A naan élesztővel készült indiai lepénykenyér. Egy alkalommal már szerepelt a blogon a krumplival töltött változata, most pedig a töltetlen naan következik. Sabjik kísérője.
Hozzávalók:
30 dkg liszt (fehér és teljes kiőrlésű vegyesen)
1/2 dkg friss élesztő
1 kk cukor
2 kk só
2 ek joghurt
egy csipet szódabikarbóna
2 ek olaj
1,5 dl meleg víz
Az összes hozzávalókat összekeverjük és legalább 10 percig gyúrjuk, hogy szép sima legyen a tészta. Puha tésztát kell kapnunk. Ekkor lefedjük, és kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő (kb. egy óra). Bemelegítjük a sütőt, és előkészítjük a lepénykenyereket. A tésztát 6 részre osztjuk, és liszt segítségével minden golyót kerekre nyújtunk. Sütőlapra tesszük őket, és szép aranybarnára sütjük. Amikor kiszedjük, egy kevés olvasztott vajjal megkenjük a tetejüket.
Haribol Hémangi!
Azt szeretném kérdezni, milyen vastagságúra kell nyújtani a naan tésztáját?
Köszönöm!
Szandi
Szia! Milyen hőmérsékleten kell a naant sütni? Egyszer már próbáltam, de 200 fokon kiszáradt, annál melegebbre pedig normál háztartási sütő nem nagyon melegíthető. Egy indiai filmen láttam, hogy 4-500 fokos kemencében, felforrósított cserépen, vagy gránitlapon sütik, kb 1 percig. Előre is köszönöm a válaszodat!
Igen, kemencében sül, tehát amennyire fel tudod forrósítani a sütődet, és csak akkor tedd bele, amikor már forró.
Kedves Hémangi!
Ma elkészítettem a naan tésztáját, mivel nem találtam a kedvenc lángos receptemet. Mivel rettentően meleg van, nem akartam a sütőt begyújtani és nagyon pici olajjal kikent palacsintasütőben sütöttem meg mindkét oldalát. Csuda finom lett! Olajos lapon kinyújtottam őket, így nem égett a liszt! Köszönöm a receptet és a többit is, sokat elkészítettem már belőlük!
Köszönöm szépen! 🙂