Ez volt a címe egy cikknek, ami megjelent az egyik magazinunkban (egy 64 oldalas színes kiadvány Krisna-völgy öko programjáról). A befőzésről szólt, és imádtam ezt a hangulatos címet. Említettem már, hogy a kedvenc befőzős könyvem Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül? című kiadványa. Azt hiszem e könyv receptjeivel valóban üvegbe zárhatjuk a napsugarat, hiszen amikor a zord télben kinyitjuk az üveget, az eltett gyümölcsök és zöldségek valóban olyanok, mintha most hoztuk volna be őket a kertből.

Ma hasznosítottam a nyári munka eredményét, töltött paprikát főztem, nyáron eltett paprikából és paradicsomszószból.

Így kell eltenni:

 

Töltenivaló paprika befőzése

 

Hozzávalók:

szép, egészséges paprika

kevés só

víz

paradicsomlé

 

A tisztára mosott, lecsurgatott, kimagozott paprikát enyhén sós, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Ha kihűlt, egymásba rakunk 3-5 darabot, így tesszük tiszta, száraz, széles szájú üvegekben nyitott felével felfelé. A paradicsomból levet készítünk. (Én reszelni szoktam a legnagyobb lyukú reszelőn. Nagyon praktikus dolog, gyors, benne marad a pép, a végén pedig a kezedben lesz a héja. Érdemes kipróbálni!) Ha felforrt, még 2 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. A forró paradicsomlével teleöntjük az üveget, amibe a paprikákat tettük. Jól összerázzuk, hogy a paradicsomlé mindenhová behatoljon. Újból utánatöltjük, majd lekötjük és szárazdunsztba tesszük.

Forrás: Bokor Katalin

 

091011 GYR 52370

 

A töltött paprikát a következőképpen készítettem:

Vegetáriánus töltött paprika

 

Hozzávalók:

4 db paprika

1 l paradicsomlé

házisajt 1 l tejből

1/2 dl rizs

5 ek olívaolaj

1/2 tk asafoetida

1/2 tk őrölt bors

1/2 tk majoranna

1/2 tk őrölt fűszerkömény

2 ek liszt (én fehér tönkölylisztet használok)

1 tk pirospaprika

cukor

 

1 l tejből házisajtot készítünk. Elkészítés itt. 2 ek olívaolajban megpirítjuk a rizst, másfélszeres forrásban lévő vízzel felengedjük, sózzuk, lehúzzuk a lángot, lefedjük és készre főzzük. Amikor elkészült, hozzáadjuk az összemorzsolt házisajtot, egyneművé keverjük, majd fűszerezzük ¼ tk asafoetidával, ¼ tk őrölt borssal, ¼ tk majorannával és ¼ tk őrölt fűszerköménnyel. Megtöltjük vele az üvegből kiszedett paprikákat, majd félretesszük.

Elkészítjük a paradicsomszószt. Egy edénybe felmelegítünk 2 ek olajat, majd megpirítunk benne 1 ek lisztet. Amikor világos barna, beletesszük az ¼ tk asafoetidát, az 1 tk pirospaprikát és az ¼ tk borsot. Kb. 10 másodpercig pirítjuk, majd felengedjük a paradicsomlével. Sózzuk, cukrozzuk. Amikor felforr, beletesszük a megtöltött paprikákat, és kis lángon, fedő alatt kb. 20 percet főzzük.

 

Maradék töltelék felhasználása

Eredetileg nem terveztem, hogy lesz egy ilyen alcím is. Úgy jártam, hogy maradt egy kis töltelék – rizses sajtos gombóc –, így aztán vacsorára elkészítettem a következő módon: lapos kis korongokat gyúrtam belőle, és kevés olívaolajon, palacsintasütőben addig sütöttem, amíg vékony ropogós kéreg keletkezett rajta. Isteni lett! Szerintem kiváló kísérő főzelékekhez. Érdemes kipróbálni úgy is, hogy direkt csinálunk egy kis maradék tölteléket 🙂


Tetszett a recept? Még több receptért lájkold a facebook oldalam.


Ajándékozd meg magad és szeretteid a szakácskönyveimmel


Lapozz bele és vásárold meg itt!»»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelentkezz főzőtanfolyamaimra!
Varázsolj színes, ínycsiklandó és egészséges ételeket az asztalra!
Többféle főzőtanfolyam - az alapoktól kezdve a vegetáriánus konyha mesterévé válhatsz. Garantáltan elkápráztatod vendégeidet!

Információ a tanfolyamokról »»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mit szólnál egy ajándék életmód magazinhoz?

Katt ide és elküldjük neked emailben!