A galette, a franciák pitéje édes és sós változatban is létezik. Azt mondják, már a 12. században is ismert volt. Napjainkban a legismertebb a Normandiában, vízkeresztkor készített édesség. Ebbõl a mennyiségbõl 3 kisebb vagy két nagyobb méretû darab lesz.
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg teljes kiõrlésû liszt
15 dkg fehér liszt
2 ek cukor
egy csipet só
10 dkg vaj
3-4 ek hideg víz
A töltelékhez:
40 dkg szilva
2-3 ek vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
egy csipet fahéj
2 ek szeletelt mandula
A sót elkeverjük a lisztben, majd belereszeljük vagy belemorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáadjuk a cukrot is, és annyi hideg vizet, hogy tésztát tudjunk gyúrni belõle. Ha megvan, fél órára a hûtõbe tesszük. Közben kimagozzuk a szilvát, és hosszában negyedekre vágjuk.
Kivesszük a tésztát a hûtõbõl, háromfelé szedjük, és mindhármat kerekre nyújtjuk. A köröket megszórjuk egy lapos evõkanál vaníliás pudingporral, úgy, hogy a szélén hagyunk 2,5-3 cm szegélyt. Ezután megszórjuk egy lapos evõkanál cukorral, majd kirakjuk szilvadarabokkal. Erre egy kevés õrölt fahéjat teszünk, és némi szeletelt mandulát. Ha megvan, körben felhajtogatjuk a peremet. Mindhármat sütõlapra tesszük, és elõmelegített sütõben sütjük nagyjából 20 percig.