Volt itthon egy csomag fehér spárgám, amit már nagyon meg kellett főzni. Nem volt túl sok időm, egyszerű ételre volt szükség, végül a spárgás zacskó a segítségemre sietett. Ugyanis a hátoldalán volt egy remek recept, amit most leírok, de lehet, hogy már mindenki ismeri.
A spárga – amellett, hogy ízletes – szinte gyógynövény. Ásványokban és vitaminokban kiemelkedően gazdag. A-, B-, C-vitamin és biotintartalma nagy, káliumban és folsavban bővelkedik. A legmagasabb cinktartalmú zöldség. A folsavhiány gyakori manapság, fáradékonyságot, nyugtalanságot, csökkent koncentrálóképességet okoz, ezeken a spárga mind segít. Vizelethajtó és lúgosító hatású, és a magzatok egészséges fejlődését is segíti.
Ismerünk fehér és zöld spárgát. A zöld talán kedveltebb, mert nem kell hámozni, míg a fehéret igen, mert külső rétegei szálkásak, mint a rebarbarának.
Sajtmártásban sült spárga
Hozzávalók:
1 csomag (50 dkg) spárga
1 kk cukor
1 kk só
2 ek olívaolaj
¼ kk asafoetida
¼ kk őrölt feketebors
3 dkg vaj
3 ek liszt
15 dkg trappista sajt
1 ek petrezselyemzöld
A spárgát megtisztítjuk és összevágjuk. Egy lábosba tesszük, felengedjük vízzel, beletesszük a cukrot és a sót, majd feltesszük főzni. Forrás után még 10-15 percig főzzük. Amikor puha, kivesszük és leszűrjük. Ráfolyatjuk az olívaolajat, meghintjük az asafoetidával és a borssal, majd összerázzuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, és állandó kevergetés mellett megpirítjuk. 2-3 perc múlva felengedjük 4 dl főzőlével, amiben a spárga főtt. Habverővel kevergetjük, nehogy csomós legyen. Beletesszük a reszelt sajt felét, majd kevergetés mellett néhány perc alatt besűrítjük. Egy jénai tálat enyhén kikenünk olajjal, beletesszük a spárgát és elegyengetjük, majd ráöntjük a sajtos mártást. Forró sütőbe helyezzük, és kb. 30 percig sütjük. Ekkor kivesszük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd néhány percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt szépen ráolvadjon. Ha kész, kivesszük a sütőből és összevágott petrezselyemzölddel díszítjük.