Sütőtökös sajttorta

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt

10 dkg vaj

egy csipet só

½ kk sütőpor

1 ek porcukor

A töltelékhez:

50 dkg sütőtök

1 dl tejszín

1 dl víz

20 dkg mascarpone

½ kk őrölt fahéj

½ kk őrölt gyömbér

egy csipet őrölt kardamom

egy csipet őrölt szegfűszeg

egy csipet őrölt szerecsendió

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás pudingpor (4 dkg)

Először elkészítjük a pitetésztát: a lisztben elmorzsoljuk a vajat, beleszórjuk a sót, a sütőport és a porcukrot. Adunk hozzá 3-4 evőkanál vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk, és a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Jöhet a töltelék elkészítése. Megtisztítjuk a tököt, felkockázzuk, és 50 dekát egy lábosba teszünk. Öntünk rá 1 dl tejszínt, 1 dl vizet, majd lefedjük, és addig főzzük, míg a tök meg nem puhul. Ha megvan, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, aprítóba tesszük, rászórjuk a pudingport és simára turmixoljuk. Áttesszük egy lábosba, hozzákeverjük a fűszereket – a hazájában ez a fűszerösszeállítás a híres pumpkin spice –, a porcukrot és a mascarponét.

A piteformánkat kikenjük vajjal, és belehelyezzük a kerekre nyújtott pitetésztát. Megtöltjük a fűszeres krémmel, majd előmelegített sütőben, 190 fokon sütjük kb. 40 percig.

Figyelem! Csak kihűtés után szeletelhető! Tejszínnel tálaljuk.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek