Indiában a szárított borsó- és babféléket dhálnak nevezik, éppúgy, mint a belõlük készült leveseket, melyek nem hiányozhatnak egyetlen fõétkezésbõl sem. A dhálok vasban és B vitaminban gazdagok, és vegetáriánusok számára a fehérje fõ forrásai. A védikus hagyományokat követve általában gabonával, olajos magvakkal vagy tejtermékekkel társítjuk õket, hogy teljes tápértéküket kifejthessék.
–
Mung dhál (sűrű mungóbab leves)
Hozzávalók:
3 ek ghi vagy olaj
1 kk fekete mustármag
6 db curry levél (friss vagy szárított)
1/2 kk asafoetida
1 kk kurkuma
2 kk sambar masala (fűszerboltokban kapható indiai fűszerkeverék, nem maradhat el!)
4 db közepes paradicsom
2 dl felezett, hántolt mung dhál (mungóbab)
9 dl víz
egy csomag apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem
1 dl joghurt
A mung dhált jó alaposan, több vízben megmossuk és leszűrjük, majd 9 dl vízben feltesszük főni. Időnként megkeverjük. Rövid idő (kb. 30 perc) a szemek szétmennek, és egészen krémesre főnek. Ekkor palacsintatészta állagúnak kell lennie.
Elkészítjük a fűszeralapot. A ghit vagy az olajat felmelegítjük, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot (2-3 perc), majd belemorzsoljuk a curry leveleket. Ne legyen túl nagy a láng, mert megégnek a fűszerek! Egy perc múlva beletesszük a porfűszereket: az asafoetidát, a sambar masalát és a kurkumát. Fél perc kevergetés után a hámozott, cikkekre vágott paradicsomokat is hozzáadjuk, majd ráöntjük a főtt dhált. Összeforraljuk, belerakjuk a a zöldfűszert és a sót. Még 3-4 percig főzzük, majd elzárjuk a lángot. Belekeverjük a joghurtot, és rizzsel, esetleg csapátival tálaljuk.