Szaloncukor házilag

Ennek a saját készítésű szaloncukornak az alapja egy indiai édesség, a burfi, ami gyakorlatilag tejkaramella. A készítése egyszerű, ám kissé időigényes: egészen addig főzzük a tejet, míg besűrűsödik. Ez talán több időt vesz igénybe, de ha szeretteinknek főzünk vagy ünnepre készülünk, akkor több energiát fektetünk a főzésbe, az előkészületekbe, mint a hétköznapok során.
A elkészült sűrű karamellát tetszés szerint ízesíthetjük, az enyém most a karácsonyhoz illő narancs-dió ízesítést kapott.

Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
20 dkg cukor
15 dkg darált dió
1 narancs reszelt héja
1 tk narancslé
20 dkg csokoládé (ét vagy tej, ízlés szerint)
1 tk olaj

A tejet, a tejszínt és a cukrot összekeverjük egy vastag aljú lábosban, és felforraljuk. Úgy állítjuk be a lángot, hogy állandó forrásban legyen, de ne fusson ki. A tej sűrítése hosszú folyamat, akár két óra hosszat is eltarthat. Gyakran kevergessük, hogy ne ragadjon le. Ahogy sûrûsödik, még gyakrabban kell keverni, mert nagyon könnyen odaég. Addig fõzzük, míg egészen sûrû, puha tejkaramella állagú nem lesz. Ha kész, kihűtjük, majd hozzáadjuk a diót, a narancslevet és narancshéjat, és jól átgyúrjuk. Megformázzuk a szaloncukrokat, majd egy órán át hűtőben pihentetjük. Ha megvan, vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét. Aki nem ismeri a módszert: ez azt jelenti, hogy egy kis lábost félig megtöltünk vízzel, és választunk egy tálat, amely nagyobb, mint a lábos, de az alja beleér, és nem ér bele a vízbe. Szóval vizet forralunk a lábosban, a csokoládét pedig darabokra törjük, és beletesszük a tálba. Ha forr a víz, kicsire vesszük a lángot, és addig kevergetjük a csokoládét, míg fel nem olvad. Ekkor hozzákeverjük az olajat, és elzárjuk a lábos alatt a lángot. Kivesszük a szaloncukrokat a hűtőből, egyesével belemártjuk az olvasztott csokiba, majd egy sütőpapírra tesszük. Ha a csokoládé megszilárdult, karácsonyi papírba csomagoljuk a szaloncukrot.

 

P1050219_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek