Kichri (kitri, kichdi, kichari – mungóbabos, zöldséges, rizses egytálétel)

A khichri nagyon népszerű egytálétel Indiában. Számos elkészítési módja van, amely persze tartományonként változik. Rendkívül egészséges étel, amely rizsből és dhálból (általában mungóbabból), valamint zöldségekből áll. Azon ritka ételek közé tartozik, melyek az ájurvéda szerint besorolt mindhárom testtípusnak megfelelnek. A mungóbab miatt kiváló fehérjeforrás. Ha nem tudunk beszerezni mungóbabot, készíthetjük sárgaborsóból is, de számítsunk arra, hogy a sárgaborsó sokkal tovább fő és nehezebben emészthető, mint a mungóbab. A khichrit ízlés szerint készíthetjük hígra és sűrűre. Én jobban kedvelem a hígabb változatot, annál is inkább, mert a khichri még tovább sűrűsödik, miután elkészül, és ha másnapra is marad, már igazán sűrű lesz. Mindig tálaljunk hozzá egy kevés natúr joghurtot, esetleg egy kis purit vagy csapátit, így igazán ízletes lakomát kapunk.
Hozzávalók:
(1 pohár = 2,5 dl)
1 pohár mungdhál (mungóbab)
3 ek ghí vagy olaj
2 ek friss gyömbér reszelve
1 csípős zöldpaprika apróra vágva (ízlés szerint)
2 kk egész római kömény
1 kis darab egész fahéj
3 szegfűszeg
8-10 szárított curry levél (vagy 3 babérlevél)
1 kk asafoetida
1 kk kurkuma
1 kis fej karfiol
fél pohár zöldborsó
2 kisebb répa
2 közepes krumpli
2,5 kk só
1 nagyobb paradicsom (héja nélkül, kockára vágva)
1 nagy csokor friss korianderlevél vagy petrezselyem apróra vágva
A mungdhált alaposan megmossuk, többször váltjuk a vizet. Egy fazékba tesszük, öntünk rá 5 pohár vizet, majd feltesszük főzni. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és a dhált teljesen szétfőzzük, egészen krémesre. Ez kb. fél óra.
Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket. Előveszünk egy jó nagy lábost, és elkészítjük a fűszeralapot. Felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a gyömbért, a zöldpaprikát és a római köményt, majd állandó kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a curry-levelet, ezeket is pirítjuk egy-két percig. Vigyázzunk, nehogy elégjenek a fűszerek! Beletesszük az asafoetidát és a kurkumát, néhány másodpercig azt is pirítjuk, majd rádobjuk a zöldségeket: a rózsákra szedett karfiolt, a kockára vágott krumplit és sárgarépát, végül a zöldborsót. Néhány percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd felengedjük másfél liter vízzel. Forrás után kb. negyed órán keresztül főzzük, ekkor még a zöldségek nem puhulnak meg, de most tesszük bele a rizst, hogy az nagyjából egyszerre puhuljon meg a zöldségekkel. Ha beletettük a rizst, addig főzzük, míg az meg nem puhul. Közben nézzük meg a mungóbabot, ha már krémesre főtt, vegyük le a tűzről.
Amikor minden megvan, a rizs és a zöldségek puhák, a dhált beleöntjük a rizses zöldségbe, beletesszük a sót, a paradicsom kockákat és a felaprított korianderlevelet. Ha a khichri esetleg túl száraz lenne, most még adhatunk hozzá melegvizet. Ismét összeforraljuk, és 2-3 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről és forrón tálaljuk, mint mondtam, ne feledkezzünk el a joghurtról.

A khichri (kitri) nagyon népszerű, fűszeres egytálétel Indiában. Számos elkészítési módja van, amely persze tartományonként változik. Rendkívül egészséges étel, amely rizsből és dhálból (általában mungóbabból), valamint zöldségekből áll. Azon ritka ételek közé tartozik, melyek az ájurvéda szerint besorolt mindhárom testtípusnak megfelelnek. A mungóbab miatt kiváló fehérjeforrás. Ha nem tudunk beszerezni mungóbabot, készíthetjük sárgaborsóból is, de számítsunk arra, hogy a sárgaborsó sokkal tovább fő és nehezebben emészthető, mint a mungóbab. A khichrit ízlés szerint készíthetjük hígra és sűrűre. Én jobban kedvelem a hígabb változatot, annál is inkább, mert a khichri még tovább sűrűsödik, miután elkészül, és ha másnapra is marad, már igazán sűrű lesz. Mindig tálaljunk hozzá egy kevés natúr joghurtot, esetleg egy kis purit vagy csapátit, így igazán ízletes lakomát kapunk.

 

Hozzávalók:

2 dl felezett, hántolt mungdhál (mungóbab)

3 ek ghí vagy olaj

2 ek friss gyömbér reszelve

1 csípős zöldpaprika apróra vágva (ízlés szerint)

3 kk egész római kömény

1 kis darab egész fahéj

3 szegfűszeg

8-10 szárított curry levél (vagy 3 babérlevél)

1 kk asafoetida

1 kk kurkuma

30 dkg karfiol

20 dkg zöldborsó

1 sárgarépa

1 közepes krumpli

3 kk só

2 nagyobb paradicsom (héja nélkül, kockára vágva)

2 dl rizs (basmati, jázmin)

1 nagy csokor friss korianderlevél vagy petrezselyem apróra vágva

A mungdhált alaposan megmossuk, többször váltjuk a vizet. Egy fazékba tesszük, öntünk rá 5 pohár vizet, majd feltesszük főzni. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és a dhált teljesen szétfőzzük, egészen krémesre. Ez kb. fél óra.

Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket. Előveszünk egy jó nagy lábost, és elkészítjük a fűszeralapot. Felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a gyömbért, a zöldpaprikát és a római köményt, majd állandó kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a curry-levelet, ezeket is pirítjuk egy-két percig. Vigyázzunk, nehogy elégjenek a fűszerek! Beletesszük az asafoetidát és a kurkumát, néhány másodpercig azt is pirítjuk, majd rádobjuk a zöldségeket: a rózsákra szedett karfiolt, a kockára vágott krumplit és sárgarépát, végül a zöldborsót. Néhány percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd felengedjük másfél liter vízzel. Forrás után kb. negyed órán keresztül főzzük, ekkor még a zöldségek nem puhulnak meg, de most tesszük bele a rizst, hogy az nagyjából egyszerre puhuljon meg a zöldségekkel. Ha beletettük a rizst, addig főzzük, míg az meg nem puhul. Közben nézzük meg a mungóbabot, ha már krémesre főtt, vegyük le a tűzről.

Amikor minden megvan, a rizs és a zöldségek puhák, a dhált beleöntjük a rizses zöldségbe, beletesszük a sót, a paradicsom kockákat és a felaprított korianderlevelet. Ha a khichri esetleg túl száraz lenne, most még adhatunk hozzá melegvizet. Ismét összeforraljuk, és 2-3 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről és forrón tálaljuk, mint mondtam, ne feledkezzünk el a joghurtról.

 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek