Koriander parata

Koriander parata

Hozzávalók: 10 dkg fehér liszt 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 1,5 kk só fél kk őrölt koriander fél kk őrölt római kömény egy csipet őrölt chili 2 ek olaj egy nagy csokor korianderzöld apróra vágva langyos víz Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót és a...
Teljes kiőrlésű, kovászos rozskenyér

Teljes kiőrlésű, kovászos rozskenyér

Hozzávalók: Az előtésztához: 12 dkg rozskovász 15 dkg langyos víz 13 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt Másnap: 60 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 5,5 dl víz 2 tk só Előző este összekeverjük a kovászt, a vizet és a rozslisztet. Lefedjük a tálat, és olyan helyre tesszük, ahol...
Félórás kifli

Félórás kifli

A gyors kenyér, péksütemény örök sláger. Levélben kért tőlem egy anyuka olyan kifli receptet, ami gyors, és nem igényel különleges alapanyagot. Íme: Hozzávalók: 40 dkg liszt (ízlés szerint, fehér, tönköly vagy fehér és teljes kiőrlésű vegyesen) 1,5 kk só 1 kk sütőpor...
Palak paratha – spenótos lepénykenyér

Palak paratha – spenótos lepénykenyér

Hozzávalók: 10 dkg fehér liszt 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 2 kk só egy csipet őrölt chili ¼ kk asafoetida ½ kk őrölt római kömény 1/3 kk kurkuma 2 dl friss spenótlevél apróra vágva 2 ek olaj Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót és a fűszereket....
Kovásszal készült tiroli rozskenyér

Kovásszal készült tiroli rozskenyér

Nagyon ízes, inkább hidegebb időre (őszre, télre) való kenyér. Mivel főleg teljes kiőrlésű rozslisztből áll, tömörebb, mint egy fehér kenyér. A belseje puha, a kenyér pedig laktató és sokáig élvezhető marad. Hozzávalók: Este: 10 dkg aktív rozskovász 15 dkg teljes...
Tava naan – indiai lepénykenyér

Tava naan – indiai lepénykenyér

A naan népszerű indiai lepénykenyér, amely általában kemencében (tandoor) sül. Kemence híján elkészíthetjük ezt a serpenyős vagy sütőlapos (tava) változatot. Hozzávalók: 20 dkg fehér liszt 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 1,5 kk só 2 ek olaj 3 ek joghurt 1 dkg élesztő A...
Egyszerű kifli

Egyszerű kifli

A napokban kérdezte valaki, hogy tudnék-e ajánlani „minimál” kifli receptet, ha nagyon gyorsan sütni kell, de épp semmi nincs itthon. Erre készült ez a recept, szerintem megfelel a követelményeknek. Ha akad szezámmag, tehetünk a tésztába vagy a tetejére is....
Pita kenyér

Pita kenyér

Napjainkra a pita kenyér salátával, humusszal és falafellel töltve méltán nagy népszerűségre tett szert. Otthon is könnyedén elkészíthető, ha nem fogy el az összes, mehet a mélyhűtőbe. Hozzávalók: 40 dkg liszt (fele fehér, fele teljes kiőrlésű) 2 kk só 1 kk cukor 2...
Répás parata

Répás parata

Indiai kenyérféle sabjikhoz (főételekhez) vagy dálhoz (levesekhez). Esetleg könnyű ebéd, salátával. Hozzávalók: 1 ek olaj 1 ek reszelt gyömbér 1 kk apróra vágott zöld chili ¼ kk asafoetida ½ kk őrölt római kömény ½ kk őrölt koriander 1/3 kk kurkuma 1 közepes sárgarépa...
Naan

Naan

A naan élesztővel készült indiai lepénykenyér. Egy alkalommal már szerepelt a blogon a krumplival töltött változata, most pedig a töltetlen naan következik. Sabjik kísérője. Hozzávalók: 30 dkg liszt (fehér és teljes kiőrlésű vegyesen) 1/2 dkg friss élesztő 1 kk cukor...
Mediterrán kenyér öregtésztával

Mediterrán kenyér öregtésztával

Ha nem a dagasztás nélküli kenyeret sütöm, akkor általában Limara jól bevált fehér kenyere az alap. Jól variálható, szinte elronthatatlan. Az öregtészta, ami egy túlkelt tészta, sokkal jobb állagot, zamatot kölcsönöz a kenyérnek, mintha kizárólag élesztővel készülne....
Csapáti

Csapáti

A csapáti hagyományos indiai kenyérféle, amelyet mindennap frissen sütnek az étkezéshez. Egyszerű, mégis nagyon ízletes, könnyű gabonaféle, minden szabdzsihoz nagyszerűen illik. – Hozzávalók: 10 dkg fehérliszt 15 dkg teljes kiőrlésű liszt 1,5 kk só kb. 1,5 dl...
Knackebrot – svéd ropogós kenyér

Knackebrot – svéd ropogós kenyér

Szeretem, ha egy kenyérnek van íze. Emiatt szeretem jobban a teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslisztből készült kenyereket a fehér, vagy ál-barna kenyereknél. A knackebrot (Svédországból származó ropogós kenyér) mindig a kedvenceim közé tartozott, már régóta vadásztam...
Zöldborsós parata

Zöldborsós parata

A töltött parata zöldborsós formája, ráérős napok reggelije. – – – Hozzávalók: 20 dkg teljes kiõrlésû liszt 10 dkg fehér liszt 5 ek vaj 1 dl meleg víz 2 kk só – A töltelékhez: 2 ek ghí vagy olaj 1 ek apróra vágott zöldpaprika 2 cm hosszú friss...
Aszalt paradicsomos–rozmaringos kenyér

Aszalt paradicsomos–rozmaringos kenyér

A „dagasztás nélküli kenyér” fogalom lett. Szinte minden gasztroblogon szerepelt, háziasszonyok zengtek himnuszokat dicsőségéről. Dolce Vita szimplán csak „a tökéletes kenyér”-nek titulálta, és mint mindig, most is egyetértek vele. Ez a kenyér méltán tett szert ekkora...
Puri – olajban sült lepény

Puri – olajban sült lepény

  A puri egy gyorsan elkészülő indiai kenyérféle. Szabdzsik, saláták és csatnik kísérője lehet. Ünnepi étkezések kihagyhatatlan fogása.   Hozzávalók:   20 dkg teljeskiõrlésû liszt 15 dkg fehér liszt 1 kávéskanál só 1 evõkanál vaj kb. 1,8 dl meleg víz ghí vagy olaj a...
Alu parata – ízletes krumplis lepény Indiából

Alu parata – ízletes krumplis lepény Indiából

A parata gazdag indiai lepényféle, mely igazán Punjáb tartományban népszerû, ahol hatalmasra nyújtják. Gyakran regggelire fogyasztják, egy darabka vajjal és néhány kanál natúr joghurttal. Tálalhatjuk szabdzsival vagy csatnival is, esetleg uborka raitával. Többféle...