Hozzávalók 2 főre:
A tésztához:
20 dkg durum tésztaliszt vagy sima durumliszt
fél ek olívaolaj
1 kk só
0,9-1 dl víz
A paradicsomszószhoz:
8 bazsalikomlevél
3 ek olívaolaj
6 szem kesudió
1 ek olaj
fél kk asafoetida
1 aprított paradicsom konzerv
1,5 kk só
egy marék reszelt sajt (a kedvencünk, de el is hagyható)
A tésztához belekeverjük a sót a lisztbe, hozzáadjuk az olajat, majd a víz segítségével kemény tésztát gyúrunk. Ha jól kidolgoztuk, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A bazsalikomot, a kesudiót és az olívaolajat mozsárba tesszük és krémesre törjük.
Egy lábosban felmelegítjük az egy evőkanál olajat, beleszórjuk az asafoetidát és néhány másodperc kevergetés után hozzáöntjük a paradicsomot. Addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Ha megvan, sózzuk és belekeverjük a bazsalikom pasztát, majd levesszük a tűzről.
Amikor a tészta pihent, alaposan lisztezve tésztagépben kinyújtjuk és széles metéltre vágjuk, vagy ennek híján sodrófával vékonyra nyújtjuk és késsel összevágjuk. Jól lisztezzük, hogy ne ragadjon össze.
Ha kész, lábosban vizet forralunk, szórunk bele egy teáskanál sót. Amikor forr, szitával vagy szűrővel eltávolítjuk a tésztáról a felesleges lisztet, és a tésztát a forrásban lévő vízbe tesszük. Amikor feljön a víz felszínére, akkor megfőtt. Ez nagyon gyorsan megvan, 2-3 perc alatt.
A kifőtt tésztát leszűrjük, tányérra adagoljuk, rátesszük a paradicsomszószt, ízlés szerint megszórjuk sajttal.