Alu kari

Alu kari

Hozzávalók: 80 dkg krumpli 3 ek olaj 2 kk fekete mustármag 1 ek reszelt friss gyömbér 3/4 kk asafoetida 2,5 kk sambar masala 1/2 kk kurkuma 3 paradicsom lereszelve 3 dl víz 2,5 kk só felkockázott főtt krumpli 3 percig főzzük egy csokor apróra vágott korianderlevél A...
Kesupasztás brokkoli sabji

Kesupasztás brokkoli sabji

Ez a vegán sabji megint jó bizonyíték arra, hogy az indiai konyhában pillanatok alatt ebédet készíthetünk. Míg a sabji fő, megsütjük a lepénykenyeret, s így mindkettőt frissen, forrón tálalhatjuk. Hozzávalók: 2 ek olaj 2 kk fekete mustármag 3 kk római kömény 1 ek...
Vegyes zöldség kari

Vegyes zöldség kari

Hozzávalók: 2 ek ghi vagy olaj 2 kk római kömény 1 ek reszelt friss gyömbér 1 zöld chili (ízlés szerint) fél kk asafoetida 3/4 kk kurkuma 2,5 kk őrölt koriander 4-5 közepes paradicsom 1 kg vegyes zöldség (lehet: karfiol, zöldbab, zöldborsó, kukorica, cukkini,...
Krumpli-zöldbab charchari

Krumpli-zöldbab charchari

A nyár közepén, amikor lépten-nyomon friss zöldséggel találkozunk, szeretem azokat az ételeket, amikkel nem kell túl sok mindent csinálni. Mint ezt a bengáli sabjit, ami gyakorlatilag 20 perc alatt elkészül. Érdemes egy vastag aljú edényben készíteni, a legjobb...
Kaddu sabji – fűszeres sütőtök

Kaddu sabji – fűszeres sütőtök

Hozzávalók: 1 kg sütőtök 2 ek mustárolaj 2 kk fekete mustármag 1 kk lepkeszegmag 2 kk római kömény 1/3 kk asafoetida 1 kk amchoor ½ kk őrölt chili (ízlés szerint) 2 kk őrölt koriander ¾ kk kurkuma 2 kk barna cukor ¾ kk garam masala só korianderlevél A sütőtököt...
Chana paneer

Chana paneer

Hozzálók: 25 dkg csicseriborsó 2 l tejből panir (indiai házisajt) 2 ek olaj 1/3 kk asafoetida 1 kk őrölt római kömény 3 kk őrölt koriander 1/3 kk őrölt chili (ízlés szerint) 4 paradicsom reszelve ½ kk kurkuma 1,5 kk garam masala 1 kk cukor 2 kk só 1 dl tejszín egy...
Kókuszos zöldbab

Kókuszos zöldbab

Hozzávalók: 2 ek kókuszzsír vagy olaj 2 kk fekete mustármag 6-8 curry levél 2 ek kókuszreszelék (friss vagy szárított) 1 ek reszelt friss gyömbér 2 kk őrölt koriander ¼ kk őrölt chili (ízlés szerint) ½ kk kurkuma 70 dkg zöldbab 1,5 kk só 1,5 dl kókuszkrém A zsiradékot...
Krumpli masala

Krumpli masala

Hozzávalók: 4 ek kókuszzsír (ghi vagy olaj) 1,5 kk fekete mustármag ½ kk asafoetida 4-5 curry levél 1 kg krumpli megtisztítva, kockára vágva 2 kk sambar masala ½ kk kurkuma 2 kk só A zsiradékot wokban felhevítjük. Kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Beleszórjuk...
Zöldborsó-krumpli kari

Zöldborsó-krumpli kari

Hozzávalók: 3 db közepes krumpli 60 dkg zöldborsó 3 ek olaj 1 ek reszelt friss gyömbér 3-4 apró szárított chili (ízlés szerint) 2,5 kk őrölt koriander ¾ kk kurkuma 3 babérlevél 4-5 paradicsom reszelve vagy 1 doboz aprított paradicsom 1 dl tejszín (vegánok...
Kesudiós csicseriborsó-krumpli sabji

Kesudiós csicseriborsó-krumpli sabji

Hozzávalók: 4 ek olaj 1,5 kk fekete mustármag 2 kk római kömény 1/3 kk őrölt chilipor (ízlés szerint) ¾ kk kurkuma 6 dkg pirított kesudió apróra vágva 3 közepes krumpli megtisztítva, kockára vágva 40 dkg főtt csicseriborsó 1 kk garam masala 2 kk só egy csokor...
Masala alu-began

Masala alu-began

Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán 2 ek olaj 1 zöld chili ¼ kk asafoetida 1,5 kk kurkuma 2 paradicsom reszelve 1 ek reszelt gyömbér 3 közepes krumpli megpucolva, másfél cm-es kockára vágva 1 kk cukor 2 kk só 1 kk garam masala egy csokor apróra vágott korianderlevél A...
Káposzta-csicseriborsó sabji

Káposzta-csicseriborsó sabji

Hozzávalók: 10 dkg csicseriborsó 3 ek olaj 2 kk római kömény 1 zöld chili apróra vágva (ízlés szerint) 1/3 kk asafoetida ½ kk kurkuma 80 dkg káposzta 1,5 kk só egy csokor korianderlevél apróra vágva A csicseriborsót éjszakai áztatás után puhára főzzük. A káposztát...
Punjabi chola

Punjabi chola

Néhány napja láttam az Étel, ital, kicsi Vú-n ezt az ételt, Viki megállapította: a legjobb, ami a csicseriborsóval történhet. Eszembe jutott, hogy én is kinéztem már korábban egy Tarla Dalal-féle változatot, amit ezen fellelkesedve meg is csináltam. Jellegét tekintve...
Alu kari

Alu kari

Egyszerű sabji, hiszen semmi más zöldséget nem tartalmaz, csak krumplit. A fűszerezése kicsit bonyolultabb, viszont nagyszerű bizonyítéka annak, hogy egyféle zöldségből is gazdag ízvilággal rendelkező étel készíthető. Hozzávalók: 1 kg krumpli 2 ek szezámmag pirítva 2...
Kelbimbó sabji

Kelbimbó sabji

Sokáig nem voltam meggyőződve arról, hogy valóban kell bimbó. Amióta ismerem ezt a receptet, más a helyzet: ha már kell, akkor csakis ebben a formában. Hozzávalók: 2 ek olaj 1,5 kk fekete mustármag 2 kk urad dhal ½ kk lepkeszegmag 5 curry levél ½ kk asafoetida ¾ kk...
Joghurtos csicseriborsó-sült krumpli sabji

Joghurtos csicseriborsó-sült krumpli sabji

A csicseriborsó nagyon értékes hüvelyes, érdemes gyakran beiktatni étkezésünkbe. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása. Nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegek számára...
Aloo gobi

Aloo gobi

  Főzőtanfolyamokon sokan panaszkodnak az indiai ételek megjegyezhetetlennek tűnő neveiről. Pedig az esetek többségében igen egyszerű dolgunk van, ha tudjuk néhány zöldség nevét. Az elnevezés ugyanis legtöbbször az alapanyagok neve. Mint ebben az esetben: Aloo gobit...
Paradicsomos palak panir

Paradicsomos palak panir

A rendkívül népszerű palak panir paradicsomos változata. Rizzsel vagy kenyérfélével (naan, chapati, puri, paratha) tálaljuk.   Hozzávalók:   3 ek olaj 1,5 kk római kömény 3-4 cm friss gyömbér reszelve ½ kk őrölt chili (ízlés szerint) ¾ kk kurkuma 5-6 paradicsom 50 dkg...