Néhány szó az okráról

Egy hete írtam arról, hogy Bécsben jártunk a Naschmarkton. Ha már ott voltunk, vettünk egy kevés okrát (bámia, bhindi, hölgyujj) is. Ez az Indiában nagyon gyakori zöldség nálunk nem annyira ismert, bár Krisna-völgyben tavaly többen is sikeresen termesztették. Idén én is próbálkozom vele.
És hogy mit kell tudni róla? Az okra a mályvafélék csoportjába tartozó egynyári növény. Nagy a hő- és vízigénye. Magját május végén, június elején vetik. A termés virágzás után 4-5 nappal már szedhető.
Trópusi vidékről ered, termesztik Indiában, Ausztráliában és Amerikában is. Olvastam, hogy egy alabamai városban még okra fesztivál is van.
Fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.

Egy amerikai oldal szerint fél csésze (azaz 1,25 dl) okra – amely egyébként 25 kalória – a következőket tartalmazza:
1,5 g fehérje
2 g élelmi rost
5,8 g szénhidrát
460 IU A-vitamin
13 mg C-vitamin
50 mg Kalcium
0,4 mg vas
46 mg Magnézium
Folsav 36,5 mg

Az okra magas rosttartalma segít a vércukor stabilizálásában, biztosítja a megfelelő emésztést, amely egyébként sok betegség kiindulópontja lehet, és megköti a koleszterint.

Az okrából rengeteg finom étel készíthető, én most csak egy vegyes wokos szabdzsiba tettem. Gyakran készítek wokos szabdzsit, mert bármilyen zöldség van itthon, télen-nyáron gyorsan – 20-25 perc alatt elkészíthető. Arról nem is beszélve, hogy gyönyörű a színes zöldségkavalkád a wokban. Na jó, talán most kevésbé színes, de nyáron mindenképp!

Hozzávalók:

1 dl ghí

1 erős zöldpaprika

1 ek reszelt gyömbér

1,5 kk római kömény

1 kk őrölt koriander

1/2 kk asafoetida

1/2 kk kurkuma

3 közepes krumpli

30 dkg karfiol

2 közepes répa

30 dkg okra

20 dkg sütőtök

1 csomag koriander– vagy petrezselyemzöld

Megtisztítjuk a zöldségeket, és feldaraboljuk őket. Felmelegítjük a wokban a ghít, beletesszük a gyömbért, az apróra vágott zöldpaprikát és a római köményt, majd állandó kevergetés közben lassan megpirítjuk. Hozzáadjuk a porfűszereket: az őrölt koriandert, az asafoetidát és a kurkumát, majd fél percig tovább pirítjuk. Beletesszük az összevágot zöldségeket – kivéve az okrát. Lefedjük a wokot, és nagyobbra vesszük a lángot. Úgy kell beállítanunk a hőmérsékletet, hogy a zöldségek kissé odakapjanak – mert így nagyon ízletes lesz –, de azért ne égjenek meg. Amikor már majdnem megpuhultak, beletesszük az okrát is, és addig sütjük, míg megpuhul minden. Ekkor levesszük a tűzről, megsózzuk, és a felvágott koriander– vagy petrezselyemzöldet is belekeverjük. Készíthetünk hozzá purit vagy csapátit, esetleg paradicsom csatnit.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek