Mostanában a dél-indiai konyha varázsában élek, ezért jöjjön ma a sambar, egy fűszeres leves, melyet a tamarind paszta kissé savanykássá tesz. Számos változata létezik, mindegyiket valamilyen dhal (hüvelyes) sűríti. Rizzsel, idlivel vagy dosával tálaljuk.
20 dkg chana dhal (hántolt, felezett csicseriborsó)
2 ek olaj
1 kk fekete mustármag
1 kk római kömény
2 szárított apró chili (ízlés szerint)
1 kk őrölt koriander
¼ kk asafoetida
½ kk kurkuma
2 kk sambar masala
2 paradicsom hámozva, kockára vágva
egy répa megtisztítva, karikákra vágva
15 dkg zöldbab feldarabolva
1 kk tamarind paszta
A dhalt alaposan megmossuk, majd bő vízben (5-6-szoros) feltesszük főzni. A chana dhalnak sok idő kell, míg szétfő, legalább egy óra. Ha elfő a víz, pótoljuk. Pépesre főzzük, de nem baj, ha vannak benne egész szemek. Amikor már majdnem kész a dhal, elkészítjük a fűszeralapot. Egy edényben felmelegítjük az olajat, kipattogtatjuk a fekete mustármagot, megpirítjuk a római köményt és a chilit, majd hozzáadjuk a porfűszereket: az őrölt koriandert, az asafoetidát, a sambar masalát és a kurkumát. Beletesszük a paradicsomkockákat és a megtisztított, felaprított zöldségeket. Pár percig dinszteljük, majd felengedjük vízzel (amennyi ellepi a zöldséget), és puhára főzzük. Ha kész, beletesszük a pépesre főzött dhalt, a tamarind pasztát, sózzuk és összeforraljuk. Ha szükséges, tegyünk hozzá még vizet, hogy híg leves állaga legyen. Korianderlevéllel díszítjük.