Epres chia puding (tej- és cukormentes, főzés nélkül)
Hozzávalók:
2 dl növényi tej (nálam saját készítésű kókusz-rizstej volt)
5-6 szem eper (esetleg cukormentes dzsem)
1 ek nyírfacukor (ízlés szerint)
4 ek chia mag
A rizstejet és az epret összeturmixoltam, belekevertem a nyírfacukrot. Amikor elolvadt, hozzáadtam a chia magot, elkevertem, majd fél órán át állni hagytam. Addigra a chia mag kocsonyásodott, és egy friss, ízes, gyümölcsös, könnyű krémet kaptam.
És most nézzük, mi is az a chia mag…
A chia mag vagy spanyol zsálya az inkák, maják, aztékok és az amerikai őslakosok értékes élelmiszere volt. A magjának fogyasztása hosszan tartó energiaszint-emelkedést okoz, ezért „indián futóételnek” is nevezték. Csodaszernek tartják, mert:
2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3x több vasat tartalmaz, mint a spenót
Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt.
Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására. Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek. A chia rendkívüli antioxidáns hatású.
Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. Könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert az íze nem hangsúlyos és nem változtatja meg azok zamatát. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható.
Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva, növeli azok tömegét de a kalóriáját nem. Ezért ha a diétás mennyiségű ételeket dúsítjuk chia maggal, akkor az étel térfogatát megnöveli és jóllakottság érzetet is kelt, valamint tápanyagokban gazdag táplálékhoz juthatunk a használatával.
Növeli az állóképességet, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.
A chia gél lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását. Az elfogyasztott ételből az emésztés során az energia folyamatosan, egyenletesen szabadul fel, ezért a cukorbetegek számára nagyon értékes táplálékkiegészítő. A chia mag proteinje nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A chia fogyasztása megakadályozza a kiszáradást, főként a megerőltető tevékenységek alatt. Energiával lát el, és a tápanyagai könnyen beépülnek a szervezetbe. Segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat.
A chia eredményesen alkalmazható pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, hypoglykémia, gyomorégés, reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére. Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A magok a szemek tisztítására is használhatók. A szembe rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást is csökkenti.
Forrás: edenkert.hu