Egy nagy adag almát kaptam a héten, ezt dolgoztam fel a mai napon. A harmadát eltettem, jó lesz télen elrágcsálni, ami a német (?) mondás szerint az orvos távoltartásának biztos módja. A harmadából almadzsem készült, a maradékból pedig kompót került üvegekbe és befőzőautomatába.
Az almadzsem a leggyorsabban készülő dzsem, hiszen az alma gyorsan megpuhul, és olyan nagy a pektintartalma, hogy nincs szükség külön sűrítőre. Hideg téli napokon remek lesz például zabpelyhes palacsintába.
Hozzávalók:
2 kg megtisztított, felkockázott alma
fél citrom leve
édesítés ízlés szerint (nádcukor, nyírfacukor, fruktóz)
1 kk gyömbérpor
fél kk őrölt fahéj
fél kk őrölt kardamom
Az almára 2 deci vizet öntünk, hozzáadjuk a citromlevet, és lefedve feltesszük főni. Az alma fajtájától függ, hogy mennyi idő alatt puhul meg a gőzben, nagyjából 10 perc múlva érdemes ránézni. Amikor megpuhult, botturmixszal ízlés szerint pépesítjük, én hagytam benne nagyobb darabokat. Hozzáadjuk az édesítőt és a fűszereket, elkeverjük, és még 2 percig főzzük. Forrón üvegekbe tesszük, az üvegeket pedig takaróba bugyoláljuk, azaz száraz dunszttal tartósítjuk, vagy berakjuk a befőzőautomatába.