A rakott kelkáposzta is klasszikus étel, nemrég dolgoztam ki a számomra megfelelő vegetáriánus változatot.
Hozzávalók:
3 ek olaj
1 dl rizs
¾ tk só
1 nagy kelkáposzta
2 l tejből panír (házisajt) – elhagyható
2 nagy doboz tejföl
2 tk majoranna
½ tk asafoetida
1 tk pirospaprika
½ tk őrölt feketebors
3 tk só
3 ek olívaolaj
Először megfőzzük a rizst. 3 ek olajon néhány perc alatt megpirítjuk a rizsszemeket, felengedjük 1,5 dl forrásban lévő vízzel, meghintjük ¾ tk sóval, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Amíg fő, megtisztítjuk a kelkáposztát, 8 részre vágjuk és leveleire szedjük. A leveleket forrásban lévő vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük és félretesszük.
Ha a rizs megfőtt, elkészítjük a tölteléket. Egy nagyobb tálban összekeverjük a rizst, a tejfölt, a nagyobb darabokra morzsolt panírt, valamint a fűszereket és a sót. Teszünk hozzá 3 ek olívaolajat is, hogy ne legyen túl száraz, majd az egészet jól elkeverjük.
Fogunk egy tűzálló tálat, egy kis zsiradékkal (vaj vagy olaj) enyhén kikenjük, majd elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Az aljára leterítünk néhány kelkáposzta levelet, úgy, hogy teljesen takarja az edény alját, néhol egymást is fedhetik. Erre teszünk néhány kanál tejfölös-rizses tölteléket, majd megint káposztát és megint tejfölös rizst. Nekem általában 3-3 sor jön ki ebből az adagból egy elég nagy jénaiban, de ez természetesen függ az edény méretétől. A lényeg, hogy a tetejét a tejfölös dolog fedje. Amikor elkészült a rétegezés, betoljuk a sütőbe, és fél órán át sütjük letakarva, majd levesszük a tetejét és még fél óráig sütjük, amíg szépen megpirul.