Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
egy csipet só
½ kk sütőpor
1 ek porcukor
A töltelékhez:
50 dkg sütőtök
1 dl tejszín
1 dl víz
20 dkg mascarpone
½ kk őrölt fahéj
½ kk őrölt gyömbér
egy csipet őrölt kardamom
egy csipet őrölt szegfűszeg
egy csipet őrölt szerecsendió
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás pudingpor (4 dkg)
Először elkészítjük a pitetésztát: a lisztben elmorzsoljuk a vajat, beleszórjuk a sót, a sütőport és a porcukrot. Adunk hozzá 3-4 evőkanál vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk, és a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
Jöhet a töltelék elkészítése. Megtisztítjuk a tököt, felkockázzuk, és 50 dekát egy lábosba teszünk. Öntünk rá 1 dl tejszínt, 1 dl vizet, majd lefedjük, és addig főzzük, míg a tök meg nem puhul. Ha megvan, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, aprítóba tesszük, rászórjuk a pudingport és simára turmixoljuk. Áttesszük egy lábosba, hozzákeverjük a fűszereket – a hazájában ez a fűszerösszeállítás a híres pumpkin spice –, a porcukrot és a mascarponét.
A piteformánkat kikenjük vajjal, és belehelyezzük a kerekre nyújtott pitetésztát. Megtöltjük a fűszeres krémmel, majd előmelegített sütőben, 190 fokon sütjük kb. 40 percig.
Figyelem! Csak kihűtés után szeletelhető! Tejszínnel tálaljuk.