Gulyáskrém házilag

Gulyáskrém házilag

A gulyáskrém a magyaros ételekben kiválthatja a bolti ételízesítőt, de akár kenyérre is kenhetjük, ha úgy tartja kedvünk. Lehet tésztaszósz, vagy kelt sós tekercs tölteléke. Esetleg papucs orrán pamutbojt… Hozzávalók: 1,5 kg kápia paprika 1 kg paradicsompaprika...
Káposzta savanyítás

Káposzta savanyítás

A savanyú káposzta ecet nélkül, tejsavas erjesztéssel készül. Fahordóban, műanyag edényben, vagy kerámia hordóban készíthetjük. Hagyományosan fahordóba teszik, és gumicsizmával tapossák, hogy a káposzta megtörjön, és levet engedjen. Hozzávalók (10 literes kerámia...
Ítélj, hogy ítéltess!

Ítélj, hogy ítéltess!

Olvastam egy cikket az Origón, Vegák, paleósok ne csaljatok címmel. Az írója felrótta a búzahúst, a szójapörköltet, a tej nélküli vegán csokit, és még sorolhatnám. Azt mondja, szerinte csupán annyi van mögötte, hogy a vegetáriánusok/vegánok igazságtalannak érzik, hogy...
Spenótos cannelloni

Spenótos cannelloni

A cannelloni egy 1,5-2 cm átmérőjű, cső alakú tészta. Nem kell előre megfőzni, csak megtölteni, és gondoskodni arról, hogy megfelelő mennyiségű szószt tegyünk alá, amiben megpuhul és megsül a tészta. Hozzávalók: A töltelékhez: 2 ek olaj ¼ kk asafoetida (vagy...
Savanyú káposztás nudli

Savanyú káposztás nudli

Számomra az otthon hangulatát idéző étel. Első hallásra talán furcsának tűnhet, hiszen az édes nudlikhoz vagyunk hozzászokva. Arra buzdítom a kétkedőket is: próbálják ki, lehet, hogy innentől ez lesz a kedvenc ételük! Hozzávalók: 60 dkg krumpli 25 dkg liszt 2 kk só 2...
Kókuszos rizstej

Kókuszos rizstej

Múlt héten írtam a gabonatej készítő automatáról, amellyel néhány mozdulattal fél óra alatt készíthetünk gabona- vagy magtejet. Lényegesen olcsóbb, mint a bolti, és a saját ízlésünknek megfelelően változtathatjuk az összetevőket. Én általában ezt az alapreceptet...
Epres chia puding

Epres chia puding

Epres chia puding (tej- és cukormentes, főzés nélkül) Hozzávalók: 2 dl növényi tej (nálam saját készítésű kókusz-rizstej volt) 5-6 szem eper (esetleg cukormentes dzsem) 1 ek nyírfacukor (ízlés szerint) 4 ek chia mag A rizstejet és az epret összeturmixoltam,...
Az idei eperdzsem

Az idei eperdzsem

Miután megkaptam a már említett Weninger befőzőautomatát a lekvárfőző betéttel együtt, nagyon vártam, hogy beköszöntsön a szezonja. A héten aztán szert tettem 12 kg eperre, melynek köszönhetően az elmúlt napokban elkészült az idei eperdzsem. Már régebben elhatároztam,...
A gabonatej automatáról

A gabonatej automatáról

Manapság egyre többen vannak, akik a tehéntejről átszoknak a gabona- vagy magtejre, különböző okok miatt. Velem is így volt ez néhány hónappal ezelőtt, ugyanis a tehéntej meglehetősen nyákosított. Először kissé félve kóstoltam meg a rizstejet, ám félelmem alaptalan...
Eper-rebarbara csatni

Eper-rebarbara csatni

A csatni az indiai konyha közismert mártása. Csípős, ugyanakkor édes szósz, amely leggyakrabban gyümölcsből készül. A nyugaton átvett változatokkal ellentétben nem kell bele sem ecet, sem Worchester-szósz, sőt, még kínai 5 fűszer keverék sem. A rebarbara és az eper...
Eper befőtt

Eper befőtt

Elkezdtem üvegekbe zárni a nyarat. Ebből a mennyiségből 4 üveg (7,2 dl-es) eper befőtt lett. Ízesítéshez használhatunk nádcukrot, mézet, édesítőszert, de akár el is hagyhatjuk. Hozzávalók: 1,5-2 kg friss eper 4 ek nyírfacukor (ízlés szerint) Az epret kicsumáztam és...
Bodzaszörp – most befőzőautomatával

Bodzaszörp – most befőzőautomatával

A befőzőautomata függővé teszi az embert. Utánaolvas, recepteket gyűjt, fűszerezéseket talál ki és várja, hogy megjelenjen egy új gyümölcs a piacon, amit aztán üvegekbe zárhat, hogy a hideg télben nyári ízeket idézzen. A jól bevált bodzaszörp receptemet készítettem...
Túrós batyu

Túrós batyu

A magyar konyhában gyakori szokás, hogy a háziasszonyok édes kelt tésztát készítenek a leves után ebédre. Ma, amikor a pékségek roskadoznak a kakaós csigától, túrós batyutól és lekváros táskától, egyszerűbb készen vásárolni, de hosszan lehetne mesélni a bolti és a...
Házi finomságok befőzőautomatával

Házi finomságok befőzőautomatával

…avagy a befőzés egyszerű, gyors módja, tartósítószer és cukor nélkül Mindenkinek vannak emlékei gyerekkorából, amikor a nagymamák és az anyukák a nyári hónapok alatt egész nap a konyhában álltak, hogy eltegyenek télire egy-egy gyümölcsöt, zöldséget. Rengeteg...
Fűszeres napraforgó pástétom

Fűszeres napraforgó pástétom

Nyers és vegán szendvicskrém, melyet érdemes azoknak is kipróbálni, akik nem tudják hús nélkül elképzelni a pástétomot. Kicsivú alapján, egy kevés eltéréssel. Hozzávalók: 20 dkg napraforgómag 1 szelet pritaminpaprika ¾ kk asafoetida (vagy újhagyma) 2 ek élesztőpehely...
Kelt tésztás sajtos rúd

Kelt tésztás sajtos rúd

Kissé időigényes sós sütemény, de higyjétek el, megéri a fáradtságot. Nincs vele túl sok munka, de többször kell hajtogatni, és ez elveszi az időt. Viszont bármi mást lehet csinálni, miközben a tészta pihen, így észre sem vesszük, és már kész is van. Húsvétra...
Mogyoróvajas keksz

Mogyoróvajas keksz

Próbáltam megkeresni a recept forrását, de fogalmam sincs, honnan szereztem. Annyi biztos, hogy egy remek mogyoróvajas keksz, amely könnyen a kedvencek közé tartozhat. Hozzávalók: 20 dkg liszt 10 dkg porcukor egy csipet só 1 kk szódabikarbóna 10 dkg vaj 15 dkg...
Mikrofon mellé fakanál – karitatív főzőtanfolyam

Mikrofon mellé fakanál – karitatív főzőtanfolyam

  Vadon Jani, a Class FM műsorvezetője – akiről köztudott, hogy vegetáriánus – nemrég önkéntesként vett részt a Krisna-hívők szegényélelmezési programjában, de nem a szokásos módon: fakanalat ragadott, hogy részt vegyen a főzésben. A konyhában tapasztalt indiai ízek...
Rizstej készítése házilag

Rizstej készítése házilag

Néhány hónapja csak vegán tejet tartok itthon. Nem vagyok laktózérzékeny, de a tej eléggé nyákosít, különösen télen. Gondoltam, teszek egy próbát a vegán tejekkel. Először bolti rizstejet vettem, ami a várakozással ellentétben kellemes csalódás volt. Nem is beszélve a...
Vaníliás-túrós pite

Vaníliás-túrós pite

Az omlós tésztából készülő pite talán az egyik legnépszerűbb sütemény. Számtalan töltelékkel készíthető, felhasználhatunk gyümölcsöt, olajos magvakat, túrót, krémeket, az évszaknak megfelelően. Hozzávalók: A tésztához (egy kis méretű pite formához): 15 dkg liszt (a...