Kiadós ebéd brokkoli és tészta kedvelőknek.
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
25 dkg ricotta
egy kisebb marék pörkölt fenyőmag (vagy kesudió)
egy citrom reszelt héja
egy csipet őrölt bors
2 ek tejföl
2 kk só
25 dkg óriáskagyló tészta
A mártáshoz:
2 dkg vaj
3 ek liszt
2 dl tej
2 dl tejszín
15 dkg reszelt sajt
csipet őrölt bors
egy csipet őrölt szerecsendió
1 kk só
A brokkolit kisebb rózsákra szedjük és megpároljuk. Közben sós vízben megfőzzük az óriáskagyló tésztát is. Mindkettőt leszűrjük. A brokkolit kihűtjük, majd apróra vágjuk, hozzáadjuk a ricottát, tejfölt, a reszelt citromhéjat, a fenyőmagot, a borsot és a sót. Jól összekeverjük. A kagylókat megtöltjük a töltelékkel, és egy tűzálló tálba tesszük. Elkészítjük a mártást. Egy edényben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és megpirítjuk. Ha megvan, hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, s felforraljuk. Beleszórjuk a reszelt sajtot (hagyunk egy marékkal a tetejére), a szerecsendiót, a borsot és a sót. Ha a krém sűrű, a sajt pedig elolvadt, levesszük a tűzről. Ráöntjük a megtöltött kagylókra, megszórjuk a maradék sajttal, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.