Mostanában szörpökben utazom. A múlt héten bodzaszörp készült, tegnap mentaszörp, ma pedig citromfűszörp. Szerintem remek dolog gyógynövényekből készíteni szörpöt, hiszen nem csupán ízletes és frissítő, de gyógyhatással is rendelkezik. Ráadásul a szörp egyik összetevője ingyen van, csak ki kell menni a kertbe vagy a mezőre. Másrészt pedig nagyon kevés munkával, szöszölés nélkül megúszhatjuk a főzést. Sokáig eláll, és egészen biztosan egészségesebb italt tehetünk az asztalra, mintha boltit vásárolnánk. Szerintem jó tudni, hogy miből áll az étel vagy az ital.
Mentaszörp
A menta nagyon illatos és hasznos növény. Emésztésjavító és görcsoldó hatású, gyomorerősítőként is használatos. Csillapítja a köhögést. A belőle nyert illóolajat eredményesen használhatjuk inhalálásra megfázás esetén.
Hozzávalók:
2 l víz
2 citrom
2 jó nagy marék mentalevél
3 dkg citromsav
1,80 dkg fruktóz (vagy 2 kg cukor)
2 l vízbe beáztattam a megmosott mentaleveleket, majd beleraktam a felkarikázott citromot, és állni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.
Citromfűszörp
A citromfű rendkívül sokoldalú gyógynövény. Idegerősítő és szívnyugtató, virusölő, emésztést elősegítő, étvágyjavító, izzasztó, lázcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés és hányinger esetén is alkalmazható. Illóolaját külsőleg reumás panaszokra is használják.
A szörpöt ugyanúgy készítettem, mint a mentaszörpöt.
Hozzávalók:
2 l víz
2 óriási marék citromfűlevél
2 citrom
3 dkg citromsav
1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg cukor)
2 l vízbe beáztattam a megmosott citromfűleveleket, beletettem a citromkarikákat, és ázni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.
Ezeket is ki fogom próbálni! Tegnap készült el a 2. adag bodzaszörp és nagyon ízlik mindenkinek.
Ezeket a finom szörpöket elmentem-épp receptet kerestem! Ráadásul fruktózzal a nagylányom is ihat belőle-köszönöm!!!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy segített.
Szia! Kipróbáltam citromfűvel, de nekem sajnos keserű lett a szörpöm. Nem tudod miért? Cukorral készült. Válaszod előre is köszönöm.
Szia! Él nálunk egy orvosnő, aki a gyógynövényekhez is ért, őt is megkérdeztem, hogy mi lehet az oka. Biztosat sajnos nem tudok mondani, mert én semmi ilyent nem tapasztaltam. Abban maradtunk, hogy esetleg valamilyen növény maradhatott a citromfű között, vagy az egész citrom héján maradhatott kívül tartósítószer vagy más szintetikus anyag. Sajnálom, hogy többet nem tudok segíteni! Korábban már én is csináltam egyébként cukorral, a mostani mondjuk fruktózos. Éppen tegnap vittem vendégségbe egy üveggel, és annyira ízlett mindenkinek, hogy majdnem elfogyott az összes.
Én a citromot meghámozom, vékonyra, lehet krumplihámozóval is.
Ezt teszem az áztató vízbe, úgy vettem észre illatosabb lesz, mint a karikára vágott.
A citrom levét belecsavarom.
Köszönöm a válaszod! A citromra gyanakodtam én is, bár alaposan megmostam. Ha egy kancsó vízbe teszek finom gyümölcsdarabokat és arra öntök szörpöt + egy citrom leve, nem érezni a keserű ízt. A következőnél jobban figyelek. Szép napot! 🙂
Örülök, hogy nem vész kárba teljesen!
Helló!
Milyen sűrűre kell főzni a szörpöt? Olyan igazi szörpsűrű lesz?
Köszi!
Szia!
Állagra nem lesz nagyon sűrű szörp, viszont igen tömény. Ha a megadott mennyiséget főzöd forrás után kb. 20 percig, akkor jó lesz, zárd el a lángot. Nem kell teljesen besűríteni. Minden jót!
Szia!
Örülök, hogy rátaláltam ezekre a receptekre. Már alig várom, hogy kipróbáljam.
Ha nem haragszotok, halacska hozzászólására is írnék: szerintem is a citrom lehetett. Van egy kollégám, aki gyakran vásárol bio termékeket, és azt mondta, hogy egyszer azt olvasta, hogy a citrusok héját olyan durva anyagokkal kezelik (fényező anyag, meg olyan, ami késlelteti a gyümölcs romlását), amit csak forró vízzel, kefével és mosogatószerrel lehet lemosni. Ő csak bio citromot használ, ha a sütibe citromhéj kell. Nem tudom, hogy ez így teljesen igaz-e, de én is jártam már úgy étteremben, hogy citrom karikát tettek az ásványvízembe, és nagyon keserű lett tőle.
A bodzaszörpöt is erre a mintára készítetted?
Én is raktam bele sok cukrot meg citromsavat, de félek, hogy nem tartósítja eléggé ezért a hűtőben tartom.
Ezzel az aránnyal neked nem forrt fel a spajzban?
Nem, ha rendesen kidunsztolod, akkor nem.
Szia!
Jók a receptek, köszönöm. A mentaszörpnél 2 dkg cukrot írsz, a citromfűnél 2 kg-ot. Melyik a helyes mennyiség?
Kedves Eszti!
Köszi, hogy szóltál, a 2 kg cukor a helyes.
Szia!
Nagyon jók a receptjeid! Köszönöm!
Bodzát már megcsináltam, Most megyek a kertbe mentát és citromfüvet szedni 🙂
Köszönöm a recepteket, elkészítettem mindkettőt, nagyon finomak lettek. Annyit változtattam, hogy a gyógynövényekre vonatkozó általános szabályokat figyelembe véve, felforralás után azonnal elzártam a gázt és 15 percig lefedve hagytam. (Nem lett keserű a citromfűszörp, de mindenkinek a menta a finomabb.)
Üdv. Jolán
Én is csatlakoztam a mentaszörp készítők immár népes táborához. Nekem a kertben a menta talajtakaró növényként éldegél, kb. 10 négyzetméteren az örökzöldek között, így nem gyomosodik és havonta egyszer „lekaszálom”. Eddig csak illatosításra és téli teának szárítottam meg a leveleket, most csináltam belőle szörpöt. Tulajdonképpen én nem akarom tárolni, hanem napi fogyasztásra, mint a teát készítem. Kb. 4-5 literes edényben készítem el, hasonlóképp ahogy írtátok, csak mert napi fogyasztásra készül így cukrot alig teszek bele. Egy napig áll, másnap irány a hűtő és harmadnap fogyasztjuk. Nagyon finom, frissítő most a meleg napokban.
Szia! Fodormenta, vagy borsmenta szükséges a szörphöz?
Azt szeretnémkérdezni, hogy az így elkészült szörpök spájzban meddig tárolhatóak? Csak hogy mekkora adag elkészítésével számoljak.
Másik kérdésem, hogy a citromsav az természetes anyag? Vagy helyettesíthető mással?
Köszönöm a segítséget!
Egy évig eltartható. A citromsavval nincs gond.
Szia!
Csak az lenne a kérdésem, hogy milyen mentáról van szó? Borsmenta vagy fodormentából készült a szörp? Nagyon szeretném kipróbálni. 🙂
Amihez hozzájutsz!
köszi a tippet már ugy sem tudtam a sok citromfűvel mit kezdeni alig maradt meg elente de most már elburjánzot eddig csak nyersen használtam ,és én kizárólag csak frúktózt használok !
Szia, hol lehet fruktózt és citromsavat venni? Esetleg steviával elkészíthatők a receptek? Köszi!
Fruktóz és citromsav szinte minden élelmiszerboltban kapható. Steviával még nem próbáltam, elvileg igen.