Valahogy mostanában kimarad a főzés… Azt veszem észre, hogy már megint a Kifőztük-be készített receptemet teszem fel, de majd igyekszem szorgalmasabb lenni.
Az alu patra gyorsan és egyszerűen elkészíthető indiai sós csemege. Kiváló vendégváró, kiegészítővel tökéletes vacsora, de a gyerekek uzsonnás dobozába vagy kirándulásra is remek.
—
–
Hozzávalók:
4 közepes burgonya
2 kávéskanál szezámmag
2 kávéskanál finomra reszelt friss gyömbér
1 zöldpaprika, finomra vágva
1 evõkanál finomra vágott friss koriander levél vagy petrezselyemzöld
2 kávéskanál garam masala
1 kávéskanál só
15 dkg finom liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál kurkuma
1 evőkanál olvasztott ghí vagy vaj
kb. 1 dl víz
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
–
Elõször a tölteléket készítjük el, hogy lehûljön, mire elkészül a tészta. A burgonyát héjában megfõzzük, megpucoljuk, és villával összetörjük. Belekeverjük a szezámmagot, a gyömbért, a zöldpaprikát, a garam masalát, a sót és a zöldfűszert. Félretesszük, amíg meggyúrjuk a tésztát. A lisztet, a kurkumát és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a szükséges mennyiségű vizet. Kemény tésztát kapunk, amit addig gyúrunk, míg megpuhul és rugalmas lesz. Lisztezett nyújtódeszkán 3 mm vastag téglalapot nyújtunk belõle. A hideg tölteléket egyenletesen elosztjuk a tetején, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. 1 cm széles szeletekre vágjuk a hengert. Két tenyerünk között kissé kilapítjuk a korongokat, és forró ghíben vagy olajban 3-5 perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.