Dahi baingan – joghurtos padlizsán

A padlizsán az indiai konyha egyik izgalmasabb alapanyaga – füstös, selymes, telt ízű, csodásan veszi át a fűszereket. A dahi baingan egy hűsítő fogás: pirított padlizsán és aromás joghurtban.

Ez az étel többféle változatban megtalálható India különböző vidékein. Én leginkább nyáron készítem, amikor van már padlizsán a kertemben, és jól esik a joghurtos hűsítés. Tálalhatunk mellé rizst vagy indiai lepénykenyeret.

Dahi baingan – joghurtos padlizsán

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán
1 kk kurkuma
1/2 kk őrölt chili (ízlés szerint)
1 kk só 
kevés víz (a pasztához)
olaj a sütéshez

A joghurtos mártáshoz:
5 dl natúr joghurt
1/3 kk asafoetida
1/2 kk őrölt római kömény
1 kk só 
egy csipet őrölt chili (ízlés szerint)

A padlizsánt megmossuk, kb. fél centi vastag karikákra vágjuk.

Egy kis tálkában összekeverjük a kurkumát, chilit és sót annyi vízzel, hogy kenhető paszta legyen belőle. A padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük ezzel a fűszeres pasztával, és egy keveset állni hagyjuk, míg felforrósítunk egy serpenyőt. Egy kevés olajon, közepes lángon a padlizsánszeletek mindkét oldalát barnára sütjük. 

Közben a joghurtot simára keverjük egy tálban, hozzáadjuk a hinget, őrölt köményt, sót és egy kis chilit. A megsült padlizsánszeleteket óvatosan beleforgatjuk a fűszeres joghurtba, vagy szép sorban leöntjük vele.

Tálalás előtt egy kis pihentetés jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek