Jégcsapretek achar
Már korábban is többször írtam az acharról, erről a fűszeres olajban érlelt zöldségről, mely az indiai konyhában savanyúsághoz hasonlóan funkcionál. Az ottani kedvencem a lime- és a mangó achar, a saját konyhámban persze hazai zöldségekből készítem. A szeptemberben...
Vegetáriánus wellington
Hozzávalók: A tésztához:20 dkg liszt10 dkg vaj1,5 kk só½ kk sütőpor A töltelékhez:1 db sárgarépa1 db édesburgonya30 dkg kelbimbó25 dkg főtt lencse2 kk só½ kk őrölt fekete bors½ kk aszafoetida (vagy fél evőkanál apróra vágott hagyma)1 ek mustár2 ek paradicsompüré½ kk...
Röszti
A híres svájci étel, melyet mindenki ismer – csak nem feltétlenül jól. A tócsnival ellentétben főtt krumpliból készül. Hozzávalók: 1 kg krumpli 4 ek étolaj 1,5 kk só A krumplit héjában megfőzzük. Ha puha, leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután...
Töltött káposzta sütőben
Hozzávalók: A töltelékhez: 15 dkg rizs 20 dkg panír (indiai natúr sajt) ½ kk aszafoetida ½ kk fekete bors 1½ kk pirospaprika 1 kk majoránna 2 kk só A káposztához: 8 nagy tölthető levél 50 dkg savanyú káposzta 3 ek olaj 2 ek liszt ½ kk aszafoetida 3 kk...
Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt 10 dkg vaj egy csipet só ½ kk sütőpor 1 ek porcukor A töltelékhez: 50 dkg sütőtök 1 dl tejszín 1 dl víz 20 dkg mascarpone ½ kk őrölt fahéj ½ kk őrölt gyömbér egy csipet őrölt kardamom egy csipet őrölt szegfűszeg egy...
Szilvalekvár egyszerűen
Nem mondom, hogy üvegszámra fogy nálunk a lekvár, inkább többfélét készítek kis mennyiségben. Egy azonban biztos: szilvalekvárnak lennie kell, mert nincs karácsony hókifli nélkül. Lekvárt főzni több módon is lehet, én néhány éve a legegyszerűbbet választom, mégpedig a...
Sült paradicsomos zöldségszósz
Két éve ötlöttem ki ezt a szószt, rögtön nagy sikert aratott. Azóta minden befőző szezonban készül. Paradicsomot magában is szoktam sütni, nagyon jó találmány, nem kell kevergetni, nem ég le. Arról nem is beszélve, hogy a paradicsom savas leve kisül, ezáltabb sokkal...
Lecsó télire – tartósítószermentes
Az én lecsó befőző módszerem meglehetősen egyszerű és nem tart sokáig. Nem főzöm készre, nem is fűszerezem, az majd a felhasználáskor történik. Ha van rá lehetőségünk, készítsük bográcsban, fatüzelésen, amely különleges ízt kölcsönöz az ételnek. Hozzávalók: 8 kg...
Khima masala
Fűszeres indiai zöldségragu Hozzávalók: 6 dkg kesudió 1 dl tejszín 3 ek olaj 1 ek reszelt friss gyömbér 2 kk őrölt koriander 2 kk őrölt római kömény ½ kk aszafoetida ¼ kk csilipor (ízlés szerint) ¾ kk kurkuma 4 db közepes paradicsom lereszelve 1 kk...
Cukkinis rétes
Tegnap kaptam egy jó nagy cukkinit – kb. egy kilós volt, mégis zsenge, puha a héja –, erről jutott eszembe, hogy csináltam már cukkini pörköltet, valami hasonló jó lenne rétes töltelékének. Szerintünk nagyon finom lett, innentől biztosan része lesz a nyári...
Tejszínes-cukkinis tészta
Nem túl fűszeres, nyári étel, amelynek a zsenge cukkini adja meg frissességét. Hozzávalók: 2 cukkini 1 kápia paprika 3 ek kókuszzsír (vagy olaj) fél kk asafoetida (vagy fokhagyma) 2 kk só egy csipet frissen őrölt feketebors fél kk kurkuma 2,5 dl tejszín 15 dkg reszelt...
Sült paprika tojás nélkül
Nagyon sok magyar ételt elkészítettem már hús és tojás nélkül, most következzen egy népszerű nyári étel, a tojásos sült paprika tojásmentes változata. Hozzávalók: 3 ek olaj 8-10 paprika feldarabolva 3/4 kk asafoetida 1 csapott kk füstölt pirospaprika fél kk kurkuma 3...
Cukkinis dhál
Hozzávalók: 3 ek olaj 2 kk római kömény 1 ek reszelt friss gyömbér ½ kk aszafoetida ⅓ kk csilipor (ízlés szerint) ¾ kk kurkuma 1 salátacukkini felkockázva 15 dkg vöröslencse 8 dl víz 2,5 kk só ¾ kk garam maszala egy csokor apróra vágott...
Franciasaláta kenyértölcsérben
Hozzávalók: A salátához: egy sárgarépa egy kisebb alma egy közepes krumpli 20 dkg zöldborsó 2 csemegeuborka 3 dl tejföl 2 ek vegán majonéz 2 kk só egy csipet frissen őrölt feketebors 1 kk mustár 1 kk citromlé A tölcsérhez: 25 dkg liszt 1½ kk só 1 dkg friss...
Frankfurti saláta
Hozzávalók: 30 dkg kelkáposzta 4 közepes főtt krumpli 3 db csemege uborka 1 pár vegán virsli 3 dl tejföl 2 ek vegán majonéz fél kk mustár 2 kk só egy csipet őrölt feketebors A kelkáposztát felcsíkozzuk, forrásban lévő sós vízbe tesszük 5 percre, majd leszűrjük. A...
Túrós burek
...ahogyan azt Gabhira anyukája készíti Szabadkán Hozzávalók: 50 dkg félzsíros vagy zsíros túró 3 kk só 4 dl joghurt 6 dl tejföl 1-2 dl olaj 2 csomag réteslap (a legjobb vastag, török réteslapból készíteni, ha nincs, a magyar is megteszi) 1 dl olaj a kenéshez 1-2 zöld...
Sütőtökös-mákos pite
Nemrég találtam ezt az izgalmas pitét a neten, el is készítettem a héten egy céges karácsonyi paritra. Sikert aratott, úgyhogy megtartom a receptet 🙂 Változtattam az eredeti receptem, de az ötlet innen van:...
Apfelstrudel – almás rétes
Elöljáróban le kell szögeznem, hogy rajongok mindenért, ami alpesi. A kék hegyekért, a havasi gyopárért, a Gmundner kerámiáért, az alpesi sajtokért és kovászos rozskenyérért, és természetesen az apfelstrudelért. Azt is töredelmesen bevallom, hogy sosem sütöttem még...
Szilvacsatni télire
Hozzávalók: 2 ek olaj 3-4 apró, száraz csili fél ek reszelt friss gyömbér egy darab egész fahéj 1 ek kókuszreszelék 1,5 kk őrölt koriander 60 dkg magozott szilva összevágva fél kk só 15 dkg nádcukor késhegynyi kámforkristály (elhagyható) Az olajat felmelegítjük,...
Nincs magyar nyár lecsó nélkül!
Nincs magyar nyár lecsó nélkül! Ha rajtam múlna, hungarikum lenne. Igen, tudom, hogy vannak más konyhában is változatai, de ez a magyar egyszerűen tökéletes! Gondoltam, leírom ebben a bejegyzésben, én hogy készítem, és arra is adok néhány tippet, mivel lehet...
Legutóbbi hozzászólások