A rendkívül népszerű palak panir paradicsomos változata. Rizzsel vagy kenyérfélével (naan, chapati, puri, paratha) tálaljuk.
Hozzávalók:
3 ek olaj
1,5 kk római kömény
3-4 cm friss gyömbér reszelve
½ kk őrölt chili (ízlés szerint)
¾ kk kurkuma
5-6 paradicsom
50 dkg spenót
1 ek apróra vágott kesudió
2 dl tejszín
2 kk só
1 kk cukor
1/3 kk garam masala
panir (házisajt) 2 l tejből
A paradicsomokat megmossuk és lereszeljük. A spenótleveleket is alaposan megmossuk, majd összevágjuk.
Egy edényben felmelegítjük az olajat, beletesszük a római köményt, és lassan megpirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, és még egy kicsit pirítjuk. Beletesszük a porfűszereket: a chilit és a kurkumát, majd felöntjük a paradicsomlével. A paradicsomlevet jól besűrítjük, s mikor már majdnem kész (kb. előtte 6-8 perccel) hozzáadjuk az összevágott spenótot is. Tovább sűrítjük, s mikor már elfő a folyadék, készen van. Ekkor sózzuk, cukrozzuk, belekeverjük a kesudiót, a garam masalát és a tejszínt. Ismét összeforraljuk, majd óvatosan hozzáadjuk a kockára vágott panirt is. 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről.