Fűszerek, alapanyagok

Adzsvain: apró, halványbarna fűszer, amely közeli rokonságban áll a római köménnyel és a fűszerköménnyel. Átható, a kakukkfűre és az oreganóra emlékeztető íze van. Számos észak-indiai sós csemege kedvelt fűszere. Elősegíti az emésztést és enyhíti a gyomorproblémákat.

 

Amcsúr: sötétbarna színű porfűszer, amely apró, napon szárított zöld mangók megőrlésével készül. Enyhén savanykás ízt kölcsönöz az ételnek. A csat maszala nevű fűszerkeverék elsődleges összetevője.

 

Aszafoetida (hing): az óriás ánizskapor gyökerének aromás gyantája. Aszatgyantának vagy ördöggyökérnek is nevezik. A benne található egyik összetevő a kén, ennek köszönheti jellegzetesen átható, mogyoróhagymára elmékeztető ízét.

 

Baszmati rizs: könnyű, hosszúszemű rizsféle, amely Indiából és Pakisztánból származik. Különleges illata és íze megkülönbözteti a többi rizsfajtától.

 

Curry-levél: egy délkelet-ázsiai fa vékony, fényes, sötétzöld levele. A szárított levél kevésbé aromás, mint a friss, de hazánkban főleg csak ebben a változatban kapható.

 

Csanna dál: hántolt, feles, szárított barna csicseriborsó. Nagyon népszerű az indiai konyhaművészetben, mivel zamatos, tápláló és könnyen emészthető.

 

Csat maszala: az indiai konyhaművészetben a frissen szeletelt gyümölcsök hagyományos kísérője. Ez a halványbarna fűszerkeverék számos összetevőt tartalmaz, főleg feketesót, mangóport és hinget.

 

Csicseriborsó: Indiában igen népszerű hüvelyes termés, fontos fehérjeforrás. Ezt a nagy szemű, világosbarna borsót alapos áztatás után kell puhára főzni. A világ számos konyhája ismeri. Jóval több vasat és C-vitamint tartalmaz, mint a hüvelyesek nagy része.

 

Csicseriborsóliszt (bészan):  a megdarált, megpirított csanna dál finomra őrölt lisztje. Az indiai konyha előszeretettel használja sós csemegékhez, édességekhez.

 

Dál: mindenfajta szárazbab, lencse és borsó összefoglaló neve Indiában. Ugyanígy hívják azt a sűrű vagy híg levest is, amely ezekből a hüvelyesekből készül.

 

Feketesó: vörösesszürke sófajta, jellegzetes „főtt tojássárgája” ízzel.

 

Feketemustármag: az indiai konyhaművészetben forró olajban megpirítják, hogy előhozzák diós, átható zamatát. Átható íze egy illóolajnak köszönhető, amely akkor fejlődik ki, amikor az összezúzott magot vízzel összekeverik.

 

Mung dál: A feles mungóbab hántolva és hántolatlanul egyaránt népszerű alapanyag az indiai konyhában. Könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, és rövid idő alatt krémes pürévé fő.

 

Garam maszala: szárazon pirított, őrölt fűszerek keveréke. Fűszerei melegítik a testet. Többnyire szárított chilipaprikából, feketeborsból, kardamomból, korianderből, fahéjból, szegfűszegből és római köményből áll, de vidékenként más fűszerek is szerepelhetnek benne. Általában a főzés végén adják az ételhez.

 

Ghí: tisztított vaj

 

Gyömbér: vastag, világosbarna, föld alatti gumó, amely nagy népszerűségnek örvend a világ trópusi területein. Fűszeres-édes aromája van, és csípős, tiszta íze. Reszelve vagy vékony csíkokva vágva használjuk. A gyömbérpor nem helyettesíti a friss gyömbért, mert hiányzik belőle az illóolaj.

 

Panir: az érleletlen, friss sajt legegyszerűbb fajtája.

 

Kalondzsi: nigellának vagy fekete hagymamagnak is nevezik, noha nem áll rokonságban a hagymával. Ennek a kis fekete, könnycsepp alakú magnak a borshoz hasonló íze van, s melegítés hatására gyógynövény jellegű aromát bocsát ki. Fontos összetevője a panycs puran nevű bengáli fűszerkeveréknek.

 

Kardamom: a gyömbérfélék családjába tartozó trópusi növény aromás magja. A világ harmadik legdrágább fűszere. Illata és íze kimondottan citromhéjra és eukaliptuszra emlékeztet. Édességek, rizsek és zöldséges főételek ízesítésére használják.

 

Koriandermag: Gömbölyű, barnás vagy sárgásvörös színű, meleg, jellegzetes illatú és kellemes ízű mag, amely enyhe és édes, mégis enyhén átható, s a zsálya és a citrom illatára emlékeztet. Számos sós étel alapízét adja.

 

Korianderzöld: a koriander friss levele. Az egyik legáltalánosabban használt zöldfűszer a világon. Illatáról, legyezőszerű leveleiről ismerhető fel. Egyedülálló, meleg ízét nem nélkülözhetik az indiai zöldségételek, dálok, sós csemegék és friss csatnik.

 

Kurkuma: trópusi növény föld alatti töve. Ragyogó, sárga színt ad az ételnek, s enyhén kesernyés-savanykás ízt kölcsönöz neki. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az ételt.

 

Lepkeszegmag: egynyári növény a hüvelyesek családjából. A magjáért termesztik, s bár hüvelyesféle, fűszerként használják. Meleg, enyhén kesernyés íze van. Fontos, hogy ne pirítsuk túl, mert megkeseredik. Methinek nevezett levele szintén gyakori az indiai konyhában.

 

Maszala: az indiai konyha által használt zöldfűszerek és fűszerek keveréke.

 

Okra: zöld, magvas, hüvely, melyet a világ számos konyhája zöldségként használ. Az íze padlizsánra emlékeztet, csak kicsit nyálkásabb az állaga.

 

Panycs puran: leginkább a bengáli konyha által használt fűszerkeverék, egyenlő mennyiségű lepkeszegmag, római kömény, édeskömény, feketemustármag és kalondzsi alkotja. Felhasználás előtt mindig megpirítják, hogy fokozzák a zamatát.

 

Pappadam: natúr vagy fűszerezett, ostya vékonyságú kemény korong, amely szárított dálpépből készül. Olajban kisütve vagy nyílt lángon megpirítva vékony, finom, ropogós lepénnyé fúvódik. Nagy népszerűségnek örvend mint kísérőétel vagy ropogtatnivaló.

 

Raszam maszala: dél-indiai fűszerkeverék, amelynek hozzávalói változhatnak (feketemustármag, koriander, szárított chili, feketebors, lepkeszegmag, római kömény).

 

Római kömény: a petrezselyemfélék családjába tartozó egynyári zöldfűszer magja. Meleg, erős aromájú, enyhén kesernyés ízű.

 

Rózsavíz: rózsaszirmok higított kivonata. Édességek, italok ízesítésére használják.

 

Sáfrány: a világ legdrágább fűszere. Amikor a növény virágba borul, naponta kézzel leszedik a ragyogó bibeszálakat, így kb. 70 ezer növény bibéje tesz ki fél kiló sárfrányt. Kellemesen fűszeres, átható, enyhén kesernyés, a mézhez hasonló íze van, s erős színezőhatása.

 

Szambar maszala: pikáns dél-indiai fűszerkeverék, amely többféle változatban létezik. Ezek többnyire őrölt chiliből, szárított curry-levélből, pirított korianderporból, római köményből, feketemustármagból, lepkeszegmagból, feketeborsból, kurkumából, szezámmagból, csanna dálból, túr dálból és urad dálból állnak.

 

Tamarind: a tamarindfa barna hüvelyű terméséből kivont pép. Savanyú gyümölcsíze van.

 

Urad dál: fekete lencsének is nevezik. Alakja a mungóbabra hasonlít. Számos sós csemegéhez használják.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek