Cukkini lepény

Cukkini lepény

Ez aztán valóban gyors étel, nagyszerű például vacsorára, amikor nincs időd (kedved) bajlódni a főzéssel. Tálalhatunk mellé paradicsom csatnit, de akár szendvicsbe is kerülhet. Hozzávalók: 1 nagyobb saláta cukkini 5 dkg csicseriborsó liszt fél kk sütőpor fél kk...
Kelbimbós tekercs

Kelbimbós tekercs

Avagy magyar-indiai fúzió… A minap történt, hogy valami vendégvárót kellett előállítanom. Mivel a hőmérő higanyszála bőven 30 fölé kúszott, szó sem lehetett arról, hogy elmenjek a boltig, ezért csupán a kissé kiüresedett hűtő tartalma állt rendelkezésemre. Volt...
Kovászos lángos

Kovászos lángos

A kovász olyan, mint egy élőlény. Néha nagyon energikus, ám megesik, hogy elfárad, és ilyenkor nehéz munkára bírni. Rá kell érezni a hangulatára, etetni, vigyázni rá. Ha így teszünk, igazi békebeli ízeket érünk el, bármit is süssünk vele, akár kenyeret, lángost, édes...
Krumplis-káposztás pogácsa kovászolással

Krumplis-káposztás pogácsa kovászolással

Hozzávalók: 15 dkg aktív kovász 40 dkg liszt 1 dl olaj 20 dkg párolt káposzta 20 dkg főtt, tört krumpli 2,5 kk só egy csipet őrölt feketebors 1-1,5 dl langyos tej (vagy víz) Mivel a pogácsát hajnalban dagasztottam, már előző nap elkészítettem a tört, főtt krumplit és...
Sabudana vada

Sabudana vada

Ma van Dívali, a bőség, a gyarapodás, a fény, a tudat tisztaságának ünnepe. Ráma győzelmét ünnepeljük ilyenkor, akinek a történetéről szól a Rámayána, a híres indiai eposz. Indiában fények sokaságát gyújtják ebben az időszakban, ahogy egykor Ráma hazafelé vezető útján...
Jhal muri – indiai puffasztott rizs snack

Jhal muri – indiai puffasztott rizs snack

Egy könnyű, tipikusan indiai ízekkel rendelkező snack. 5 perc alatt elkészül! Kalkutta környékén népszerű, vannak, akik gazdagabban készítik, tesznek bele főtt krumplit, friss, reszelt kókuszt, csicseriborsó lisztből készült snacket is. Erről az ételről egy régi emlék...
Spenótos napkorong

Spenótos napkorong

Ezt a mutatós sós süteményt a neten találtam, ám recept nem volt hozzá. Ez nem okozott problémát, mert amikor megláttam, rögtön tudtam, hogyan fogom elkészíteni. Nem okozott csalódást! Hozzávalók: 35 dkg liszt 3 ek olaj 1 kk cukor 2 kk só 1 dkg friss élesztõ kb. 1,5...
Luca napi tejfölös pogácsa

Luca napi tejfölös pogácsa

Regi Luca napi hagyomány a pogácsa sütés. Ilyenkor a pogácsába pénzérmét tettek, és aki ráharapott, annak garantálva volt a következő évben az anyagi gyarapodás. Sok szerencsét 🙂 Hozzávalók: 50 dkg liszt 20 dkg vaj 1 tk cukor 1,5 tk só 2 dkg élesztő úgy 2,5 dl tejföl...
Kelt tésztás sajtos rúd

Kelt tésztás sajtos rúd

Kissé időigényes sós sütemény, de higyjétek el, megéri a fáradtságot. Nincs vele túl sok munka, de többször kell hajtogatni, és ez elveszi az időt. Viszont bármi mást lehet csinálni, miközben a tészta pihen, így észre sem vesszük, és már kész is van. Húsvétra...
Rozmaringos-sajtos tallér

Rozmaringos-sajtos tallér

A friss zöldfűszer ünnepivé varázsolja ezt az egyébként egyszerű sós süteményt. Mennyei rozmaring illat száll a konyhában sütés közben! Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj 15 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar) 2 kk só 1 ek apróra vágott friss rozmaring fél kk őrölt...
Medvehagymás-tökmagos pogácsa

Medvehagymás-tökmagos pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg liszt 30 dkg vaj 1 nagyobb krumpli 2 dkg friss élesztő 1 kk cukor 2 dl tejföl kb. 1 dl tej 3 kk só 6 kanál medvehagyma pesto 10 dkg tökmag A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és villával összetörjük. A tökmagot apróra vágjuk, és...
Fűszeres csicseriborsó snack

Fűszeres csicseriborsó snack

Egészséges, fehérjedús snack, amely ízlés szerint fűszerezhető. Hozzávalók: 50 dkg csicseriborsó 4 ek olaj 1 kk őrölt római kömény 1 kk őrölt koriander ½ kk asafoetida 1 kk chat masala ¼ kk őrölt chilipor (elhagyható) 2,5 kk feketesó (lehet Himalaya só is) A...
Szamósza – zöldborsó-krumpli töltelékkel

Szamósza – zöldborsó-krumpli töltelékkel

Töltött sós csemege, melyet csatnival tálalunk. Hozzávalók: 20 dkg fehér liszt 20 dkg teljes kiőrlésű liszt 5 dkg vaj (vegánoknak olaj) só víz – kb. 2 dl 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1,5 ek friss, reszelt gyömbér ¼ kk őrölt chili (ízlés szerint) 1/4 kk asafoetida...
Túrós grissini

Túrós grissini

Limara receptjének tojásmentes változata. Önmagában is tökéletes, de tálalhatjuk salátákhoz vagy levesek (paradicsomleves, krémlevesek) mellé. Hozzávaló: 25 dkg liszt 20 dkg túró 2 kk só 5 dkg kókuszzsír 1,5 dkg élesztő 2-3 ek tejföl 2 ek felaprított tökmag vagy...
Töltött háromszögek

Töltött háromszögek

Méltán népszerű recept, mostanában minden oldalon fellelhető, bár nem vegetáriánus változatban. A töltelék ízlés szerint variálható. Tökéletes vendégváró, gyors vacsora. Hozzávalók: A tésztához: 80 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 kk cukor 3 kk só kb. 1/2 l tej 1 dl olaj A...
Zöldséges bonda

Zöldséges bonda

Sós csemege az Ízek, imák, India c. új könyvemből. Hozzávalók: 50 dkg krumpli 25 dkg répa 25 dkg zöldborsó 1/2 ek apróra vágott zöld erőspaprika 30 dkg csicseriborsó liszt 1/2 kk őrölt chili 1/2 kk aszafoetida 1/2 kk kurkuma 3 kk só 2 ek olaj Összekeverjük a...
Kara boondi a fény ünnepén

Kara boondi a fény ünnepén

Ízletes, ropogós snack, amelyet leginkább Dívali alatt készítenek Indiában, amely ebben az évben egy hét múlva lesz. Dívali a bőség, a gyarapodás, a fény, a tudat tisztaságának ünnepe. Isten inkarnációjának, Rámacsandrának győzelmét ünneplik a hívek Rávana démon...
Murukku

Murukku

A murukku egy dél-indiai sós snack, ami rizslisztből, urad dhal lisztből vagy csicseriborsó lisztből készül. Nagyobb ünnepeken, fesztiválokon készítik. Zárható dobozban sokáig tárolható. Van hozzá egy speciális készítő, hasonló módon működik, mint régen a darálós...
Uttapam

Uttapam

Egy klassz recept a Krisna-völgyi Búcsúból, Manjuvalitól. Talán a pizza egészséges, indiai változata 🙂 A készülő szakácskönyvemben lesz egy házisajtos variációja.   Hozzávalók: 3 dl urad dhal (egyfajta hüvelyes, fekete lencse) 1 dl rizs 3 kk só apróra vágott...
Spárga lepény

Spárga lepény

Akinek nincs kedve a tésztával bajlódni, bolti leveles tésztából is készítheti. Hozzávalók: 8 dkg vaj 20 dkg liszt 1 kk só 10 dkg krémsajt 2 ek tejföl egy csipet bors egy csipet só 50 dkg spárga A vajból, lisztből és sóból vízzel rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett...