A házi kenyérsütés mindig a szívügyem volt. A kenyerek is egészen jól sikerültek, de tudtam, hogy ez még nem az igazi. Azonban ma mindez megváltozott: a tökéletes recept birtokába kerültem. A recept szülőanyja Limara, akit sokat ismernek. A blogjából kiderül, hogy mennyei szépségű kenyerek és péksütemények kerülnek ki a keze alól. Azt is nagyon szeretem, hogy nem elégszik meg azzal, hogy a saját asztalán finomságok legyenek, szívesen segít tanácsaival, tapasztalatával másoknak, és örül, ha átadhatja a kenyérsütés iránti szenvedélyét. Ez a kenyér, amit ma megsütöttem, az ő bevált receptje. Nagy sikert aratott! Kitűnő az állaga, az íze, isteni illata van. Az a fajta kenyér, ami az otthon hangulatát árasztja. Az is nagyon tetszik, hogy nincs benne túl sok élesztő. Elhatároztam, hogy később kipróbálom teljeskiőrlésű lisztből és magokat is teszek bele. A lényeg, hogy az öregtészta és a technika nagyon bevált. Köszönöm Limara, új távlatok nyíltak!
Házi fehérkenyér
Hozzávalók:
2,7 dl víz
1 dkg friss élesztő
1 tk cukor
2 tk só
2 ek. olaj
2 ek burgonyapehely
csipet aszkorbinsav (nekem nem volt, kihagytam)
20-25 dkg öregtészta (lásd alul)
20 dkg fehér tönkölyliszt
30 dkg BL 80 liszt
Egy tálba tettem a lisztet, összekevertem a sóval. Hozzáadtam a burgonyapelyhet, az olajat, a cukrot, az öregtésztát, belemorzsoltam az élesztőt. Lassanként hozzáadtam a langyos vizet. Alaposan eldolgoztam, és vagy 20 percen keresztül gyúrtam. Rugalmas, sima tészta lett. Letakartam a tálat, és a duplájára kelesztettem. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítottam, és kicsit még gyúrmáztam, majd megformáztam. Letakartam és ismét hagytam a duplájára kelni. Ekkor pengével 3-4 helyen bevágtam, és sütőzacskóba helyeztem, aztán azzal együtt tepsire raktam. (Limara nagyméretű – 8 l-es – jénai tálban süti, úgy, hogy ráteszi a tetejét is és belülről vizezi a jénait, nekem azonban nem volt ekkora tálam). A sütőzacskót belülről bespricceltem vízzel, hogy a gőz hatására szépen tudjon emelkedni a kenyér. Bekapcsoltam a sütőt, de a kenyeret még nem tettem be, még 15-20 percet pihent. Ekkora már bemelegedett a sütő, betettem a kenyeret, és kb. 25 percig 220 fokon, majd még 20 percig 180-200 fokon sütöttem. Amikor elkészült, kivettem, rácsra tettem hűlni, majd hideg vízzel lespricceltem. Vártam és vártam, mert Limara azt írta, ekkor elkezd cserepesedni. Nem történt semmi, ekkor kimentem, és mikor negyed óra múlva visszamentem a konyhába, már cserepes volt. Na nem annyira, mint Limaráé, de azért voltak rajta cserepek. A kenyér szerintem szuper lett, mire mindenki letesztelte, el is fogyott a fele, de ezt egyáltalán nem bántam.
Öregtészta
Az öregtészta olyasmi, mint a kovász. Valójában egy túlkelesztett, 1 napos tészta, ami aztán a hűtőben sokáig eláll. Ha szükség van rá, csak kivesz belőle az ember 20-25 dkg-ot, és a segítségével nagyon klassz, laza állagú kenyeret vagy péksüteményt süt.
Hozzávalók:
3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek olaj
1 tk cukor
1 dkg élesztő
A hozzávalókat összekeverjük, negyed órán át dagasztjuk, majd letakarjuk, félretesszük pihenni. Hagyjuk hogy túlkeljen, majd néhány óra múlva betesszük a hűtőbe. Másnap használhatjuk. Ez az adag 3 kenyérhez elegendő. A maradékot a hűtőben tárolhatjuk másfél hétig is.
Nagyon szép kenyeret sütöttél 🙂 Büszke lehetsz rá!
Köszi, Lúdanyó. Ez most a jó recept érdeme!
Csodálatos kenyér lett! Gratulálok, fantasztikus! :)) Nagyon boldog vagyok, hogy ismét egy ilyen csodás szépség született! :))Köszönöm!
Köszönöm, Limara, legalább annyira a te sikered is, mint az enyém. Nagyon hálás vagyok a profi receptért és az apró kis mozzanatok leírásáért, amelyekről tudjuk, hogy végül tökéletessé tehetik a „művet”.
Mi is nemrég próbáltuk ki ezt a receptet, Limara blogjáról, és nagyon nagyon jó lett!!! Állaga, illata, íze! A legfinomabb kenyér, amit valaha ettem! 🙂 Mindenkinek nagyon ajánlom a receptet!
Nagyon-nagyon szép! 🙂
Sajnos, nekem annyira kicsi a hűtőm, hogy nem tudok még tésztát is tárolni benne. Főleg így nyáron. Állandóan tele van zöldséggel, meg maradékokkal, amiket muszály hűteni. Pedig annyira szépek Limara öregtésztás kenyerei… Mindegy, amit frissen készítek, az is finomabb, mint a bolti. Meg sajna nagy tálam sincs, amiben elférne a sütésnél… De kenyeret sütni mindenhogy jó, még ha rusztikus, nem cserepes a héja, akkor is. 🙂
Majd ha nagyobb hűtöm lesz! 🙂
Láttam a kenyeredet, nagyon szép! A fotóról nem is beszélve. Szívesen megnézném egyszer, amint fotózol. Hogy csinálod? Egyébként szerintem már csak a sütés folyamata olyan élvezetes, hogy csak azért megéri. Egyébként nekem sincs akkora tálam, amibe belefér, ezért teszem sütőzacskóba, azt meg egy tepsire.
🙂 Köszönöm, nagyon kedves vagy! 🙂
Nem is tudom… Sokszor csak 2-3 percem van fotózni, mert kihűl az étel. Mert legtöbbször igyekszem épp annyit készíteni, amennyi el is fogy. Nem szeretek maradékot eltenni. Hát van a konyhapultomon egy kis hely, az ablak alatt. Kb. fél négyzetméter. Ez a műtermem! 🙂
Van fekete fotókartonom, meg fehér, azt szoktam háttérnek használni. És mindig makróval készülnek a képek, és nappali fénynél. Nincs komoly masinám, egy legolcsóbb kategóriás kis Kodakom van csak. De szép képeket csinál, szerencsére. Aztán utólag fotószerkesztővel még javítok. Enynis csaka titok. 🙂
Igen kenyeret sütni nagyon élvezetes! Nagyon szeretem, tele van izgalommal! 🙂 🙂
Hogy milyen lesz, olyan jó a várakozás, és mikor megkóstolja az ember lyánya friss, még meleg kenyeret… nahát. maga a mennyország! 🙂
Veszek sütőzacsit, köszi a tippet! 🙂
Szia mindig figyelgetem a blogodat, mert a kedvenc országom India.Egy nagy kérdésem lenne. Egy receptre lenne szükségem. Azt hiszem a neve csatni. A tölteléke főtt burgonya, pici zöld chili, őrölt kömény, egész mustármag, mangó por, só volt. A tésztára lennék kíváncsi, mert arról sajnos lemaradtam. Liszt, víz olaj? Tudnál nekem segíteni benne? Hosszúkásra nyújtották, majd középen ketté vágták. És így térbeli háromszögbe hajtották. Köszönöm a segítségedet. Gratulálok az írásaidhoz.
Szia Fruzska! Nagyon köszönöm a lelkesítést, örülök, hogy tetszik az oldal. Nem csatninak hívják az ételt, a csatni egy csípős-édes szósz. A szamószáról írsz, azt szokták háromszögre is hajtogatni, majd olajban kisütni. Feltettem már az oldalra a spenótos szamósza receptjét, onnan lelesheted a tészta elkészítését. Ne zavarjon meg a hajtogatás, nyugodtan hajtsd úgy, ahogy szeretnéd. Sok sikert! Majd írd meg, milyen lett a végeredmény.
A kenyered szinte megszólal, oly gyönyörű, gratulálok!!!Ki szeretném próbálni, de nyolcan ülünk egy asztalnál:-))) Szerinted milyen arányok kellenének a hozzávalókból és mekkora sütőzacskó, hogy ne kelljen többször sütnöm naponta?
A másik a csatni, amit Fruzska szóba hozott!Ismerem és szeretem, de gondolom a vegetáriánusok nem nagyon használják, hiszen hús mellé szokták tálalni! Azért, ha ismersz ilyen receptet kérlek, írd meg hol találom, amíg vannak friss gyümölcsök, zöldségek a kertemben! Gratulálok a lapodhoz, most találtam rád!!!
Köszönöm, örülök, hogy tetszett a kenyér! Én a duplájával még próbálkoznék, de nagyobbal nem. Mégpedig azért, mert nehéz sütni, és egy hagyományos gázsütőben szerintem nem lehet. Nemrég láttam egy kenyérsütésről szóló könyvet, ahol a receptek jórésze 5-6 kg lisztből készült kenyér volt. Lehetetlen ezt sütőben sütni! És igazából a legnagyobb sütőzacskót kitöltötte az a kenyér, amit ennél a bejegyzésnél látsz, ami azt jelenti, hogy ha a dupláját csinálod, már azt sem tudod betenni sütőzacskóba. Én a helyedben kipróbálnám először ezt a mennyiséget, aztán a dupláját. Ez a kenyér nagyra megnő, kell neki a hely.
A csatnival kapcsolatban: mi nagyon gyakran készítünk csatnit, mert sós csemegékhez kiváló. Az oldalamon jelenleg megtalálod a paradicsom csatni és a koriander csatni receptjét, de ígérem, a napokban küldök neked néhány más gyümölcs csatni receptet. Addig is minden jót! (És ha egy héten belül nem küldöm, nyugodtan reklamálj 🙂
Köszönöm a gyors és mindenre kiterjedő válaszodat!Közben rátaláltam a csatnikra, elnézést, de a koriander nem kedvenc…A paradicsomot a napokban kipróbálom és azért, ha lesz időd, várom a gyümölcsösek receptjét is! További sikereket!
csudaszep kenyer! mi az a sutozacsko? ha nincs se jenai, se sutozacsko akkor mit javasolsz hogyan sussek ilyet?
Keli, a sütőzacskó egy boltban (Tescoban) kapható nagy alakú zacskó, amiben sül a kenyér. Be kell vizezni belülről, aztán bekötni a száját, úgy tenni a sütőbe. Tapasztalatom szerint puhább lesz a kenyér, tovább eláll. Ha nincs semmid, akkor tegyél a sütő aljába egy kis edényt vízzel, így biztosítsd a gőzt sütés közben. És talán megpróbálhatnád valamennyire lefedni pl. alufóliával.
Szamósza azaz, jaj nagyon boldoggá tettél vele, most kezdtem beszerezni az indiai fűszereket, és próbálom elkészíteni a régi vágy ételeimet a leírásaid alapján:). Még egyszer nagyon szépen köszönöm:)
Fruzska, örülök, hogy segíthettem. Ha szükséged van még valamire, írj nyugodtan! És majd írd meg, milyen lett a szamósza (ami egyébként nekem is a kedvenceim közé tartozik 🙂
Szia, képzeld megsütöttem a házi kenyeredet és fantasztikus lett, azzal együtt, hogy kissé elszúrtam! Nem figyeltem a lisztekre…Az egyik B55-ös volt, a tönköly meg rétesliszt. Viszont az öreg kenyér nagyon jól működik!
A másik probléma, hogy egy nagy „kacsasütő” edénybe tettem, ami fém, jól zárható, be is spriccelhető, csak éppen AKKORA, hogy mindent ki kellett szednem a gázsütőből, hogy beférjen, tehát nem lehetett rácsra tenni..Ezért, az alja kicsit odakapott, de minket nem zavart! Egy suhintással lekarcoltam és kérik a következőt!:-))) Most már figyelni fogok a lisztekre is!Egy étkezésre nagyon beosztottuk, mondhatnám kóstolónak jó volt, jöhet a vacsora!:-)))
Nagyon szépen köszönöm ezt az örökös ajándékot, ami által családtaggá váltál nálunk! Kérlek, abba ne hagyd!!!
Bogi, nagyon boldog vagyok, hogy tetszett a kenyér családnak. És nagyon megható a családod tiszteletbeli tagjává válni, hálás vagyok érte és köszönöm! Ezért érdemes ilyen blogokat csinálni! Minden jót kívánok az egész családodnak!
Szia megsutottem a kenyeret de a hozzàvalokbol sok hiànyzott a kamràmbol.én èlesztovel kelesztettem mert nem volt oregtèsztàm, illetve csak a tegnap tudtam meg hogy mi az.A list is az volt amit altalàban hasznàlok a 00 tipusu buzaliszt. Dehàt elolvastam a receptet ès nem volt turelmem kivàrni..azonnal neki kellett fogjak.Megmondhatnàd milyen az a BL 80-as liszt? Yudod èn Olaszorszàgban lakom és nem is tudom mit keressek.Màskulomben a kenyèr sikerult , vacsoràra el is fogyott.Igaz nem lett cserepes a teteje, és szèp piros sem lett de jòl àt volt sulve ès az ize is finom.Koszi a receptet .Szia
Kata, a BL80-as liszt kifejezetten kenyérsütéshez való liszt, de ha nincs, nyugodtan használd a sima lisztet. Nem fontos öregtésztával készíteni, lehet csak élesztővel is, nekem az öregtésztás azért valamennyivel jobban tetszik, összeségében pedig kevesebb élesztő van benne, ezért könnyebb emészteni. Nagyon örülök, hogy jól sikerült a kenyered!
Kosz a vàlaszodat.Mostanra màr bevàsàroltam a liszeket.Mèg manitoba lisztet is amirol azt olvastam hogy nagyszeru a kenyèrsutèshez.Milyen jo hogy lèteznek ezek a blogok!Az ember annyi informàciohoz jut.Sajnos nekem sutozacskom nincs.Itt nàlunk nem is hallottam rola.Meg kell èrdeklodjem.Koszonom a reszletes ès finom recepjeidet.Màr hàrom napja ezeket bongèszem.Kellemes hètvègèt.Szia
Szia Kata! Nem probléma, ha nincs sütőzacskó, sütheted valamilyen lefedhető edényben, vagy akár tepsiben is. Lefedve szerintem jobb, puhább marad a kenyér belseje. A lényeg, hogy spricceld meg vízzel a belsejét, mielőtt beteszed a sütőbe. Nagyon örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt. Írj, ha valamiben segíthetek!
Sikerult szaritott kovaszt vasarolnom,csak sajnos nem tdom hogy kell alkalmaznom a kenyersutesnel.Pl a dnk kenyernel.Segitenel?koszonom elore is.Lehet,hogy mar masok is kerdeztek,,en most irok eloszor es szeretnem,ha valaszolnal.Koszonettel,Csotaijanosne,Agi
Kedves Ági!
Én sosem használok szárított kovászt, a dnk-t szárított élesztővel csinálom. Nem is használtam még, semmi tapasztalatom vele. A dagasztott kenyereket meg öregtésztával szoktam sütni. Kérdezd meg esetleg Limarát: limarapeksege.blogspot.com