Nincs magyar nyár lecsó nélkül!

Nincs magyar nyár lecsó nélkül!

Ha rajtam múlna, hungarikum lenne. Igen, tudom, hogy vannak más konyhában is változatai, de ez a magyar egyszerűen tökéletes!

Gondoltam, leírom ebben a bejegyzésben, én hogy készítem, és arra is adok néhány tippet, mivel lehet gazdagítani.

Lecsó 2 személyre:

5 db paprika (szeretem, ha vegyes, színes is van benne, és egy csípős is)

3-4 nagyobb paradicsom

3 ek olaj

1/2 kk asafoetida (vagy hagyma)

1 kk őrölt pirospaprika

1/2 kk füstölt édespaprika

egy kevés őrölt feketebors

A paprikát megmossuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot ízlés szerint felkockázzuk vagy lereszeljük. Én reszelni szoktam, mert nem szeretem, ha a héja is benne van az ételben. A reszelés azt jelenti, hogy a reszelű nagylyukú részén áttolom egészben a paradicsomot, így a pép az edénybe kerül, a héja a kezemben marad. Ha minden elő van készítve, jöhet a főzés. Egy serpenyőben felmelegítem az olajat, beledobom a paprikát, és 3-4 percig kevergetem, pirítom. Aki használ hagymát, azzal kezdi a pirítást. Amikor a paprika kész, rádobjuk a fűszereket: az asafoetidát, a kétféle pirospaprikát és a borsot. Elkeverjük és ráöntjük a paradicsomot. Megsózzuk és időnként megkeverve sűrítjük, készre főzzük. Ha a paradicsom nem elég leveses, kevés vizet önthetünk hozzá. Én nem szeretem, ha túl száraz a lecsó – legyen szaft –, de azt sem, ha híg lé áll alatta, mintha leves lenne. 

Amivel gazdagítom, amikor épp kedvem van hozzá:

  • Néha cukkinit adok hozzá. Ebben az esetben felkockázom a cukkinit, és a paradicsommal teszem bele.
  • Időnként sült padlizsán kerül bele. Büszkén mondhatom, hogy ezért az ötletért már sok háziasszonytól kaptam köszönetet. A padlizsánt héjastól felkockázom, és egészen forró olajban sötétbarnára sütöm a kockákat. A kisütött padlizsánt az utolsó 2 percben főzöm együtt a lecsóval. (Nem kell félni az olajban való sütéstől, ha jól felhevítjük, annyira sem lesz olajos, mintha grilleznénk.)
  • A sült paneeral készített is isteni! A felvágott paneerkockákat kevés olajon aranybarnára sütöm, és az utolsó 4-5 percben együtt főzöm a lecsóval.
  • Szójavirslit vagy gabonakolbászt is adhatunk hozzá az utolsó 2 percben.

Köretek:

  • A lecsót nem csúfolhatjuk meg száraz, régi kenyérrel! :)Friss, jó minőségű kenyér dukál hozzá!
  • Esetleg rizs
  • Vagy tarhonya
  • Bulgur, ha valaki azt kedveli.
  • Tálaltam már kölessel is.

Lecsó télen:

Hol van az megírva, hogy lecsót csak nyáron ehetünk? Télen veszek paprikát, de friss paradicsom helyett olasz aprított vagy egész paradicsom konzervet teszek bele.

Lecsó befőzés:

Ha valakinek sok paradicsom és paprika van a kertjében, tartósíthatja is a lecsót. Nagyon kényelmes, amikor csak előveszünk egy üveggel és befejezzük a főzését. Ebben az esetben nem szoktam fűszerezni, sózni és besűríteni sem, csak akkor, amikor kinyitom az üveget. Csak felöntöm a paprikát a paradicsompéppel, forrás után pár percig főzöm, majd üvegekbe teszem. Az üvegeket aztán befőzőautomatába, ennek hiányában száraz dunsztba. A száraz dunszt azt jelenti, hogy az üvegeket plédekbe bugyoláljuk, és ott hagyjuk 2 napig. Ezzel a módszerrel tartósítva sokáig eláll a lecsó. 

Lecsó
Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek