Az egyik kedvenc levesem a karfiolleves, azt hiszem azért, mert szeretem selymesen simogató, lágy ízét. És hogy mitől lesz selymes és lágy? A tej és a karfiol találkozásától. Én így készítem:
Karfiolleves
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
2 sárgarépa
2 fehérrépa
2 ek olívaolaj
1 ek liszt
1,5 kk pirospaprika
¼ kk bors
1 paradicsom
½ l tej
1 kis csomag petrezselyem
só
levestészta
Először megtisztítjuk a zöldségeket: a karfiolt kisebb rózsákra szedjük, a sárgarépát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk, majd megpucoljuk a fehérrépát is. Én a fehérrépát nem szeretem megenni a levesből, ezért csak félbevágom hosszába, majd keresztben, belefőzöm a levesbe és a végén kiszedem. Ám ha valaki szereti, nyugodtan vágja azt is karikára.
Előveszünk egy leveses fazekat, felmelegítjük benne az olajat, beletesszük a karfiolt, a sárgarépát és a fehérrépát, majd néhány percig kevergetve dinszteljük. Ha megvan, megszórjuk a liszttel, tovább kevergetve megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát és azt is megpirítjuk. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, majd beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és hozzáöntjük a tejet. Felforraljuk a levest és kis lángon addig főzzük, amíg a zöldségek már majdnem megpuhulnak. Ekkor beletesszük a levestésztát és a felaprított petrezselymet, majd tovább főzzük, míg a tészta megpuhul.
Szia!
Nagyon szeretem a karfiolt (mindenhogyan), levesnek is. De még sohasem próbáltam tejjel – ez lesz a következő!
Napmátka, már megfigyeltem, hogy nagyon sokban egyezik az ízlésünk. A karfiol nálam is „mindegy, hogyan” 🙂 A tejtől pihe-puha lesz az íze. Ha kipróbáltad, mesélj!
Nemrég találtam egy isteni zellerkrémleves receptet a mindmegette.hu-n.
Hozzávalók:
1 nagy fej zeller
1 alma
1 nagyobb vagy 2 kisebb krumpli
1 kis fej hagyma (de ugye nekünk hing, természetesen 🙂 )
2 dl tejföl
2 dl főzőtejszín (jó sűrű legyen)(a Parmalat-os nagyon bejött)
2 evőkanál vaj
2 húsleves kocka
só
bors
szerencsendió
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, és megpároljuk rajta a vékony csíkokra vágott zellert, krumplit és almát. Felöntjük vízzel, és puhára főzzük, majd leturmixoljuk. Hozzátesszük a húsleveskockát, fűszerezzük, elkeverjük a tejszínnel, tejföllel. Ha nagyon sűrű lenne, még teszünk hozzá vizet, és felforraljuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Köszönet érte Katának.
Próbáljátok ki ti is, megéri.
Csillagtáncos
Csillagtáncos, köszönöm! Remekül hangzik, ki fogom próbálni.
Meg soha nem tettem ,hogy hozzaszolok valamihez.
DE………..A KARFIOL LEVES IGY,TEJJEL….FANTASZTIKUS
Koszonom…..Zsoka
Tejjel még én sem próbáltam, de épp most főzöm :))
Anyám is tejjel készítette, de rizzsel, akárcsak a paradicsomlevest 🙂 Azóta ettem másmilyet, de a rizs a levesben a kedvencem maradt.