Ghí főzés

A ghí folyékony arany a vaj legjava, minden zsíradék közül a legkiválóbb. Enyhén édeskés, finom, mogyorószerű íze és illata ellenállhatatlanul csábítóvá teszi a benne sült ételeket. Magas hőmérsékletűre melegíthetjük anélkül, hogy megégne. Lefedve hûtõszekrény nélkül is hónapokig eláll.
Az ájurvéda csodaszernek tartja, azt mondja, a ghi fiatalító, lassítja az öregedés folyamatát. Segíti az emésztést, javítja a memóriát, védi a szervezetet különböző betegségek ellen. A legmegfelelőbb anyag a test méregtelenítéséhez. Az ájurvédikus írások szerint táplálja az idegszövetet és az agyat, ha egy kismama ghít fogyaszt, segíti a magzat mentális fejlődését. Regenerálja a testet és az elmét, javítja a kezelések minőségét. Gazdag antioxidánsokban.

 

Hozzávalók: 1-5 kg vaj

Egy nagy edényben felforraljuk a vajat, majd a lehetõ legkisebbre csökkentjük a lángot, és fedõ  nélkül melegítjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen le! Ha túl nagy lángon vagy túl sokáig fõzzük, megbarnul, és kellemetlen szaga lesz. Idõnként eltávolítjuk a tetején összegyûlt habot. A kész ghí felszínén nem képzõdik több hab, aranysárga és áttetszõ. Óvatosan szedjük át egy tároló edénybe (pl. bödönbe), és hûtsük szobahõmérsékletûre.

A megfelelõen elkészített és helyesen tárolt ghí hûtõszekrény nélkül is hónapokig eláll.

 

Elkészítési idõ:

 

vaj                elkészítési idõ                  kapott ghí-mennyiség

 

1 kg               1/2 óra                             800 g

2.5 kg            3 óra                                2.2 kg

5 kg               5 óra                                4.6 kg

 

jar sand measuring tablespoon of ghee - clarified butter on grunge wood

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek