Megkérdezték tőlem a minap: mondd, hogy lehet így főzni? Hogy minden pont úgy, pont annyi, épp amennyire kell, és…
Jó kérdés. Hát csak odaállok a tűzhelyhez, és beleteszem a fűszereket, és olyanra vágom a zöldséget, aztán meg…

De igazából értem a kérdést. Csak nekem más formában szokott megfogalmazódni. „Mondd, hogy lehet így rajzolni? Mondd, hogy lehet így írni?” Egy közeli barátomat, aki zenét csinál, sokszor nyúztam azzal, magyarázza el nekem, hogy lesz a zene. Nem fért a fejembe, hogy lehet azt kitalálni, hogy egyik hang a másik után, és pont jó lesz, és aztán még szöveg is van hozzá, az is épp kijön, és a szótagszám meg a ritmus, Úristen, ez varázslat… Annyira szerettem volna megérteni, kézzel foghatóvá tenni. Azt szerettem volna, ha elmondja, hogy pontról pontra mit tesz, amikor leül, hogy zenét csináljon. Újra és újra megkérdeztem, de nem tudott a kérdésemhez illő választ adni, mert nincs válasz.
Azóta már értem, legalábbis az elméletet, ami mögötte van. Egy bizonyos szintig mindent meg lehet tanulni. De a képességnek nem az az oka, hogy annyira jók vagyunk. Mélyen gyökerező hitem van abban, hogy a képességet kapjuk. Használatra, annyi ideig, ameddig szükséges. Ahogy jött, úgy el is tűnhet hirtelen.

A kedvenc történetemben, a Mahabharatban az egyik főszereplő Arjuna. Ő volt a földkerekség legnagyobb harcosa. Senki sem ért a nyomába, és rengeteg ellenfelet képes volt legyőzni egyszerre. Sosem tévesztett célt a nyíl, amit kilőtt, és bátorsága semmihez sem volt fogható. Élete végén, amikor már nem volt rá szüksége, visszavették tőle ezt a képességet. Egy szempillantás alatt olyan harcos lett, mint te, vagy én, vagy bárki más. Jó erre emlékezni, mielőtt megrészegülnénk saját nagyszerűségünktől.

Nem kell elájulni attól, hogy mennyire tökéletes vagy, csupán egy feladatod van: ha kaptál egy képességet, használd azt a legjobb tudásod szerint, azért, hogy segíts vele másoknak. Ha tudod, tedd boldogabbá az életüket, vagy tanítsd őket arra, amit tudsz. Használd megfelelően. Én így látom ezt a történetet.

arjuna-shooting-a