Körte muffin karamell öntettel

Desszert napsütéses, őszi faleveles hangulatban, ha vendégek jönnek.

Hozzávalók:
3 dkg vaj
2 ek nádcukor
3 db körte
20 dkg liszt
1 kk sütőpor
1 csipet só
1 kk őrölt fahéj
2 ek durvára vágott dió
10 dkg vaj
15 dkg nádcukor
2 dl joghurt
1 kk szódabikarbóna

A karamell öntethez:
10 dkg kristálycukor
2,5 dl tejszín
2 dl víz
3 dkg vaj
1 ek keményítő

Először elkészítjük a körtét: megpucoljuk, kiszedjük a magházat, és apróra kockázzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, majd a körte kockákat. 5-6 percig pároljuk, majd félretesszük. Egy lábosban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a diót és a fahéjat. Külön edényben habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és a szódabikarbónát is. Az egészet belekeverjük a lisztbe, majd óvatosan beleforgatjuk a körtét is. A muffinformákat háromnegyedig töltjük a tésztával, és forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, és néhány percig a formában hagyjuk, utána szedjük ki a kisült muffinokat.
Míg a muffin sül, elkészítjük hozzá a karamell öntetet. A cukrot karamellizáljuk, s ha megvan, felöntjük a vízzel. Újból felforraljuk, és felolvasztjuk a megkeményedett karamellt. Közben a keményítőt és a tejszínt csomómentesre keverjük. Ha a karamell már újra folyékony, beletesszük a vajat, s ha elolvadt, hozzáöntjük a tejszínt is. Egy-két perc forralás után levesszük a tűzről.
A kihűlt muffinokat karamell öntettel tálaljuk.

 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek