Nyári zöldségleves

Nyári zöldségleves

Szeretem a leveseket. A legegyszerűbb zöldbablevestől a fűszeres indiai dálokig bármi jöhet. A nagymamám tejes karifollevese, a minestrone, a tejfölös-vegyes zöldséges-daragaluskás vagy a jó fűszeres sütőtök krémleves évszaktól függően gyakran kerül az asztalra. Az...
Zöld gazpacho

Zöld gazpacho

Hozzávalók: 1 db érett avokádó 1 kisebb kígyóuborka (hámozva) 1 db zöld kaliforniai paprika 4 bazsalikomlevél 2 ek olívaolaj 1 szelet szikkadt kenyér ½ kk aszafoetida egy csipet őrölt feketebors 1,5 kk só 1 db lime leve Megmossuk és előkészítjük a zöldségeket. A...
Kovászos uborka leves

Kovászos uborka leves

Hozzávalók: 6-8 db kovászos uborka fél kk aszafoetida (vagy fokhagyma) 5 dl kovászos uborkalé 5 dl kókusztej (cukormentes) 2 ek olívaolaj 1 kk só 1 kk frissen facsart citromlé 1 ek aprított friss zöld kapor A kovászos uborkát beletesszük a turmixba, hozzáadjuk az...
Aszalt szilva leves

Aszalt szilva leves

Ünnepi asztalra való. Hozzávalók: 30 dkg kimagozott aszalt szilva 1,5 l víz 5 szegfűszeg egy darab egész fahéj 1 kk reszelt citromhéj csipet só 5 ek cukor 2 dl tejföl 1 dl tejszín 1 ek liszt A szilvát 1,5 l vízben feltesszük főni, beletesszük a szegfűszeget, a...
Savanyú krumplileves

Savanyú krumplileves

Régi korokat idéző leves, abból az időből, amikor még nyáron megaludt a tej. Manapság ez sajnos már ritkán fordul elő, így aki nem tud aludttejhez jutni, készítheti kefírrel is. Hozzávalók: 2 ek olaj 1 kk pirospaprika 60 dkg krumpli megtisztítva, kockára vágva 2...
Gazpacho

Gazpacho

Az étel, ami ezekben a napokban minden igényt kielégít. Könnyű, üdítő és nem kell hozzá beindítani a tűzhelyet. Hozzávalók: 1 kígyóuborka 1 zöld pritamin 1 sárga pritamin 6 nagyobb, lédús paradicsom 1 kis szelet kenyér 2 ek olívaolaj 2 kk só ¼ kk asafoetida...
Fűszeres paradicsomleves

Fűszeres paradicsomleves

Mindenkinél lapulnak otthon családi receptek, olyan ételek, amiket mindig ugyanúgy készítünk. Nem lehet őket megunni, mégis nagyszerű dolog kipróbálni időnként új fűszerezéssel, más alapanyagokkal. Hozzávalók: 1 közepes nagyságú sárgarépa 15 dkg zeller 2 ek olaj 1 ek...
Frankfurti leves

Frankfurti leves

A bőséges ünnepi ételsorok után a frankfurti leves önmagában is elegendő, jóleső ebéd lehet. Hozzávalók: 2 közepes krumpli 1 kis fej kelkáposzta 3 ek olaj ½ kk asafoetida (vagy fokhagyma) 1 kk pirospaprika ½ kk őrölt fűszerkömény 1 kk majoránna egy csipet őrölt...
Chana dhal

Chana dhal

Nemrég olvastam valahol egy cukorbeteg hölgy lelkes sorait, azt írta, hogy amikor találkozott a chana dhállal, megtalálta álmai élelmiszerét. A chana dhál egy felezett csicseriborsó fajta, Indiából származik, de minden keleti fűszeresnél megvásárolható. A hölgynek...
Medvehagyma krémleves

Medvehagyma krémleves

Lassan itt a szezon, sőt már a piacon is láttam, bár aranyáron. Nekem még a mélyhűtőben volt tavalyi, amit igyekszem elhasználni. Kellemesen intenzív leves, amit reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal tálalunk. Hozzávalók: 1 ek olaj 1/3 kk asafoetida...
Sütőtök krémleves

Sütőtök krémleves

Elöljáróban le kell szögeznem: nem szeretem a sütőtököt. Nagyon nem. Nemrég azonban sütőtök krémlevest főztem egy kisebb csoportnak, és olyan gyönyörű, színes és krémes volt, hogy muszáj volt megkóstolnom. Kiderült, hogy ha a sütőtök krémlevesnek nem sütőtök íze van,...
Mungóbabos paradicsomleves

Mungóbabos paradicsomleves

Melengető leves, hűvösebb napokra. Hozzávalók: 10 dkg mung dhal (felezett, hántolt mungóbab) 2 ek olaj 1/3 kk asafoetida 7 dl paradicsomlé ¼ kk őrölt feketebors egy kis darab friss gyömbér 2,5 kk só 1 dl 10 %-os tejszín 2 kk nyírfacukor A dhált megmossuk, és bő vízben...
Minestrone leves

Minestrone leves

A hosszú ideig tartó kánikulában szinte nem is főztem mást, csak levest. Ma azonban már kissé megéheztem, és tartalmasabb levest kívántam. Eszembe jutott a minestrone, aminek számtalan változata létezik, egy sűrű, olasz leves, amely most önmagában is megállja a helyét...
Sambar – dél-indiai fűszeres leves

Sambar – dél-indiai fűszeres leves

Mostanában a dél-indiai konyha varázsában élek, ezért jöjjön ma a sambar, egy fűszeres leves, melyet a tamarind paszta kissé savanykássá tesz. Számos változata létezik, mindegyiket valamilyen dhal (hüvelyes) sűríti. Rizzsel, idlivel vagy dosával tálaljuk. 20 dkg chana...
Tavaszi zöldborsóleves daragaluskával

Tavaszi zöldborsóleves daragaluskával

A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium,...
Sambar dhál – indiai mungóbab leves

Sambar dhál – indiai mungóbab leves

Indiában a szárított borsó- és babféléket dhálnak nevezik, éppúgy, mint a belõlük készült leveseket, melyek nem hiányozhatnak egyetlen fõétkezésbõl sem. A dhálok vasban és B vitaminban gazdagok, és vegetáriánusok számára a fehérje fõ forrásai. A védikus hagyományokat...
Tejszínes spárgakrémleves

Tejszínes spárgakrémleves

Ízlés kérdése, én nem szeretem a fehér spárgát. Az íze sem olyan, mint a zöldnek, már többször befürödtem vele, amikor zöld híján fehéret vettem, mert sokkal fásabb volt. És persze a zöldet nem olyan macerás megpucolni. Idén még csak csőben sült spárgát és ehhez...
Alma krémleves

Alma krémleves

Ez a leves egy borzasztó gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel. Fogyaszthatjuk a nyári melegben hűtve, vagy akár a tél közepén melegen, de azt javaslom, ekkor a mentalevél helyett adjunk hozzá néhány szegfűszeget és egy kevés reszelt friss gyömbért, esetleg egy...
Karfiolleves

Karfiolleves

Az egyik kedvenc levesem a karfiolleves, azt hiszem azért, mert szeretem selymesen simogató, lágy ízét. És hogy mitől lesz selymes és lágy? A tej és a karfiol találkozásától. Én így készítem:   Karfiolleves   Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol 2 sárgarépa 2 fehérrépa 2...
Meggyleves, gyümölcsleves

Meggyleves, gyümölcsleves

Bodzaszörp, kovászos uborka, cseresznyés pite, meggyleves – mind közkedvelt étel vagy ital, nélkülük a szezon elképzelhetetlen. A gyümölcsleves kiváló frissítő, enyhülést ad a melegben, s nem utolsósorban jó kis desszert.   Hozzávalók: 40 dkg kimagozott meggy 12 dkg...