Masala dosa

A dél-indiai konyha híres étele, fűszeres zöldségekkel töltött sós palacsinta. Tipikus street food fogás.

Hozzávalók a dósához:

2 dl rizs

0,7 dl urad dál (felezett, hántolt fekete lencse)

1 kk lepkeszegmag

2 kk só

A rizst és az urad dált alaposan megmossuk. Felöntjük 6 dl vízzel, beleszórjuk a lepkeszegmagot, és 6 órán át áztatjuk. Ezt követően turmixgépbe tesszük, és egészen finomra turmixoljuk. Krémes és sűrű palacsintatésztát kell kapnunk. A tésztát megsózzuk, és legalább 12 órán át érleljük (fermentáljuk). Ha túl sűrű lenne, sütés előtt adhatunk hozzá még egy kevés vizet. Kicsivel sűrűbb legyen, mint a magyar palacsintatészta, de ne túlságosan sűrű, hogy vékony lapokat süthessünk. Sütésnél felmelegítünk egy palacsintasütőt. Vizes ruhával kitöröljük, hogy kellően tapadjon a tészta. Egy merőkanál tésztát a sütőbe öntünk, majd elterítjük, és megsütjük, mint a palacsintát. Hagyományosan úgy készül, hogy a tésztát a sütő közepére öntik, majd a merőkanál aljával körkörös mozdulatokkal elterítik a tésztát a sütő széléig. Amikor a dósa alja sül, a tetején elkenünk néhány csepp olajat. Ha a dósát kísérőként tálaljuk, mint egy lepénykenyeret, megsüthetjük mindkét oldalát, ha azonban tölteni fogjuk, elég csak az egyiket (erről a dósa összeállításánál lesz szó).

Dósatöltelék (alu matar maszala):

Hozzávalók:

4 db közepes krumpli

20 dkg zöldborsó párolva

3 ek olaj

2 kk fekete mustármag

2 kk római kömény

½kk aszafoetida

½kk kurkuma

1 paradicsom felkockázva

pár csepp citromlé

A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük és felkockázzuk. A zöldborsót megpároljuk. Egy edényben olajat hevítünk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, majd illatosra pirítjuk a római köményt is. Rászórjuk az aszafoetidát és a kurkumát, elkeverjük, majd beletesszük a paradicsomot, és 3-4 percig sütjük, amíg kissé szétfő. Ekkor óvatosan belekeverjük a főtt zöldségeket, megsózzuk és 2-3 perc alatt összesütjük. Végül meglocsoljuk néhány csepp citromlével. 

Masala dosa

A dósa összeállítása

Hozzávalók:

vaj

egy kevés pav bhadzsi maszala

apróra vágott korianderlevél

Ha a dósát tölteni szeretnénk, nem kell mindkét oldalát megsütni. Amikor az egyik oldala megsült, megfordítjuk, és a tetejét töltjük. Vagy úgy töltjük, hogy a töltelék a felén legyen, és a másik felét majd ráhajtjuk, vagy úgy töltjük, mint egy palacsinát, kedvünk szerint. 

Tehát a dósa felére teszünk 2-3 kanál alu matar maszalát. Megszórjuk egy kevés pav bhadzsi maszalával, teszünk rá egy vékony szelet vajat, ami majd szépen elolvad a forró szabdzsin. Megszórjuk apróra vágott korianderlevéllel, és összetekerjük a dósát. 

Ugyanilyen módon másfajta töltelékkel, a kedvenc szabdzsinkkal is megtölthetjük a dósát. 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek