Alu masala

Ez az Észak-indiai sabji megint ékes bizonyítéka annak, hogy az indiai konyhaművészet egyszerű zöldségekből, akár egy krumpliból is nagyszerű fogást varázsol néhány fűszer segítségével.

Hozzávalók:

5 db közepes nagyságú krumpli
4 db közepes nagyságú paradicsom (vagy 2 dl paradicsompüré)
8 dkg kesudió
1 ek reszelt friss gyömbér
1,5 kk őrölt római kömény
1,5 kk őrölt koriander
½ kk őrölt chili (ízlés szerint)
½ kk kurkuma
3 ek ghi vagy olaj
1 db kaliforniai paprika felkockázva
1/3 kk asafoetida
2 kk só
1 kk cukor
½ kk garam masala
egy csokor korianderlevél apróra vágva

A krumplit héjában megfőzzük. Közben megmossuk a paradicsomot, felkockázzuk, és beletesszük egy turmixba. Hozzáadjuk a kesudiót, a gyömbért, a római köményt, a koriandert, a chilit és a kurkumát. Simára turmixoljuk, de az nem baj, ha marad benne egy-egy nagyobb darab a kesuból. Ha a krumpli megfőtt, megpucoljuk és kockára vágjuk.
Egy lábosban felmelegítjük az olajat, és 2-3 perc alatt megpirítjuk benne a kaliforniai paprikát. Megszórjuk az asafoetidával, egy percig azt is pirítjuk, majd beleöntjük a paradicsomos, fűszeres, kesus szószt. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Az ideje attól függ, hogy milyen paradicsomból vagy püréből készítettük a szószt. Amikor már sűrű, hozzáadjuk a sót és a cukrot, és felengedjük szükség szerint 1,5-2 dl vízzel. Összeforraljuk, majd beletesszük a krumplit. Újból felforraljuk, 3-4 percig főzzük, végül megszórjuk a garam masalával és a korianderlevéllel. Elkeverjük és levesszük tűzről. Chapatival vagy parathával tálaljuk.

 

P1050366_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek