Búcsús lángos

 

A Krisna-völgyi Búcsú három napja nagyon gyorsan eltelt. Rengeteg vendég volt, nagyszerű program – amihez az idei vendégművészek: indiai táncosok, jógások, harcművészek nagyban hozzájárultak. A Búcsú számomra egyik legnagyobb élménye volt, hogy meglátogatott Palócprovence és Reni. Nagyon jó volt személyesen találkozni és beszélgetni velük.

A Búcsú ideje alatt Krisna-völgy minden lakójának van valamilyen feladata, én idén az egyik étterem zökkenőmentes működéséért voltam felelős. Nagyon élveztem a dolgot, mert újítottunk az előző évekhez képest, és a lángos is helyet kapott az étlapon. Azért élveztem, mert egyrészt szeretek lángost sütni, másrészt nagyon jó volt látni az elégedett vendégeket, akiknek nagyon ízlett ez a hagyományos magyar csemege.

 

Tejfölös-sajtos lángos

 

Tejfölös-sajtos lángos Krisna-völgyi módra

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

2 tk só

1 ek cukor

3 dkg élesztő

3 dl joghurt

3 dl langyos víz

olaj a sütéshez

tejföl

sajt

 

Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a só, a cukrot és belemorzsoljuk az élesztő. Beletesszük a joghurtot, elkeverjük, majd a langyos vízzel lágy tésztát gyúrunk. A jó lángos egyik titka a lágy tészta, mert ettől lesz foszlós, könnyű a belseje. A hozzáadott tejtermék is jót tesz neki, ízesebb lesz, és nem szívja meg magát olajjal. A tálat letakarjuk egy vizes konyharuhával, majd a tésztát kelni hagyjuk. Amikor a duplájára kelt, maroknyi adagokat szakítunk belőle, és a kezünkkel kihúzkodjuk, amíg szép kerek, lángos formát kapunk. (Én a Búcsún sodrófával nyújtottam, mert rengeteg lángost sütöttünk, és gyorsabb volt nyújtani. Ha valakinek ez jobban megy, nyugodtan csinálja így.) A lángosokat még 5 percig állni hagyjuk, majd a felmelegített olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Minden lángost megkenünk tejföllel és megszórunk sajttal.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek