A rántott patisszon egy remek nyári étel. Petrezselymes krumplival (vagy ha rajtam múlik – illetve már van elég petrezselyem a kertben – krumplis petrezselyemmel :-)) és tejfölös uborkasalátával tökéletes ebéd. Nem mondom, hogy túl gyakran, mert a meleg nyári napokban kissé nehéz az olajban készült rántott étel, de időnként nagyon jó. Egyébként nemrég olvastam valahol, hogy nem fontos a rántott ételeket bő olajban sütni, elég egy kicsit beolajozni, majd a sütőben, tepsiben megsütni. El is határoztam, hogy ki fogom próbálni, de még nem került rá sor.
Rántott patisszon
Hozzávalók:
1 közepes fej patisszon
4 púpozott ek liszt
1,2 dl tej (vegánoknak víz)
½ kk só
10-15 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A panírozás előtt egy órával előkészítjük a patisszont: kettévágjuk, a vágott felére helyezzük, majd szépen felszeleteljük, 6-8 mm-es szeleteket vágva. Egyesével megfogjuk, a héját körbevágjuk, és amelyikben magok vannak, azoknál a magokat is kikanyarítjuk. Ha végeztünk minden szelettel, besózzuk mindkét oldalukat és egy órára félretesszük.
A panírozás előtt felitatjuk a vizet a szeletekről. Egy kis tálkában simára keverjük a lisztet, a tejet és a sót, ebből egy sűrűbb palacsintatészta lesz. A zsemlemorzsát egy másik tálba tesszük. A patisszon szeleteket először a palacsintatésztába forgatjuk, a felesleget lecsöpögtetjük, majd a zsemlemorzsába tesszük, rányomkodjuk amit felvesz, és félretesszük. Az összes szeletet bepanírozzuk. Felmelegítjük az olajat, és ha már elég meleg, beletesszük a bepanírozott szeleteket, szép barnára sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másikat is megsütjük.
Én már csak tepsiben sütöm a rántott dolgokat, szerintem nagyon jól működik. Kicsit szárazabb mint ha olajban sütnénk, de nagyon finom. A patisszon is nagyon jó lehet így, azt még nem próbáltam.
És úgy csinálod, hogy kissé megkenegeted olajjal, aztán előmelegített sütőbe tolod? Mennyi idő alatt készül el? Mindenképp kipróbálom, sokkal egészségesebb.
Igen, előmelegített, forró sütőben sütöm, addig, amíg szép pirosas barna nem lesz. Néha úgy csinálom, hogy kiolajozok vékonyan egy tepsit, beleteszem a rántott akármiket, aztán mindegyiket megfordítom, így mindkét oldaluk olajos lesz és így kezdem el sütni. A végén érdemes megint megfordítani, visszatenni sülni, hogy a másik oldala is piros legyen.
Nagyon köszönöm, most már egészen biztosan kipróbálom!
Szeretem a rántott dolgokat, de a patisszont különösen. Még várni kell kicsit vele nyárig…
En megcsinaltam ugy ahogy leirtad, de szetesett a panir…. teljesen. Mit csinaltam rosszul?
Meg kell mondanom, fogalmam sincs. Évek óta így készítem, és nagyon sok ismerősöm is, de még sosem esett szét. Egyébként mit jelent az pontosan, hogy szétesett? Lejött a zöldségről sütés közben?