Mentaszörp és citromfűszörp

Mostanában szörpökben utazom. A múlt héten bodzaszörp készült, tegnap mentaszörp, ma pedig citromfűszörp. Szerintem remek dolog gyógynövényekből készíteni szörpöt, hiszen nem csupán ízletes és frissítő, de gyógyhatással is rendelkezik. Ráadásul a szörp egyik összetevője ingyen van, csak ki kell menni a kertbe vagy a mezőre. Másrészt pedig nagyon kevés munkával, szöszölés nélkül megúszhatjuk a főzést. Sokáig eláll, és egészen biztosan egészségesebb italt tehetünk az asztalra, mintha boltit vásárolnánk. Szerintem jó tudni, hogy miből áll az étel vagy az ital.
Mentaszörp

A menta nagyon illatos és hasznos növény. Emésztésjavító és görcsoldó hatású, gyomorerősítőként is használatos. Csillapítja a köhögést. A belőle nyert illóolajat eredményesen használhatjuk inhalálásra megfázás esetén.

 

menta

 

Hozzávalók:

2 l víz

2 citrom

2 jó nagy marék mentalevél

3 dkg citromsav

1,80 dkg fruktóz (vagy 2 kg cukor)

2 l vízbe beáztattam a megmosott mentaleveleket, majd beleraktam a felkarikázott citromot, és állni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.

 

Citromfűszörp

A citromfű rendkívül sokoldalú gyógynövény. Idegerősítő és szívnyugtató, virusölő, emésztést elősegítő, étvágyjavító, izzasztó, lázcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés és hányinger esetén is alkalmazható. Illóolaját külsőleg reumás panaszokra is használják.

A szörpöt ugyanúgy készítettem, mint a mentaszörpöt.

 

citromfu

 

Hozzávalók:

2 l víz

2 óriási marék citromfűlevél

2 citrom

3 dkg citromsav

1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg cukor)

 

2 l vízbe beáztattam a megmosott citromfűleveleket, beletettem a citromkarikákat, és ázni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek