Ízes és tartalmas muffin, sokan nem hiszik, hogy répából készül. Vegánok joghurt helyett használhatnak vegán tejet az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
egy csipet só
1 kk fahéj
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1,5 dl olaj
15 dkg cukor
2 dl joghurt
1 narancs héja
10 dkg durvára vágott dió
10 dkg aszalt sárgabarack összevágva (vagy kandírozott gyömbér)
20 dkg reszelt sárgarépa
A lisztben elkeverjük a sót, a fahéjat, a sütőport és a cukrot. A joghurtot összekeverjük a szódabikarbónával és az olajjal, majd hozzáadjuk a reszelt répát és a narancshéjat is. A joghurtos keveréket a liszthez adjuk, beleszórjuk a diót és a sárgabarackot, majd az egészet néhány mozdulattal összekeverjük. Muffin formába helyezzük, majd előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon sütjük 5-6 percig, majd 180 fokon még nagyjából 20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Amikor kivesszük a sütőből, még 10 percig a formákban hagyjuk pihenni, így könnyebb lesz kiszedni a muffinokat. A tetejét díszíthetjük mascarpone krémmel, édes tejföllel vagy citrommázzal, de önmagában is megállja a helyét.
Muffin helyett répakenyeret is süthetünk ebből a tésztából.
–