Ribizlilekvár – minimális munkával

A héten beérett a ribizli, s bár csak 2 bokor található a kertemben, immár üvegekben pihen. Szeretem eltenni az illatokat és az ízeket a téli hónapokra, de próbálom egyszerűsíteni a folyamatokat, hiszen a hőségben senki nem ácsorog naphosszat a tűzhely mellett pár üveg lekvárért vagy befőttért. Ez a mostani is gyorsított módszerrel készült. A ribizliből készült ételek elkészítése azért hosszadalmas, mert órákig tart, míg az emberi leszedegeti a kis szemeket a szárról. Ezt szerettem volna most kihagyni, és már előre elárulom: sikeres volt.

A leszedett ribizlit lábosba tette, s az aljára öntöttem egy nagyon kevés vizet. Majd lefedtem az edényt, és feltettem főni. Miután a víz felforrt, elzártam az edényt és lefedve hagytam egy fél órán át. Közben a ribizliszemek levet engedtek. A levet átöntöttem egy másik edénybe, az összeszottyadt ribizlit pedig egy fém szűrőbe tettem, és egy kanál segítségével kinyomkodtam belőle a maradék levet. Így aztán elég gyorsan előttem volt a ribizli leve, amit már sűríteni kellett pektin segítségével.

Hozzávalók:

4 l ribizlilé
3 dkg pektin
15-20 dkg Dia-Wellness 1:4 édesítő (negyedannyi cukor)
1 kk citromsav

A pektint összekevertem a negyedannyi cukorral, s hozzáadtam a ribizli levéhez. Belekevertem a citromsavat is. Ezt a trükköt Kaldeneker György szakács, lekvárfőző mester javasolta nekem egy alkalommal, azt mondta, a gyümölcs megőrzi szép színét a citromsav hatására. A levet felforraltam, forrás után pedig még 3 percig főztem. Miután elkészült, a lekvárt a kimosott üvegekbe töltöttem. Az üvegek a befőzőautomatába kerültek, a program végeztével pedig a kamra polcára sorakoztak. Automata híján a száraz dunsztolást alkalmazzuk, azaz 2 napra takarókba bugyoláljuk a kisüvegeket.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek