Néhány paradicsom- és paprika készítmény már a kamrában várja a telet. Egy dolog még hátra volt: a sós paprikakrém. Ez egy zseniális ételízesítő, egyszerű az elkészítése, aki teheti, ne hagyja ki. Tehetjük levesekbe, zöldségekből készült pörkölt alapjába, egytálételekbe, de vajaskenyéren is remek.
A paprika egyébként nagyon jó C-vitamin forrás, de található benne A-, B- és E-vitamin, valamint magnézium is. Gyulladásgátló, baktérium- és vírusölő. Jót tesz az emésztésnek és serkenti a vérkeringést. Szakértők szerint a rák megelőzésében is segít.
Hozzávalók:
2 kg piros színű paprika (az enyémben most van némi zöld is)
40 dkg só
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és darabokra vágjuk. Ledaráljuk és alaposan összekeverjük a sóval. Van, aki egy-két napot állni hagyja, én sosem szoktam. Rögtön beletöltöm az előkészített üvegekbe, és a helyére teszem.
Gyönyörű színe van!
Napmátka, köszi! Van benne egy kevés zöld is, jót tett neki.
Ez tényleg nagyon tetszetős és egyszerű is az elkészítése. Azt hiszem, én is ki fogom próbálni.
Annamarie, nem fogsz csalódni!
Énisénisénis! Nagyon klasszul néz ki. Csinálok is egy nagy vödörrel, az biztos. Utoljára gyerekkoromban kaptunk, a vajas kenyérre. Dejó, máris nosztalgiázom! Kösz, Hémangi!
Szívesen, Juca. Örülök, hogy segíthettem a nosztalgiázásban.
Szia!Tetszik!Nem kell dunsztolni,vagy ilyesmi?Csupán rá a tető és mehet a polcra??Meddig áll el?
Mimi, nem kell dunsztolni, mivel nincs főzve. Nem tudom a pontos időt, nálam még romlás előtt elfogy, de fél évig biztosan. A só tartósítja, ezért kell betartani a mennyiségét.
…és az az illat darálás közben….fenséges. 🙂
Kérdésem, hogy a 2 kg paprikából a végén kb mennyi paprikakrém lesz?
Nem vagyok benne biztos, hogy az a rengeteg só egészséges lenne. Esetleg ha himalaja sóval készül…vagy algával?
A só tartósítja a paprikakrémet. Teljesen mindegy, hogy himalája vagy bármi más. Amikor felhasználjuk, kevesebb sót teszünk az ételbe.