hozzávalók: 2 krumpli 1/2 kg liszt 3 evőkanál szezámmag 1,5 dkg élesztő 1 kávéskanál cukor 2 kávéskanál só 1 és 1/2 dl olaj 2,5 dl tej   A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és megfőzzük. Amikor puha, levesszük a tűzről, leszűrjük és rögtön összenyomkodjuk...
Alu patra – fűszeres-krumplis tekercs

Alu patra – fűszeres-krumplis tekercs

Valahogy mostanában kimarad a főzés… Azt veszem észre, hogy már megint a Kifőztük-be készített receptemet teszem fel, de majd igyekszem szorgalmasabb lenni. Az alu patra gyorsan és egyszerűen elkészíthető indiai sós csemege. Kiváló vendégváró, kiegészítővel...
Panír (házisajt) pakora

Panír (házisajt) pakora

Azon gondolkodtam, hogy néha a főzés hétköznapi tevékenységnek tűnik. Pedig egyáltalán nem az, hisz egész életünket végigkíséri. Főzünk, ha ünnepelünk, főzünk, ha meghal valaki. Főzünk szeretetből, főzünk, ha gondoskodni akarunk. Főzünk, ha örülünk, és főzünk, hogy...
Karfiol-panír szamósza és némi könnyed olvasnivaló

Karfiol-panír szamósza és némi könnyed olvasnivaló

Az utolsó Kifőztük-be sütöttem ezt a szamószát. Amikor azt írom, hogy Kifőztük, szinte minden alkalommal eltévesztem, és első nekifutásra Kivagyok-ot írok. A Kivagyok egy néhány oldalas újság volt, amit 2002-ben kezdtünk el, és könnyű nyári olvasmányként a Sziget...
Zöldborsóval töltött krumpli tikki

Zöldborsóval töltött krumpli tikki

Ebben a nagy hőségben szinte egyáltalán nem főzök, csak a kötelező dolgok vannak terítéken (ma például két recept készül a következő Kifőztükbe). Viszont nem tettem még fel az utolsó számba készült ételeket, tehát jöjjön az első. – – Hozzávalók: 60 dkg...
Csőben sült palacsinta

Csőben sült palacsinta

Szinték a Kifőztük 4. számába készült: Bár a palacsintát általában édességként tartjuk számon, ne feledjük, hogy sós töltelékkel és mártással ízletes főétel is lehet. Spenótszezonban kötelező! Hozzávalók: A palacsintához: 20 dkg liszt ½ kávéskanál cukor 1 kávéskanál...
Zöldfűszeres sós muffin

Zöldfűszeres sós muffin

Igen, mostanában muffinban utazom. Azért, mert ha valaki jön, és ez gyorsan derül ki, ezt a legegyszerűbb elkészíteni. És ha hozzám vendég jön, készüljön rá, hogy ennie kell! Emellett a muffin izgalmas is, mert annyiféleképpen lehet ízesíteni. Bevallom, nem rajongok...
Khandvi

Khandvi

A khandvi nagyon ízletes és különleges sós csemege, amely Gujaratból származik. Amellett, hogy finom, ideális fehérjeforrás vegetáriánusoknak, hiszen csicseriborsóliszt és joghurt az alapanyaga. Ezekből fűszerekkel masszát főzünk, amit aztán kiterítünk az asztalon,...
Sajtkrémes pogácsa

Sajtkrémes pogácsa

Ez a sós sütemény nálunk Juli néni pogácsája néven fut. Juli néni a nagymamám testvére volt, és tőle származik ez a zseniális recept, ami nélkül nálunk elképzelhetetlen az ünnep. Egyszerű az elkészítése, apró kis pogácsákat sütünk, melyekből aztán kettőt-kettőt...
Csevda, azaz indiai “diák csemege”

Csevda, azaz indiai “diák csemege”

Most, hogy a könyv végre kijött a nyomdából, úgy határoztam, főzni is fogok. Sőt, nem csupán főzök, ide is felrakom. Néhány nappal ezelőtt csevdát készítettünk. A csevda (chevda) nagyon népszerű snack Indiában. Vékonyra gyalult sült krumpli, magok és fűszerek...
Zöldséges szamósza

Zöldséges szamósza

A szamószáról már írtam a spenótos-házisajtos szamósza kapcsán. Most krumplival, zöldborsóval és karfiollal készítettem ezt a népszerű indiai csemegét. Egy kevés paradicsom csatnival kitűnő uzsonna vagy vacsora, pompás vendégváró, de a kirándulós hátizsákba is...