A napokban helyes kis apró újkrumplihoz jutottam. Gondolkodtam rajta, hogy mi legyen a mai ebéd, ezért sorra vettem a hozzávaló alapanyagokat: találtam egy kis maradék házisajtot, és a kertben ott illatozik a nagy kedvenc, a csodálatos koriander.

Az indiai konyha úgy használja a koriander zöldjét, mint a magyar a petrezselymet, vagy az olasz a bazsalikomot. Kinézetében hasonlít is a petrezselyemhez, de az illata és az íze összetéveszthetetlen. Mindent átható illatát sokan nem kedvelik, és az íze is rendkívül aromás. Én nagyon szeretem, mint már többször írtam, az egyik kedvenc fűszerem. Amikor Indiában jártam, Mayapur környékén óriási korianderültetvények mellett mentünk el. A legtöbben befogták az orrukat – én eksztázisban voltam! A receptek gyakran javasolják, hogy ha nem tudunk korianderlevélhez jutni, használjunk helyette petrezselymet. Ez csak illúzió, ugyanis a petrezselyem sosem helyettesíti. Teljesen más az íze, ezért ez nekem olyan, mintha mondjuk egy süteménybe 10 dkg darált dió helyett egy csomag vaníliacukrot tennénk. Nem lesz rossz, de teljesen más. Persze ha nincs, én is petrezselymet teszek az ételbe, de hát az nem az igazi. Egyébként koriandert cserépben is lehet termeszteni, ezért szinte egész évben ehetünk frisset.

Azt hiszem ideje visszatérni a mai ebédhez. Egyszerű, de ízletes ételt kreáltam egy kis salátával körítve. A salátát sem bonyolítottam túl, összetépkedtem a megmosott fejessaláta leveleket, megöntöztem egy kis olívaolajjal és néhány csepp citromlével, majd egy kicsit megsóztam. 

Ez is egy 30 perces étel.

 

korianderes_krumpli1

 

Újkrumpli friss korianderrel

 

Hozzávalók:

4 ek olívaolaj

fél zöldpaprika apróra vágva

1 kg apró újkrumpli

1,5 l tejből házisajt (elkészítés itt)

egy jó nagy csokor korianderzöld

 

Először is előkészítjük a krumplit: nem hámozzuk meg, csupán ledörzsöljük a héját, majd alaposan megmossuk. Ezt az ételt wokban a legjobb készíteni, tehát a wokba tesszük az olajat, majd felmelegítjük. Beleszórjuk az összevágott zöldpaprikát (kiszedhetjük az ereit, mert nem kell, hogy erős legyen, csupán remek ízére van szükségünk), kissé megpirítjuk. Rádobjuk a megtisztított krumplit, jól összekeverjük és lefedjük. 10-15 perc alatt megpuhul és a wokban meg is pirul. Közben azért óvatosan forgassuk meg egyszer-kétszer. Amikor puha, szórjuk rá az összevágott korianderlevelet és a kockára vágott házisajtot. Keverjük össze, és 2-3 perc alatt süssük össze. Friss salátával tálaljuk.