Már korábban is többször írtam az acharról, erről a fűszeres olajban érlelt zöldségről, mely az indiai konyhában savanyúsághoz hasonlóan funkcionál. Az ottani kedvencem a lime- és a mangó achar, a saját konyhámban persze hazai zöldségekből készítem. A szeptemberben összeállított zöldparadicsom achar erősen megfogyatkozott, ideje némi utánpótlásnak.
Jégcsapretek achar
Hozzávalók:
1 jó nagy jégcsapretek
2 kk só
1 dl napraforgó olaj
3 kk fekete mustármag
2 kk lepekeszegmag
1 kk ajvain
1 ek reszelt friss gyömbér
fél ek apróra vágott zöld chili (indiai hari mirchet használtam) ízlés szerint
1,5 kk kurkuma
1 kk asafoetida
A retket meghámozzuk, hosszában félbe vagy negyedbe vágjuk szükség szerint, és az így kapott csíkokat felszeleteljük. Rászórjuk a só felét, összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Ha letelt az idő, a retekről leöntjük a vizet, a retket pedig papírtörlőre tesszük és felitatjuk a maradékot.Kislábosban felmelegítjük az olajat, majd kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Ezután beleszórjuk a lepkeszegmagot, azt is megpirítjuk. Jöhet a kalonji és az ajvain, tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért és a chilit. Pár másodperc múlva beleszórjuk a porfűszereket, elkeverjük, majd a fűszeralapot levesszük a tűzről. A retket, a maradék sót és a fűszeres olajat alaposan összekeverjük, majd hűvös helyen egy-két napig érleljük. Azután az achar fogyasztható, sós csemegékhez, főételekhez, lepénykenyérhez tálaljuk.