A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás a vegetáriánusok számára. Szénhidráttartalma is jelentős, de glikémiás indexe alacsony, lassan felszívódó szénhidrátforrás, ezért cukorbetegek számára is megfelelő. Ez az ízletes szendvicskrém gyorsan elkészül és hűtőben sokáig eláll.
Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse
3 répa
egy kisebb zeller
2 babérlevél
só
½ kk őrölt feketebors
1,5 kk pirospaprika
2 kk őrölt mustármag
½ kk asafoetida
10 dkg vaj
A répa és a zellert megtisztítjuk, egészen apróra vágjuk (azért, mert a lencsével együtt főzzük, és a vöröslencse nagyon gyorsan megpuhul). A lencsét alaposan megmossuk, majd a répával és a zellerrel fazékba tesszük, felengedjük vízzel, belerakjuk a babérlevelet és feltesszük főni. 15-20 perc alatt puhára fő, ha van rajta felesleges víz, azt leöntjük, kivesszük a babérlevelet. Ha kihűlt, összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a fűszereket: a sót, a borsot, a pirospaprikát, az őrölt mustárt és az asafoetidát. Végül a vajjal habosra keverjük.