Regi Luca napi hagyomány a pogácsa sütés. Ilyenkor a pogácsába pénzérmét tettek, és aki ráharapott, annak garantálva volt a következő évben az anyagi gyarapodás. Sok szerencsét 🙂
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tk cukor
1,5 tk só
2 dkg élesztő
úgy 2,5 dl tejföl (szükség szerint)
A tetejére:
2 kanál tejföl
1 ek szezámmag (vagy 5 dkg reszelt sajt)
A lisztben elkeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és 15 dkg puha vajat. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy puha tésztát készíthessünk. Simára gyúrjuk, majd konyharuhával lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ez legkésőbb egy óra múlva meglesz. Ekkor lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, és megkenjük a maradék felolvasztott vajjal.Feltekerjük, mint a bejglit (ezzel megspóroljuk a hajtogatást, de aki azt jobban kedveli, hajtogassa 3-szor). Ha megvan, másfél centi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tetejét tejföllel, és egy éles késsel bevagdossuk. Pogácsa szaggatóval kiszagattjuk, és tepsire tesszük. 20 percig állni hagyjuk, közben 200 fokra melegítjük a sütőt, majd a pogácsákat megszórjuk szezámmaggal vagy sajttal, sütőbe tesszük, és nagyjából 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.