A falafel a Közel-Keletről eredő, csicseriborsóból készült golyó vagy fasírt. Nagyszerű fehérjeforrás. Humusszal és salátával pitába töltve ízletes és laktató étel. A falafel mára elterjedt az egész világon, és bár sokan szeretik, legalább ennyien panaszkodnak az elkészítésére, mondván „szétesik sütés közben”. Hogy ezt elkerüljük, be kell tartanunk néhány szabályt. Az egyik, hogy a falafel nem főtt vagy konzerv csicseriborsóból készül. Hagyományosan a nyers csicseriborsót beáztatják, majd leturmixolják vagy ledarálják, s a fűszerezett masszát állni hagyják. Ha ezeket követjük, és közepesen forró olajban kezdjük el sütni a kis golyókat, biztosan egyben maradnak. Így az elkészítéséhez nincs szükség sem tojásra, sem zsemlemorzsára, mint ahogyan ezek az eredeti falafelben sincsenek.
Tipp: Ha szeretnénk jó sok kalóriát spórolni, formázzunk kis fasírtokat, és süssük sütőben.
Hozzávalók:
40 dkg csicseriborsó
1 kk asafoetida (vagy fokhagyma)
2 kk őrölt koriander
2 kk őrölt római kömény
½ kk őrölt feketebors
½ kk chilipor
1 kk sütőpor
3 kk só
egy nagy csokor petrezselyem apróra vágva
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. Másnap némi vízzel leturmixoljuk, fontos, hogy formázható masszát kapjunk. Hozzákeverjük a fűszereket, s két-három órán keresztül állni hagyjuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és közepesen forró olajban kisütjük. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen hideg az olaj, amikor beletesszük a gombócokat, mert akkor szétesnek.
Szia! Mar regota keresek egy falafel receptet ami zsemlemorzsa nelkul keszul (mivel nem ehetek glutent). Az egyetlen hozzavalo ami nincs itthon az asafoetida. Ez mennyire fontos illetve lehet helyettesiteni valamivel?
Koszi!
Dia
Kihagyhatod, vagy tehetsz bele fokhagymát.
Szia. Ha nem áztatom egy egész éjszakát akkor nem lesz sikeres a fasírtom? Köszi.
Akkor nem tudod jól összeturmixolni.