Házi ételízesítő

 

Napjainkban az ételízesítő már-már annyira hozzátartozik a magyar konyhához, mint a bors vagy a pirospaprika. Bár az ötlet zseniális, sosem voltam oda érte, mert ritkán tapasztaltam ennyire mű ízt. Egy ideje úgy oldom meg a dolgot, hogy saját készítésű ételízesítőt használok. Hogy mi a baj a boltival? Egyetlen szó: az ízfokozó. Látszólag ez jó is lehetne, mert hát az ételízesítőt ugye azért használja az ember, hogy fokozza az ízeket. Csak hát emögött az egyetlen szócska mögött a nátrium-glutamát áll. A nátrium-glutamátról ezt kell tudni:

„A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, de idegi elváltozásokat is, mint pl. Parkinson- vagy Alzheimer-kór. Az összefüggésekre a 70-es években figyeltek fel, amikor hosszabb időt Kínában töltött páciensek egyaránt elesettségről, nyakban, karon és háton érzett fokozott viszketésről, heves szívverésről panaszkodtak. A gyanú a Kínában már 100 éve intenzíven alkalmazott ízfokozóra, a nátrium-glutamátra terelődött. Érdekes módon a tünetek sokkal határozottabban jelentek meg az európaiak és amerikaiak esetében, míg a kínaiak és japánok viszonylag ellenállóbbaknak bizonyultak. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A súlyos asztmásokat pedig kifejezetten megviseli a glutamát csekély jelenléte is. Sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget, mondván, nincsen tudományos bizonyíték a glutamát egészségi kockázatára. A vitatott ízfokozók legújabb megítélése sokkal szigorúbb: a Független Egészségtanács Fóruma (az UGB Fórum) áprilisi száma éppen ezzel foglalkozott. A cikk szerint a glutamát igenis kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Sajnos a hagyományos élelmiszerek (főként konzervek, levesporok, fűszerkeverékek, fűszersók) bőségesen tartalmaznak Na-glutamátot.” (terebess.hu)

 

etelizesito

 

Házi ételízesítő

Hozzávalók:

40 dkg sárgarépa

20 dkg fehérrépa

20 dkg karfiol

20 dkg karalábé

30 dkg kaliforniai paprika

30 dkg zeller

30 dkg paradicsom

1 nagy csokor petrezselyem

1 nagy csokor zellerzöld

 

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az összeset ledaráljuk és jól összekeverjük. Innentől több lehetőség áll rendelkezésünkre:

1. A zöldségkeverékbe teszünk bele 4 evőkanál sót, megkeverjük és kis üvegekbe tesszük. Sokáig eláll, de figyeljünk rá, hogy ne sózzuk túl az ételt!

2. Ha nyáron készítjük, fogunk 2 nagy tepsit, vékonyan szétterítjük rajta a zöldséget, és a napon megaszaljuk.

3. A tepsit a sütőbe tesszük, és úgy aszaljuk meg.

4. Aszalógépbe rakjuk a zöldségkeveréket, és ott aszaljuk. 

 

Én kipróbáltam a sózott, nyers változatot és a szárítottat is. Mindkettő kiválóan működik, de általában szárítottat használok. Amikor kész a szárítás, kapcsos üvegbe tesszük, és lezárjuk. Sokáig eláll, bátran használhatjuk, amíg el nem fogy. Tehetjük levesekbe, főzelékekbe, zöldségraguba, alapleveket készíthetünk vele, szóval kísérletezzünk nyugodtan!

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek