Chana dhal

Nemrég olvastam valahol egy cukorbeteg hölgy lelkes sorait, azt írta, hogy amikor találkozott a chana dhállal, megtalálta álmai élelmiszerét. A chana dhál egy felezett csicseriborsó fajta, Indiából származik, de minden keleti fűszeresnél megvásárolható. A hölgynek volt egy glikémiás index táblázata, amely rangsorolja, hogy az élelmiszerek hogyan hatnak a vércukorszintre. Ebben találkozott a bengáli gramm dhállal (chana dhállal), és bár nem tudta, mi az, meglepte, hogy olyan alacsony a glikémiás indexe, hogy az már szinte nincs is hatással a vércukorszintre. Elment egy indiai fűszereshez, és onnantól a chana dhál kifogyhatatlan a kamrájából. Azt írta, hogy egy cukorbeteg számára véget nem érő törekvés, hogy ízletes ételeket egyen, és ezzel a hüvelyessel elérhető.
A chana dhál rizzsel tökéletes ebéd. Az indiai konyha csodája, hogy számtalan fűszerezéssel készíthető, hetekig ehetünk dhált, mindennap más ízzel.

Hozzávalók:

3 dl chana dhál
2 ek ghi vagy olaj
1,5 kk római kömény
1 ek reszelt friss gyömbér
1 zöld chili (ízlés szerint)
1 kk szárított methi levél
¼ kk asafoetida
1,5 kk őrölt koriander
¾ kk amchur
¾ kk kurkuma
2 paradicsom kockára vágva
2,5 kk só
1-2 ek apróra vágott korianderlevél

A chana dhált megmossuk, és 2-3 órára beáztatjuk. Bő vízben feltesszük főni. Ha forr, alacsonyra vesszük a lángot, és addig főzzük, míg a szemek puhák nem lesznek. Egyrésze szétfő, de nem kell az összeset szétfőzni, mint a mung dhált.
Ha a dhál megfőtt, elkészítjük a fűszeralapot. Egy edényben felmelegítjük a zsiradékot, és megpirítjuk benne a római köményt. Ha már barna, hozzáadjuk a gyömbér, az apróra vágott zöld chilit és a methi levelet. Ha ezeket is megpirítottuk, beleszórjuk a porfűszereket: az asafoetidát, a koriandert, az amchurt és a kurkumát. Néhány másodperc múlva rádobjuk a felkockázott paradicsomot. Egy percig kevergetjük, majd hozzáöntjük a megfőtt dhált. Ha túl sűrű lenne, most még engedhetünk hozzá vizet. Megsózzuk, és forrás után 3-4 percig főzzük. A végén belekeverjük a korianderlevelet.

P1060492

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek